Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Varebiler

Varebiler kan være farlige ved 130 km/t

By 14. September 2023 November 30th, 2023 No Comments

Har du styr på fartgrænserne for de forskellige biltyper? Biler, varebiler og busser med en totalvægt på op til 3.500 kg har samme fartgrænse både i byen, på landevejen og på motorvejen. På trods af det kan varebiler altså være farlige ved 130 km/t på motorvejen. Læs mere om dette, og få styr på hastighedsgrænserne i dette blogindlæg.

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Har du styr på fartgrænserne?

Har du helt styr på fartgrænserne for personbiler, varebiler og busser? De har nemlig samme hastighedsgrænse. Til gengæld er grænsen for biler med anhænger anderledes. Hvis du også har svært ved at huske alle grænserne får du overblikket over dette herunder.

Fartgrænser for biler, varebiler og busser uden anhænger
Vejtype/område Hastighedsgrænse
Motorvej 130 km/t
Motortrafikvej og landevej 80 km/t
By 50 km/t
Kilde: FDM

 

Grænserne ovenfor gælder for køretøjer med tilladt totalvægt på op til 3.500 kg. Du skal dog altid være opmærksom, når du begiver dig ud i trafikken, da der kan være ændrede fartgrænser på nogle strækninger. F.eks. vil du på nogle strækninger på motorvejene møde en fartgrænse på 110 km/t ligesom du på nogle motortrafikveje eller landeveje kan se skilte, der indikerer en fartgrænse på 90 km/t.

Fartgrænser for biler, varebiler og busser med anhænger
Vejtype/område Hastighedsgrænse
Motorvej 80 km/t
Motortrafikvej og landevej 80 km/t
By 50 km/t
Kilde: FDM

 

For biler med anhænger, f.eks. trailer og campingvogn, gælder en lavere hastighedsgrænse, og du må højst køre 80 km/t. Ved skiltning med højere hastighedsgrænse i byområder, er det tilladt at følge dette. Du må dog højst køre 80 km/t med anhænger – uanset om det er i by, på landevej eller på motorvej.

Det er muligt at få en Tempo 100-godkendelse i Danmark. Med denne godkendelse er det lovligt at køre 100 km/t på motorvej.

Hastighedsoverskridelse

Overskridelse af hastighedsgrænsen giver en bøde, og i nogle tilfælde også et klip i kørekortet. Bødens omfang afhænger af hastigheden og klippet får du, hvis du kører mere end 30 % for stærkt. Du kan også få frakendt dit kørekort, hvis du overskrider fartgrænserne. I tabellen herunder kan du se, hvilke regler der gælder for hastighedsoverskridelser.

Fartgrænse

Klip i kørekort Betinget frakendelse af kørekort Ubetinget frakendelse af kørekort
Fartoverskridelse over 30 % Fartoverskridelse over 60 % eller fart på mindst 160 km/t (40 % ved biler med anhænger) Fart over 200 km/t eller fartoverskridelse over 100 % ved kørsel over 100 km/t
40 km/t 53-64 km/t 60-100 km/t >100 km/t
50 km/t 66-80 km/t 81-100 km/t >101 km/t
60 km/t 79-96 km/t 97-120 km/t >121 km/t
70 km/t 92-112 km/t 113-140 km/t >141 km/t
80 km/t 105-128 km/t 129-160 km/t >161 km/t
90 km/t 118-144 km/t 145-180 km/t >181 km/t
100 km/t 131-159 km/t 160-199 km/t >200 km/t
110 km/t 144-159 km/t 160-199 km/t >200 km/t
130 km/t - 160-199 km/t >200 km/t
Kilde: FDM

Skævt læs kan være årsag til ustabile varebiler ved høj hastighed

En 20 år gammel undersøgelse fra ING.dk viser, at varebiler kan være farlige ved 130 km/t. Selv 110 km/t kan være højt for en varebil, der kan have svækkede køreegenskaber. Mange varebiler kører rundt med stive aksler og høj vægt, der ikke er affjedret. Varebilerne kan også være læsset skævt og den skæve vægtfordeling kan gøre reaktionsevnen dårlig og opbremsninger usikre. Ved en undvigemanøvre, punktering eller lignende kan dette få bilen i slyng. Varebilernes bremser er ikke dimensioneret til opbremsning af 3.500 kg ved 130 km/t, hvilket kan øge risikoen for påkørsel af forankørende.

Imens chauffører af varebiler har ansvaret for at køre bilen efter færdselsreglerne, men som arbejdsgiver kan du med fordel påtage dig ansvaret for at planlægge dine ansattes arbejdsopgaver med god tid mellem opgaver på forskellige lokationer. På den måde får de ansatte de bedste vilkår og ro til at køre roligt og efter færdselsreglerne mellem forskellige opgaver.

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Euro NCAP-test af 18 populære varebiler

Varebiler betegnes ofte som en arbejdsplads, og derfor er det særligt vigtigt, at sikkerheden er på plads. Dette gælder både for ører, passager og medtrafikanter. Ifølge Søren W. Rasmussen, der er FDMs repræsentant i Euro NCAP, er varebiler ikke nødvendigvis indblandet i flere trafikulykker end personbiler. Forskellen er dog, at risikoen for alvorlige skader er markant større. Det skyldes varebilernes størrelse og vægt. Og selvom risikoen for skader kan mindskes ved at gentænke konstruktionerne, vil vi dog se den største forskel med assistentsystemer, der enten kan afværge eller mindske de kræfter, der udløses.

I Euro NCAP-testen bedømmes varebilerne på en firetrinskala, hvor bilerne kan blive klassificeret Platin, Guld, Sølv og Bronze. Falder bilerne helt igennem, kan den ikke anbefales. Ingen af de 18 varebiler lever op til Platin standarden imens blot én varebil ikke kommer over 20 % og derfor ikke kan anbefales. Flest biler placerer sig i Bronze kategorien og kun to biler lever op til en standard, der er Guld værd.

Du kan se resultaterne fra Euro NCAP-testen af varebiler i tabellen herunder.

Varebil

Score

Platin (over 80 %)

Ingen

Guld (over 60 %)

Fiat Ducato

63 %

Ford Transit

60 %

Sølv (over 40 %)

Mercedes-Benz Sprinter

52 %

Mercedes-Benz Vito

48 %

Volkswagen Transporter

43 %

Nissan Primastar

40 %

Renault Trafic

40 %

Volkswagen Crafter

40 %

Bronze (over 20 %)

Iveco Daily

35 %

Peugeot Expert

31 %

Opel Vivaro

30 %

Renault Master

25 %

Citröen Jumpy (Dispatch)

24 %

Toyota Proace

23 %

Peugeot Boxer

22 %

Opel Movano

22 %

Citröen Jumper (Relay)

20 %

Kan ikke anbefales (under 20 %)

Nissan Interstar

18 %

Kilde: FDM 

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp

Hov, det ser ud som om du ønsker at sælge mere end 5 biler!

Tag venligst personlig kontakt til solgt.com