Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Har du styr på din bils sikkerhed?

Når vi er på udkig efter en ny bil, er det de færreste der ønsker at gå på kompromis med sikkerheden – og med god grund. Selv de mindste sikkerhedsmæssige detaljer kan være afgørende, hvis uheldet skulle ske. Dermed er det en god idé at være opmærksom på bilens sikkerhedsudstyr, når du køber en ny bil. Der er dog også flere ting, som du selv kan gøre for at optimere bilens sikkerhed. Herunder vil vi give dig råd til at gennemskue bilens sikkerhed samt gode vaner, som også kan øge sikkerheden.

Bilens sikkerhed

Bilers sikkerhed er generelt set forbedret markant igennem årene, på grund af højere krav til sikkerheden og nye teknologier. Der stilles nemlig løbende højere krav til bilproducenterne, hvis de ønsker at klare det godt i sikkerhedstests såsom Euro NCAP og andre. Dette har ikke blot øget sikkerheden for føreren af bilen, men også passagerer og medtrafikanter.

Det er en fordel at være særligt opmærksom på antallet af airbags og isofix-beslag til evt. montering af autostole. Antallet af airbags kan variere fra bil til bil – nyere biler har dog ofte flere airbags end ældre biler. Airbags minimerer risikoen for store skader i tilfælde af kollision og særligt gardinairbags er vigtige, hvis du har børn på bagsædet. Forventer du at have børn med i bilen er netop isofix-beslag også en god idé. Disse forankrer autostolen til bilens sæde og øger sikkerheden for børnene, som sidder i autostol på bagsædet.

Sikkerhedstests

Når sikkerheden skal vurderes, læser mange danske bilejere op på sikkerhedstests af biler, heriblandt Euro NCAP. Der er i løbet af de seneste år kommet mange nye tests med i denne sikkerhedsvurdering, hvilket kan gøre det sværere at finde rundt i resultaterne. En bil kan nemlig godt få 4 stjerner selvom eksempelvis kollisionssikkerheden får 5 stjerner. Derfor er det vigtigt, at du både ser på det samlede resultat, men også resultaterne for de enkelte tests. På den måde får du det bedste indblik i bilens sikkerhed.

Kør sikkert med børnene

Hvordan skal børnene sidde?

Børn under 135 cm skal ifølge loven sidde i godkendt sikkerhedsudstyr. Køb derfor en god og sikker autostol, hvor du er sikker på, at børnene sidder korrekt. Sørg også for at selerne er ordentligt spændt fast uanset køreturens længde.

Større børn, der ikke længere sidder i autostol eller på en selepude med nakkestøtte, kan med fordel bruge en nakkestøtte på sædet. Her bør du vælge en nakkestøtte, som sidder fast på sædet og kan støtte, hvis barnet falder i søvn eller hvis uheldet skulle ske.

Undgå løse genstande

Det er vigtigt at pakke bilen sikkert – både med og uden børn i bilen. I tilfælde af en trafikulykke, bliver alle løse genstande potentielt farlige, da de kan flyve rundt i bilen og ramme chauffør og passagerer. En god løsning til at holde styr på alle de små ting er en ryglænstaske. Denne er særligt god, hvis du har passagerer med på bagsædet, da tingene er lette at få fat på for både børn og voksne. Kører du uden passagerer på bagsædet er det en fordel at pakke alle løse genstande ned i større eller mindre tasker, så de ikke ligger rundt i bilen.

I bilens bagagerum anbefales at bruge opbevaringsnet til løse dele og ellers sørg for at hattehylden er monteret korrekt, eller hvis din bil har et bagagerumsgardin, så træk det hen over bagagen, så det ikke flyver ind i passagerne ved kollision.

Børnelås på dørene

Når børn bliver større, bliver de også mere nysgerrige. Derfor kan det være en god idé at slå børnelås til på døre og vinduer på bagsædet, så børnene ikke pludselig kommer til at åbne døre eller vinduer på uhensigtsmæssige tidspunkter. Dette kan ofte gøres på bagdøren, hvor der sidder en lille lås. Er du i tvivl om, hvordan det gøres, kan du læse dette i instruktionsbogen.

Gode vaner, der øger sikkerheden

Gør bilen klar til tur

Tjek gerne bilen for is, dug, snavs eller andet, som kan forstyrre udsynet inden du sætter dig ind i bilen. Har du parkeret et sted med mange forhindringer, kan du med fordel kigge rundt om bilen for at se, hvordan du lettest kommer ud.

Har du børnene med på tur, så tjek at de er spændt godt fast på bagsædet.

Tjek på tankstationen

Når du alligevel holder ind på tanken, hvorfor så ikke lave et hurtigt tjek af din bil? Vi anbefaler at tjekke olie hver 1.000 km og dæktryk hver måned. Derudover bør du tjekke om alle lygter virker hver gang du holder ind til pitstop.

Vask også spejle, ruder og lygter samt påfyld sprinklervæske ved behov.

Har du en elbil, gælder de samme råd – dog ikke olietjek.

Indstil lys, sæde, rat og spejl inden du kører

Før du slipper håndbremsen og trykker på speederen, er det en god idé at indstille lys, sæde, rat og spejle, så du er klar til start. Vælg også den rette musik eller radiokanal, indstil GPS’en og tag jakken af, hvis det er nødvendigt. Så er du helt klar til at køre og slipper for unødvendige forstyrrelser undervejs.

Kør bil når du kører bil

Overskriften taler for sig selv. Du skal holde dig til én ting, når du sidder bag rattet: Kør bil. Hold dig fra SMS’er, babysitning, hundepasning osv. Og overhold så også de fire gode råd: Hold farten nede, hold afstand til andre bilister, hold øje med trafikken og hold hovedet kold.

Hold pauser på lange ture

Selvom det er fristende at komme lidt hurtigere frem, så er det en god idé at holde pauser på de længere køreture. Hvad end du trænger til en kop kaffe, en bid mad eller bare en kort gåtur, er det godt at få lidt frisk luft inden du fortsætter køreturen. På den måde forbliver du frisk – og så virker en pause meget bedre end at rulle vinduet ned og skrue op for musikken.

Lad din medpassager hjælpe dig

Hvis du har en medpassager med i bilen, kan du med fordel på personen til at styre alle de små ting, som kan virke distraherende for dig som fører af bilen. Det kan være radioskift, indstilling af GPS, ophældning af kaffe og mange andre ting. Dermed kan din medpassager hjælpe dig til at forblive fokuseret og holde øjnene på vejen.

 

Er du på udkig efter ny bil? Få en gratis tilbudspris på din brugte bil og book tid til inspektion og eventuel rådgivning hos en af vores forhandlere.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

 

Kilder: FDM & Bilbasen

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.