Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Varebiler

Hvilken varebil skal jeg vælge?

By 7. July 2023 October 16th, 2023 No Comments

Er du og din virksomhed ved at udskifte jeres varebiler? De fleste går efter varebiler med dieselmotorer, men de er ikke nødvendigvis de rette for din virksomhed. Alle biler har deres fordele og ulemper, så hvilken varebil er bedst kan variere. Derudover skal der træffes en beslutning om størrelsen på varebilerne og bilernes modeller. Derfor hjælper vi dig i dette blogindlæg med at finde ud af, hvilken varebil du skal vælge til din virksomhed.

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Benzin, diesel eller el?

Hvilke varebiler er bedst? Dem der kører på benzin? Dem der kører på diesel? Eller dem der kører på el? Det er svært at komme med et kort og entydigt svar på netop dette, da der er fordele og ulemper ved alle tre typer. Måske det endda er bedst for din virksomhed at blande motortyperne i din flåde, så du både har varebiler på benzin, diesel og el.

Benzinvarebil

En varebil med benzinmotor er et godt match til bykørsel og andre korte ture. Benzinbilerne har nemlig en god brændstoføkonomi ved bykørsel og kortere ture, og så slipper du for at betale udligningsafgift for at køre i miljøzonerne.

Fordele ved benzinvarebiler
  • Anskaffelsespris: Benzinvarebiler er generelt billigere at anskaffe end varebiler med diesel- eller elmotor.
  • Miljøzoner: Benzinbiler er ikke underlagt samme krav som dieselbiler i miljøzoner.
  • Brændstoføkonomi: Hvis du kun kører korte ture, kan benzinvarebilen være en billigere løsning end dieselbilen.
  • Hurtig tankning: Det tager få minutter at tanke varebilen med benzin. Dette er den største fordel sammenlignet med den eldrevne varebil.
  • Mindre larm end diesel: En benzinmotor støjer mindre end en dieselmotor.
Ulemper ved benzinvarebiler
  • Brændstoføkonomi: Benzinvarebiler kører ikke så langt på literen som dieselvarebiler. Hvis du både kører korte og lange ture, bør du overveje en dieselbil.
  • Lavere moment: En benzinmotor har et lavere omdrejningsmoment end en dieselmotor og er derfor mindre egnet til transport af tung last.
  • Benzinpriser: Priserne på benzin er typisk dyrere end diesel og el.
  • Tilstoppet partikelfilter: Varebilens partikelfilter kan stoppe til, hvis du kører mange korte ture. Dette skal renses på et værksted.
  • Motoren kan sode til: Dette sker også ved korte ture, da du risikerer at motoren ikke når at blive helt varm.
  • Tomgang: Flere kommuner har indført et tomgangsregulativ, som betyder, at benzin- og dieselbiler kun må holde i tomgang i op til tre minutter.
  • Restværdi: Benzinvarebiler har typisk en lavere restværdi end dieselvarebiler.
  • Mindre udvalg: Producenterne har størst fokus på varebiler med diesel- eller elmotor. Derfor kan du typisk primært vælge mellem mindre varebilmodeller.

Dieselvarebil

Varebiler med diesel som brændstof står for næsten 80% af varebilerne i Danmark. Dieselvarebilerne er gode til lange køreture med tung last. Til gengæld bliver de slået af både el- og benzinvarebiler når det kommer til korte ture og bykørsel.

Fordele ved dieselvarebiler
  • Brændstoføkonomi på lange ture: Dieselbiler indeholder mere energi pr liter og kan udnytte energien bedre end benzinbiler. Det betyder, at varebiler, der kører på diesel, kører længere på literen.
  • Godt moment: Dieselvarebiler har et højt drejningsmoment, som gør varebilerne ideelle til at transportere en tung last eller til træk af trailer.
  • Hurtig tankning: Det tager få minutter at tanke varebilen med diesel. Dette er en stor fordel sammenlignet med den eldrevne varebil.
  • Anskaffelsespris: En dieselvarebil er billigere at anskaffe end en el varebil.
  • Gennemtestet teknologi: Dieselmotoren er en velkendt og gennemtestet teknologi, der i løbet af de sidste 100 år er blevet forbedret og forfinet.
Ulemper ved dieselvarebiler
  • Tomgang: Flere kommuner har indført et tomgangsregulativ, som betyder, at benzin- og dieselbiler kun må holde i tomgang i op til tre minutter.
  • Tilstoppet partikelfilter: Varebilens partikelfilter kan stoppe til, hvis du kører mange korte ture. Dette skal renses på et værksted.
  • Motoren kan sode til: Hvis du kører korte ture, risikerer du, at motoren soder til, fordi den ikke når at blive helt varm.
  • Udligningsafgift: Som ejer af en dieselvarebil, skal du betale en udligningsafgift for at udligne prisforskellen mellem benzin- og dieselbiler. Denne afgift bliver lagt oven i den årlige ejerafgift.
  • Larm: Dieselmotoren larmer mere end både benzin- og elmotor.

El varebil

Elbilerne er for alvor trådt ind i markedet for personbiler i Danmark, men faktisk er de også godt på vej i erhvervsbranchen. Der kommer nemlig flere elektriske varebiler på markedet og i første kvartal 2023 var antallet af elbiler fordoblet sammenlignet med samme tid i 2022.

Fordele ved el varebiler
  • Bykørsel: Den eldrevne varebil er skabt til de korte ture i byen. Bilerne holder nemlig strøm i længere tid, når de ikke kører på motorvej.
  • Soder ikke til: Elektriske varebiler soder ikke til, og du skal ikke bekymre dig om tilstoppede partikelfiltre.
  • Miljøzoner: Du skal ikke bekymre dig om miljøzoner i de større byer, når du kører med en elmotor.
  • Brændstoføkonomi: El er væsentligt billigere end både benzin og diesel. Derfor kan de i længden betale sig at have en el varebil på trods af, at anskaffelsesprisen er højere.
  • Billigere service: Den elektriske varebil har billigere serviceomkostninger end benzin- og dieselvarebiler, da der er færre dele i elbilen, der kan gå i stykker.
  • Komfort: Med en elektrisk varebil får du altid en bil med automatgear og uden støj og lugt. Du kan endda forvarme kabinen inden du sætter dig ind.
Ulemper ved el varebiler
  • Anskaffelsespris: En el varebil er dyrere at anskaffe end benzin- og dieselvarebiler.
  • Restværdi: Elbiler er forbundet med stor usikkerhed ift. Bilernes restværdi. Hastig udvikling gør, at nyere modeller hurtigt kan blive forældet.
  • Lastkapacitet: El varebiler vejer markant mere end diesel- og benzinbiler på grund af batterierne. Det betyder, at el varebiler har begrænset lastkapacitet, da typiske varebiler ikke må overstige en totalvægt på 3.500 kg. Hvis totalvægten er over 3.500 kg, kræver det et kørekort til lastbil.
  • Lange ture: Eldrevne varebiler har en rækkevidde på omkring 300-400 kilometer pr opladning. Det kan tage dig langt inden for Danmark, men opladningen er mere tidskrævende end tankning af diesel og benzin.
  • Egen oplader: For at få de mest optimale forhold for din el varebil, bør du have en oplader på din arbejdsplads eller derhjemme. Ellers er du afhængig af at finde en ledig lader i nærliggende områder, hvilken kan blive en tidskrævende opgave inden fyraften.

Hvilken varebilmodel skal jeg vælge?

Når du har lagt dig fast på et drivkraftsmiddel, er det tid til at finde den helt rette varebilmodel. Her er det igen vigtigt at tage din virksomheds kørselsbehov i betragtning.

Hvis du og dine ansatte kører mest rundt i byen, kan det højst sandsynligt betale sig at finde en lille varebil. Denne er både lettere at køre inde i byen og finde en parkeringsplads. På den måde undgår du at bekymre dig om din varebil kan klemmes ind på parkeringspladserne rundt i byen og ved de kunder du eventuelt skal besøge. Selvom du har brug for god plads til værktøj, kan de fleste klare sig med en mindre varebil, så længe bilen er indrettet med omtanke.

Er du på udkig efter en varebil i mellemstørrelse, kan du med fordel vælge en kort model, så du slipper for at række langt ind i bilen. I de korte varebilmodeller kan du nå al dit værktøj fra enden af bilen, så hverken du eller en kollega skal ind og kravle i bilen.

Uanset hvilken størrelse varebil du vælger, så bør du overveje en varebil med to sidedøre. Det koster en smule ekstra, men er i den grad pengene værd, når du og kolleger slipper for at gå ind og ud af varebilen mange gange i løbet af dagen. Faktisk er priserne for en ekstra sidedør helt nede omkring 3.000 og 6.500 kr. – og så får du mulighed for at placere dit værktøj og reservedele ved dørene.

Ladvogn eller kassevogn?

Der findes adskillige typer af varebiler, så ethvert erhverv er dækket ind med muligheden for at finde den rette erhvervsbil. Det er dog typisk to modeller valget står imellem, nemlig ladvogn og kassevogn. Forskellen på de to varevogne er tydelig, men hvornår bør man egentlig købe en ladvogn og hvornår passer en kassevogn bedst til virksomheden?

Fordele: Der er hurtig adgang til værktøj og maskiner, der er mere tilgængelige, og man kan hurtigt komme videre til næste stop.

Egnet til: Specialister, der skal transportere noget stort og besværligt.

Eksempler på erhverv: Kloakarbejdere, brolæggere, anlægsgartnere og glarmestre.

Fordele: Værktøj og reservedele kan opbevares inde i varebilen, så det holdes tørt.

Egnet til: Generalister – næsten alle erhverv kan bruge en kassevogn.

Eksempler på erhverv: Håndværksvirksomheder såsom elektrikere, tømrere og snedkere.

De populære varebilmodeller

Der findes mange forskellige mærker og modeller af varebiler, men der er en god håndfuld varebilmodeller, der dominerer markedet. Volkswagen, Ford, Renault og Toyota har nemlig tilsammen fem varebilmodeller, der dominerer varebilerne på de danske veje. Herunder kan du læse lidt mere om de fem modeller samt årets varebil 2023.

Volkswagen Transporter

Denne varebil er en mellemstor varebil, og er den klassisk model, der både findes som ladvogn og varebil. Du kan derudover også vælge mellem en enkeltkabine, dobbeltkabine, som chassis og med lad. Volkswagen Transporter er blevet kåret til bedste varebil og firmabil over flere omgange og er desuden kåret til den sikreste varebil af Euro NCAP.

Ford Transit

Ford har i mange år været et af de mest populære mærker, når det kommer til varebiler. Transit-modellen fås i alle størrelser og er udviklet med særligt fokus på lang holdbarhed. Varebilen findes både med automatgear og manuelt gear, og du kan selv vælge om du ønsker bilen med benzin, diesel eller plug-in hybrid som brændstof.

Renault Kangoo

Renault Kangoo, som blev årets varebil 2022, er en mindre varebil, som kan være særligt god, hvis du kører meget i byer og skal parkere centrale steder, hvor parkeringspladserne oftest er små. Derudover kan den betragtes som en mere økonomisk varebil, da den har mindre vindmodstand, lavere vægt og dermed sparer brændstof.

Volkswagen Caddy

Volkswagen har også en mindre varebil i deres rækker. Volkswagen Caddy har, ligesom Renault Kangoo, mindre vindmodstand og lavere vægt og bruger dermed også mindre brændstof.

Toyota Proace

Denne varebil fra Toyota fik en andenplads i konkurrencen om årets varebil i 2022. Bilen kan laste helt op til 6.600 liter og trække op til 2,5 tons, og dækker derfor mange varebilsejeres behov. Toyota tilbyder med deres Proace varebil to størrelser og 35 varianter, som giver dig mulighed for at skræddersy din varebil, så den passer til dine behov.

Årets bil: VW ID.Buzz Cargo

Årets varebil 2023 er den elektriske VW ID.Buzz Cargo. Selvom flere elektriske varianter har taget titlen før, er VW ID.Buzz Cargo den første varebil, som udelukkende findes som elbil, til at vinde titlen. Det tegner altså godt for de elektriske varebiler, som fylder mere og mere på de danske veje. Derudover vandt samme model også årets bil 2023 for personbiler.

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp