Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Bilsalg- og køb

Skal du købe eller lease din næste bil?

By 8. September 2021 October 16th, 2023 No Comments

Er du på udkig efter ny bil? Så er det værd at overveje om du skal købe en helt ny, en brugt eller lease bilen. Hvis du har svært ved at finde ud af, hvad der er smartest og hvilken mulighed, der matcher dit behov, kan du få nogle gode råd med fra dette blogindlæg. Det er nemlig lige præcis det spørgsmål, vi vil forsøge at svare på her. Det er helt individuelt, hvad der er bedst for dig, da dette afhænger af faktorer såsom kørselsvaner, privatøkonomi samt behov for at udskifte bil.

overdragelse af bilnøgler

Køb eller leasing af bil?

Når du skal beslutte dig for, om du vil købe en ny bil eller lease en bil, er der to centrale spørgsmål, du bør overveje. Først og fremmest bør du overveje, hvor længe du ønsker at beholde bilen. Hvis du ønsker at beholde bilen i fire til seks år eller længere, kan det stort set altid bedst betale sig at købe bilen. Hvis du derimod har behov for at skifte bilmodel oftere, kan det ofte betale sig at lease bilen.

Dernæst bør du spørge dig selv, om du forventer at have stabile kørselsbehov i løbet af leasingperioden. Hvis du forventer, at dine kørselsvaner ændrer sig i løbet af perioden for leasing, kan dette blive problematisk. Dette skyldes, at du i leasingkontrakten skriver under på et bestemt antal kilometer, som bilen maksimalt må køre i løbet af perioden.

Hvis du overskrider det antal kilometer, skal du som regel betale ekstra. Hvis du mod forventning ikke opnår dit maksimale antal kilometer, kan du ikke i alle tilfælde forvente at få penge retur. Privatleasing er altså bedst egnet til et stabilt liv, hvor forandringer ikke er at spejde i den nærmeste fremtid. Det er som regel først muligt at komme ud af leasingkontrakten efter 6-12 måneder afhængig af den pågældende kontrakt.

Privatleasing af bil

Der kan være både fordele og ulemper ved at lease en bil. Som nævnt, bør du altså gøre op med dig selv, hvad der er vigtigt for dig i valget af din næste bil samt dit behov for kørsel. Nedenfor kan du læse mere om fordelene og ulemperne ved privatleasing.

Hvis du ønsker at lease en brugt bil, bør du være opmærksom på garanti og service. Du bør sikre dig, at udlejeren har det fulde ansvar for bilens stand og service, samt at der er garanti på bilen i hele leasingperioden.

Fordele ved privatleasing

  • Du kan oftere udskifte din bil og kan dermed prøve dig af med flere forskellige biltyper.
  • Du kender som regel dine udgifter i forbindelse med bilen under hele leasingperioden.
  • Der er ofte en lavere udbetaling på en leasingbil. Dette er dog en del af leasingydelsen og du får ikke udbetalingen tilbage.
  • Du kan normalt selv aftale med leasingselskabet, hvor mange kilometer du må køre i den pågældende periode.

Ulemper ved privatleasing

  • Det kan blive dyrt at lease, hvis du ikke er opmærksom på forholdene i kontrakten.
  • Det er ikke alle biltyper og modeller, som er mulige at lease. Derfor kan du være nødsaget til at købe en bil, hvis du er ude efter en helt specifik bil, som ikke er mulig at lease.
  • Der kan være alderskrav for at kunne privatlease en bil. På samme måde kan der være krav eller regler, hvis unge mennesker skal køre bilen. Dette vil i så fald fremgå af kontrakten.
  • Du vil højst sandsynligt komme til at betale overpris, hvis du skulle ende med at køre mere end det, som står i kontrakten.

Køb af ny bil

Når du vælger at købe en bil, kan du ofte forhandle dig til rabat på bilen, hvorimod leasingydelserne er mere eller mindre faste. Derudover kan du som regel selv vælge eventuelt ekstraudstyr til og fra ligesom du selv kan vælge, hvor lang tid du ønsker at beholde bilen. Der er altså generelt set mere frihed forbundet med bilkøb sammenlignet med privatleasing.
Når du køber din egen bil, er det dig, der har ansvaret for service og vedligeholdelse. Der er ofte kun to års garanti, men mange steder er det muligt at tilkøbe service- og reparationsaftaler.
Idet din bil vil tabe værdi over tid, vil der desværre være et vist værditab forbundet med bilkøb. Det kan dog variere meget fra model til model, hvor meget værdi den taber. Dette afhænger selvfølgelig også af stand, antal kørte kilometer, samt hvor gammel bilen er, når du vælger at sælge den.

Husk, at du altid kan bruge Solgt.coms online vurderingsværktøj til at se, hvor meget din bil er værd.

Køb af brugt bil

Et godt og ofte billigere alternativ til både privatleasing og køb af ny bil, er at købe en brugt bil. Det er værd at undersøge, om du kan finde en god og nyere brugt bil i god stand, som matcher dine behov og ønsker. Det kan være billigere, da bilens største værditab sker de første år af dens levetid.
Du kan både købe en brugt bil privat eller hos en bilforhandler. Du kan læse mere om køb og salg af brugte biler lige her på vores hjemmeside.

Sælg din brugte bil

Skal du have solgt din nuværende bil inden du enten køber en ny bil, en brugt bil eller leaser en bil? Så kan du bruge vores nemme og sikre vurderingsværktøj lige herunder. Du kan prøve det lige når du har tid og hvor end du er.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Kilde: FDM

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp