Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Gør bilen forårsklar

By 4. April 2022 April 8th, 2022 No Comments

Selvom det endnu ikke er til at se på vejret, siger kalenderen forår. Det betyder forhåbentligt snart mere sol og højere temperaturer. Indtil da kan vi begynde at forberede os på, at bilen skal gøres forårsklar. Har du brug for et par tips til, hvordan du bedst gør dette? Så læs med her, hvor vi giver vores råd til, hvordan du gør bilen klar til den nye sæson.

Hvorfor gøre bilen forårsklar?

Lange vintermåneder med sne, slud, frost og salt kan være hård for din bil. For at få vasket vinterens spor af bilen, anbefaler vi en grundig forårsklargøring, hvor bilen bliver rengjort både indvendigt og udvendigt.

Med en forårsklargøring af bilen kan bilen holde sig flot i længere tid og undgå rust. Dermed vil gensalgsværdien også være større, da bilen er vedligeholdt godt. En forårsrengøring er altså en investering du vil takke dig selv for, når bilen skal finde en ny ejer.

Indvendig rengøring

Som tidligere nævnt er både indvendig og udvendig rengøring vigtigt, når du gør din bil klar til foråret. I løbet af vinteren bliver der både slæbt vand, jord og andet snavs med ind i bilen, da dine sko som regel bliver meget beskidte i vintermånederne. Derfor trænger din bil højst sandsynligt til en god og grundig forårsrengøring.

Det kan være en god idé at lufte godt ud imens du gør bilen forårsklar, så al fugt og lugt forsvinder.

Derudover består den indvendige rengøring typisk af oprydning, støvsugning og aftørring af bilens interiør.

Oprydning, støvsugning og aftørring

Oprydningen handler dybest set om at få fjernet alt unødvendigt fra bilen. Det kan være gammelt slikpapir, udstyr, klude, børnenes legetøj eller andet, der kan have ophobet sig i bilen. På den måde får du ryddet ud i bilen og gør også bedre plads til støvsugning og aftørring af bilens interiør.

Dernæst er det blevet tid til støvsugning af bilen. Når du støvsuger bilen, bør du sørge for at komme helt ind i alle bilens hjørner og kroge. Husk også at støvsuge bagagerummet og banke måtterne. Hvis du oplever, at bilen er meget fugtig, kan du eventuelt tørre efter med en hårtørrer.

Nu til aftørring af bilens interiør. Du kan give bilens sæder en omgang med en fnugbørste, og ventilationerne kan rengøres med en almindelig børste. De øvrige overflader kan aftørres med en fugtig klud.

Du kan med fordel også vaske vinduerne både indefra og udefra. Til det kan du bruge et par dråber koncentreret opvaskemiddel, som gør, at ruderne ikke dugger helt så meget. På ydersiden vasker du blot vinduerne med vinduesrens ligesom i din bolig.

Udvendig rengøring

Den klassiske tur i vaskehallen er ikke altid nok, når bilen skal gøres forårsklar. Det kan kræve lidt ekstra arbejde en gang i mellem for at holde bilen ren og flot i alle hjørner og små kroge. Det er nemlig oftest her saltet og snavset fra vinterens kørsel sætter sig.

Grundig bilvask

Det første step i den udvendige rengøring er en grundig vask af bilen – og den anbefaler vi altså, at du udfører med håndkraft.

Når bilen skinner igen, er det en god idé at tjekke for ridser, stenslag og diverse småskader. Skader på lakken skal nemlig laves hurtigst muligt for at undgå rust. De helt små skader kan du måske selv lave, men ellers bør du besøge et værksted.

Husk også at tjekke op på, om lygterne virker som de skal.

Vinduesviskere

Dine vinduesviskere kommer ofte på arbejde i vintermånederne med is, sne og salt. Derfor bør du tjekke om vinduesviskerne fungerer som de skal og at gummiet er intakt. Hvis de ikke fungerer eller gummiet ikke er helt, skal disse skiftes. Viskerbladene skal passe til din bil i forhold til længde og type. Disse specifikationer kan ofte ses i bilens servicehåndbog. Du kan købe nye viskerblade hos mange tankstationer, supermarkeder og andre butikker med autotilbehør.

Smør bevægelige dele

Til sidst kan du med fordel smøre alle bilens bevægelige dele. Dette er eksempelvis viskerarme, hængsler og brændstofklap.

Du kan smøre delene med universalolie eller et smøremiddel på dåse med en tynd studs. Den sidstnævnte kan gøre det nemmere at smøre præcist i små huller.

Hvis du skal smøre låsene, anbefaler vi at bruge låseolie eller grafit. Det er ekstra vigtigt at smøre de låse, som ikke bruges dagligt, hvis bilen har centrallås.

Under motorhjelmen

De fleste af os ejer stadig en brændstofbil, og skal derfor tjekke et par ting under motorhjelmen. Ejer du en elbil derimod, kan du nøjes med at åbne og påfylde sprinklervæske.

Sprinklervæske, olie og motorens væsker

Først og fremmest bør du påfylde sprinklervæske, så bilen er klar til at fjerne alt på forruden. Du kan med fordel skifte til sommersprinklervæske, som er udviklet til årstiden og eksempelvis er bedre egnet til at fjerne insekter fra forruden.

Dernæst bør du måle oliestanden i din bil og fylde olie på, hvis der er behov for det. Vær opmærksom på altid at bruge olie, der lever op til specifikationerne for motorolien til lige netop din bil.

Til sidst kan du også tjekke køler- og bremsevæskestand. Du kan se, hvordan du gør dette i bilens instruktionsbog.

Skift til sommerdæk

Med forår i kalenderen er det også snart tid til at skifte til sommerdæk. Når temperaturen ligger stabilt omkring 7 grader, er det tid til at få skiftet dæk. I samme omgang bør du tjekke om mønsterdybden er mindst 1,6 mm og om sommerdækkende er møre, revnede eller på andre måder intakte. Hvis dækkene ikke er intakte, er det ulovligt at køre på dem.

Du kan enten skifte dine dæk selv eller få det gjort på et værksted. Skal du selv skifte dæk? Se vores guide til hjulskifte lige her. 

 

Overvejer du at sælge din brugte bil? Få en gratis bilvurdering herunder.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

 

Kilder: Bilernes hus & IF Skadesforsikring

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.