Det er et lovkrav i Danmark og i hele EU, at biler bliver synet regelmæssigt. Hvad bliver der egentlig tjekket for, og hvor ofte skal den til syn?
Hvor ofte skal bilen til syn?
Det afhænger af din bils alder, hvor ofte den skal til syn. Hvis din bil er købt fra ny, skal den først syn fire år efter du har indregistreret bilen (indregistrering skal ske inden for fire hverdage efter købet). Derefter skal bilen til eftersyn hvert andet år. I nogle tilfælde, hvor bilen er over 35 år gammel, skal den faktisk kun til syn hvert ottende år. Det kan du læse mere om her.
Bare rolig – du behøver ikke selv holde styr på år og dato for bilsyn. Du får nemlig en automatisk indkaldelse fra Færdselsstyrelsen i e-Boks otte uger forinden næste syn. Tiden er dog ikke bestilt automatisk ved indkaldelsen. Det skal du selv gøre. Det tager ikke lang tid at finde et synsværksted, idet der medfølger en lang liste med i indkaldelsen – ellers kan du også finde stederne på forskellige hjemmesider.
Hvis ikke din bil bliver synet rettidigt
Det er et krav at overholde de periodiske syn. Hvis du ikke overholder fristen, får du en påmindelse fra Færdselsstyrelsen inden for 4 uger. Hvis du fortsat ikke når at få bilen synet herefter, vil du modtage en bøde. Hvis du fortsat ikke får synet din bil, vil du modtage endnu en bøde. En uge herefter vil sagen overgå fra Færdselsstyrelsen til politiet, og man skal derfor aflevere nummerpladerne til dem. Hvis man ønsker at sælge bilen, er det derfor vigtigt, at syn er blevet overholdt. Det vil også påvirke vurderingen af bilen, om den har gennemgået syn.
Hvilke dele gennemgås ved syn?
Når et autoriseret værksted får en bil ind, vil de tjekke den ud fra: Sikkerhed og miljømæssige forhold. Der vægtes derfor, at bilen er sikker at køre i, for alle trafikanters og din egen skyld. I EU er der en række miljøkrav den skal overholde, så den ikke forurener. Derfor bliver røgen, kulilte og støj fra bilen undersøgt ved syn.
Dine lygter vil også blive tjekket, så de ødelagte bliver opdaget på værkstedet og ikke i trafikken. Her tjekkes baglygter, tågelys, bremselys og blinklys, så du kan køre sikkert i al slags vejr. Der bliver desuden tjekket nummerpladelys, da der er et krav om, at den skal kunne ses på 20 meters afstand. En autoriseret værkstedsmand vil også kunne se, om der er en forkert hældning eller at der er asymmetri på dine lygter.
Hvad tjekkes ved syn?
- Lygter
- Dæk
- Bremser
- Udstødning
- Vinduesviskere
- Røg, kulilte og støj
Derudover bliver dækkenes greb tjekket. Det bliver gjort ved at tjekke dækmønstrets dybde, som ikke må være mindre end 1,6 millimeter.
Håndbremsen og støddæmperne er essentielle ting, der gør, at du kan færdes sikkert i trafikken. Dækkene kan hoppe og miste kontakten til vejen, hvis støddæmperne er slidte. Hvis bilen ikke kan holde stille, når du trækker håndbremsen, vil det desuden være et tegn på, at den skal repareres. Derfor er det også vigtige punkter i syntjekket.
De vil også tjekke udstødningen og vinduesviskerne. Din udstødning kan have betydning for din egen sundhed, idet der kan slippe giftige stoffer ud i vognen og ikke om bag bilen, som der normalvis gør. Vinduesviskerne bliver tjekket, så du er i stand til at vaske ruden ren fra vand eller sne.
Udregn din bils tilbudspris helt gratis:
- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000
Af Amalie Andrea Lundberg
Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen.
Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende.