Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Biltips

Gode råd til hjulskifte

By 6. October 2021 October 16th, 2023 No Comments

Efteråret har for alvor slået igennem og vi ser frem mod en koldere periode med mere regn. Dermed nærmer vi os også tidspunktet, hvor hjulene på din bil skal skiftes. Men har du egentlig styr på, hvornår man bør skifte dæk og hvordan man gør det selv? Få her vores råd til hjulskifte!

Hvornår?

Du bør typisk skifte dæk to gange om året – nemlig fra vinterdæk til sommerdæk og omvendt. Det optimale tidspunkt for hjulskifte afhænger af vejret, men der findes gode tommelfingerregler. Det er en god idé at skifte fra vinterdæk til sommerdæk et stykke inde i april. Sommerdæk har dårligere bremseegenskaber end vinterdæk, så hvis der er sne ind i forårsmånederne, bør de skiftes senere eller når sneen er væk. Omvendt er det en god idé at skifte fra sommerdæk til vinterdæk når morgen- og aftentemperaturen er på 7 grader eller derunder.

Gør det selv eller en tur på værkstedet?

Værkstederne har ofte travlt, når tiden for hjulskifte nærmer sig. Derfor er det en god idé at være hurtigt ude for at bestille en tid, hvis du ønsker at få det gjort på et værksted. På den måde er du altså sikker på, at du kan få en tid til hjulskifte inden vi når for langt ind i vintermånederne.

Du kan dog også vælge at skifte hjul selv. Hvis du selv står for hjulskiftet, er der flere ting du bør være opmærksom på såsom sikkerhed, udstyr, teknik og opbevaring.

Udstyr

  • Handsker
  • Donkraft
  • Hjulnøgle
  • Momentnøgle eller krydsnøgle
  • Dæktrykmåler
  • Måler til mønsterdybde
  • Evt. fedt samt en stiv børste

Sikkerhed

Inden du for alvor begynder at skifte hjul, bør du sikre dig, at bilen er parkeret på et jævnt underlag samt at bilen er sat i gear og håndbremsen er aktiveret, så bilen bliver holdende.
Når bilen holder sikkert, bør du tjekke dækmønsteret. Ifølge lovkravet skal mønsterdybden være minimum 1,6 mm, men den anbefalede dybde er minimum 3-4 mm.

Rengøring og opbevaring

Inden du lægger hjulene væk, kan det være en fordel at rengøre dem. Dette kan gøres med fælgrens og en fælgbørste. Dækkene skal gerne opbevares i dækposer for at undgå snavs og ridser.

Guide til Hjulskifte

1

Placér donkraften korrekt

Du er nu nået til selve hjulskiftet. Inden du afmonterer hjulene, skal du placere donkraften korrekt under bilen. På de fleste biler er der et hak eller små mærker, så du let kan se, hvor donkraften skal sidde.
2

Afmontér hjulet

Du skal nu løsne alle boltene på det hjul, du ønsker at skifte, hvorefter du løfter bilen og tager hjulet af.
3

Opmærk hjulet

Sæt mærker på hjulet, så du ved hvor det har siddet. Hjulene skal nemlig helst placeres samme sted, når de skal monteres igen. Du kan eksempelvis markere HF for højre forhjul, HB for højre baghjul, osv.
4

Klargør boltene

Det er en god idé at fjerne skidt fra boltene og monteringsstedet. Her kan du bruge en stiv børste. Derudover kan det være en fordel at give boltene en smule fedt inden de skrues på igen. På den måde kan du undgå, at boltene sætter sig så godt fast, at du ikke kan få dem ud igen når hjulene igen skal skiftes.
5

Fastmonter hjulene

Før du fastmonterer hjulet, skal du tjekke om det har en specifik omløbsretning. Hvis der er en pil på siden af dækket, indikerer dette kørselsretningen.
Skru hjulboltene fast med fingrene imens bilen er løftet fra underlaget. Sænk derefter bilen for at krydsspænde hjulboltene. Når du spænder boltene på kryds, betyder det, at du eksempelvis starter med en bolt øverst til højre og derefter en nederst til venstre osv. Hertil bruges en momentnøgle, så de ikke overspændes.
6

Gentag med alle hjul

Når dette er gjort med et hjul, gentages denne proces selvfølgelig med de resterende hjul på bilen.
7

Mål dæktryk

Inden du begiver dig ud på længere køreture, skal du tjekke, at dæktrykket er korrekt. Hvis du har din egen dæktrykmåler, kan du bruge denne, ellers findes der dæktrykmålere, som er frit tilgængelige, på de fleste tankstationer.
Det korrekte dæktryk for din bil, kan ofte aflæses i en af bilens dørrammer eller i instruktionsbogen.
8

Efterspænd

Uanset om du skifter hjul selv eller får gjort det på et værksted, bør du efterspænde boltene. Dette bør gøres, når du har kørt ca. 100 km.

Har du brug for yderligere vejledning?

Hvis du har brug for yderligere vejledning, kan du med fordel se denne videoguide fra FDM.

Har du brug for hjælp til at sælge bilen?

Hvis du har brug for hjælp til at sælge din brugte bil, kan du prøve vores online vurderingsværktøj lige her og se hvad din bil er værd.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

 

Kilder: Applus Bilsyn & FDM

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp