Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Elbil vs benzinbil

By 12. April 2023 April 20th, 2023 No Comments

Elbiler bliver mere og mere populære i takt med, at den grønne omstilling for alvor tager til i samfundet. I januar bestod hele 21% af nybilssalget af elbiler, hvilket tyder på, at danskerne har taget den nye teknologi til sig.

Overvejer du også at springe ud i et køb af en elbil? Så kan du her læse mere om elbiler og få dem sammenlignet med benzinbiler. Her vil vi nemlig fortælle dig om, hvad en elbil koster i anskaffelse, hvad det koster af køre i elbil samt fordele og ulemper ved både elbiler og benzinbiler. På den måde kan du nemt få et overblik over elbiler vs benzinbiler og sammenligne dette med dit kørselsbehov, bilbudget, bilens levetid og interesser.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Hvad er dit kørselsbehov?

Noget af det første du bør overveje, når du er på udkig efter en ny bil, er dit kørselsbehov – altså hvordan du kører, hvor langt du kører og hvor ofte du kører. Dette kan nemlig have stor indflydelse på valget af din nye bil og hvorvidt du er mest til elbil eller benzinbil.

Hvis du ofte kører kortere ture og meget bykørsel, kan en elbil være oplagt for dig. Det er nemlig her elbiler er klart bedst indtil videre, men de kan også fungere på vej motorvejskørsel eller længere køre ture, hvis du blot er opmærksom på, hvor mange kilometer du har tilbage på din opladning og hvor du har mulighed for at lade op undervejs. Når du lader op på din køretur bør du også beregne dette med i din tidsplan, da dette er mere tidskrævende end en at tanke en benzinbil.

Elbilerne er dog fortsat i udvikling og de fleste er nu oppe at køre 200 kilometer eller mere når batteriet er opladet. Dertil kommer det også at de fleste elbiler faktisk kan køre omkring 50 kilometer efter blot 10 minutters opladning.

Her vil en benzinbil være markant mere fleksibel i forhold til tankning, da der som bekendt findes tankstationer med benzin i hele landet og langs hele det danske motorvejsnet. Derfor kan en benzinbil stadig være det bedste for dig, hvis du kører længere ture eller ture, hvor der er begrænset mulighed for opladning af elbiler. Hvis du desuden ofte kører på bilferie, kan en benzinbil også være oplagt, da denne som sagt er mest praktisk og fleksibel til de lange ture. Det er dog ikke umuligt at køre på ferie i en elbil – det kræver blot en smule ekstra planlægning i forhold til opladning.

CO2-udledning ved biler

En anden faktor som oftere bliver nævnt i forbindelse med køb af ny bil, er mængden af CO2-udledning. En af de store fordele er nemlig at elbiler udleder markant mindre CO2 i drift sammenlignet med benzinbiler.

Elbiler kører på strøm, hvilket gør det til et grønnere alternativ sammenlignet med benzin- eller dieselbiler. Hvorvidt elbilen er 100% grøn afhænger dog af den strøm, bilen oplades med. Hvis den oplades af strøm, der er produceret af vedvarende energi, er den mere grøn end hvis den oplades med strøm, der er fremstillet af fossile brændstoffer som kul og gas.

En elbil er dog estimeret til at udlede halvt så meget CO2 som en gennemsnitlig benzinbil på grund af den lade udledning fra danske elproduktion. Derfor er elbilen et godt bud på din nye bil, hvis du ønsker en bil med lav CO2-udledning.

Finansiering af elbil vs benzinbil

Der kan være forskel på finansieringen af elbiler og benzinbiler. Derfor er det en god idé at undersøge mulighederne for finansiering grundigt og foretage en lånesammenligning, så du får de bedste billån til din økonomiske situation.

Generelt set er der flere forskellige muligheder for finansiering i bil. Det er nemlig både muligt at få et billån hos din bilforhandler eller i din bank. Dette gør sig gældende for alle biltyper uanset brændstoftype. Hvis du er interesseret i en elbil eller en plug-inhybrid, er det dog muligt at søge om et grønt billån eller et særligt lån til elbil. Dette har en mere attraktiv rente, men der kan dog også være en række andre krav, som du skal være opmærksom på. Dette vil blive oplyst, når du undersøger det specifikke lån.

Hvis du overvejer at købe plug in hybridbiler / en hybridbil, skal du dog være opmærksom på, at nogle banker kun tilbyder det grønne billån til elbiler og plug-inhybrid. Dette bør du også undersøge ved din bank inden du køber bilen og optager lånet.

Her kan du læse mere om "Bedste elbil 2023"

Hvad koster det at køre i elbil?

Faktisk er elbiler den billigste biltype sammenlignet med biler med andre brændstoftyper. Den er måde billigere end benzinbiler, dieselbiler, hybridbiler og plug-inhybrider.

En beregning af bilers samlede udgifter pr. kilometer viser, at elbilen koster 2,14 kr. imens benzin- og dieselbiler koster hhv. 2,54 kr. og 2,40 kr. De samlede udgifter indebærer den gennemsnitlige anskaffelsespris, brændstoføkonomi, afgifter og forsikring samt bilens værditab.

Elbil pris pr km

Når man sammenligner elbilens pris pr km med andre bilers pris pr km, er elbilen som sagt billigst. Herunder kan du se, hvad elbil pris pr km. Tallene stammer fra en undersøgelse lavet af FDM i 2021, hvor prisen er beregnet ud fra anskaffelse, brændstof, vedligeholdelse og værditab ved et årligt kørselsbehov på 20.000 kilometer.

Elbiler vs benzinbiler i pris pr. km.

Udgifter til brændstof

Udover anskaffelsesprisen bør du også overveje udgifter til brændstof. Der er nemlig forskel på udgifter til brændstof, når man sammenligner elbiler og benzinbiler. Her er udgifterne til elbiler ofte billigere end udgifterne til benzinbiler. Det koster nemlig mere at tanke en benzinbil end at oplade en elbil. Udgifterne til brændstof til elbiler svarer cirka til 1/3 af tilsvarende udgift for benzinbiler og ½ af udgiften til dieselbiler. Herunder kan du se udgifterne pr. km ved et årligt forbrug på 20.000 km.

Diesel prisen for en bil
Benzin pris for benzinbiler

Afgifter på elbiler og benzinbiler i 2023

Som bilejer skal du løbende betale en afgift. Der er tre forskellige afgifter, som du skal kende til, når du vælger ny bil. Bilens motortype afgør nemlig, hvilken afgift du skal betale. Derudover kan det også være afgørende om du køber en ny bil eller en brugt bil – og dennes årgang. Herunder kan du læse om det tre forskellige afgifter, som alle typisk bliver opkrævet hvert halve år.

Vægtafgift

Hvis du køber en brugt bil, der er registreret første gang inden den 1. juli 1997, skal du betale vægtafgift.

Dette beløb afhænger af vægten på din bil. De tungeste biler har den højeste afgift.

Grøn ejerafgift

Hvis din bil er registreret første gang mellem den 1. juli 1997 og den 30. juni 2021, skal du betale grøn ejerafgift. Dette beløb afhænger af, hvor langt din bil kører pr. liter brændstof. Jo længere den kan køre, jo lavere vil afgiften være. Læs mere om "Grøn ejerafgift elbil".

CO2-ejerafgift

Hvis din bil er registreret første gang efter den 1. juli 2021, skal du betale CO2-afgift. Denne afgift afgøres ud fra, hvor mange gram CO2 din bil udleder pr. kørt kilometer. Jo færre gram der udledes, jo lavere vil afgiften være.

Fordele og ulemper ved elbiler vs benzinbiler

Forhåbentlig har du fået et godt overblik over, hvilken biltype der passer bedst til dit kørselsbehov. Tænker du stadig på elbil vs benzinbil, kan du dog læse om generelle fordele og ulemper ved begge biltyper.

Elbiler Benzinbiler
CO2-udledning En elbil udleder cirka halvt så meget CO2 som en gennemsnitlig benzinbil. Den gennemsnitlige benzinbil udleder cirka dobbelt så meget CO2 som en elbil. Nyere benzinbiler udleder dog markant mindre CO2 end gamle benzinbiler.
Fleksibilitet Elbiler kan være mindre fleksible, da der er noget længere i mellem ladestanderne på vejene. De fleste elbiler kan dog køre 200 km eller mere på en opladning, så hav dit kørselsbehov in mente, når du vælger bil. Benzinbiler er typisk mere fleksible, da de ofte kører længere pr. liter brændstof, de tager kortere tid at tanke og det er lettere at få adgang til benzintanke end ladestandere.
Økonomi Elbiler er ofte dyrere i anskaffelse, men er billigere i forbrug. Dette skyldes at opladning typisk er billigere og det samme gælder afgiften. Benzinbiler er ofte billigere i anskaffelse, men kan være væsentlig dyrere i forbrug. Benzinpriserne kan nemlig stige til et højt niveau og afgiften afhænger af, hvor gammel bilen er.
Serviceomkostninger Elbiler består af få mekaniske sliddele, som løbende skal serviceres og udskiftes. Derfor kan du minimere din værkstedregning, da kun mindre dele skal udskiftes. Til gengæld er der kun 8 års garanti på batteriet, som kan koste helt op til 250.000 kr. Der er flere mekaniske sliddele, der løbende skal serviceres og udskiftes. Derfor vil værkstedsregningen være dyrere, men til gengæld taber bilen ikke værdi helt så hurtigt, da den ikke har samme slid på motoren som på elbilens batteri.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp