Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
ParkeringSikkerhed

Få styr på parkeringsreglerne

By 12. May 2022 November 21st, 2024 No Comments

Har du styr på reglerne for parkering? Det kan være lidt af en jungle at skulle parkere bilen og sikre sig, at man ikke risikerer en parkeringsafgift. Og nu er der endda kommet en ny parkeringsregel til samlingen. Læs med her og få styr på, hvor du må parkere og hvordan du bedst muligt undgår en parkeringsafgift.

Ny parkeringsregel

Der er god grund til at læse op på parkeringsreglerne en ekstra gang. Fra 1. maj 2022 trådte en ny parkeringsregel nemlig i kraft. Det er nu forbudt at standse og parkere i skillerabatten, når du er inden for bygrænsen.

Så har du været vant til at parkere i siden af den brede græsrabat mellem vejen og cykelstien, skal du altså lige tænke dig om en ekstra gang næste gang du skal parkere. Hvis du parkerer i skillerabatten fra 1. maj, kan det koste dig 510 kroner i parkeringsafgift – også hvis det kun er med to hjul i rabatten. Denne regel gælder uanset om rabatten består af græs, grus eller noget tredje.

Befinder du dig ikke i en byzone, er reglerne anderledes. Her er det fortsat tilladt at parkere med et sæt hjul i skillerabatten, men derimod ulovligt at parkere hele bilen i skillerabatten. Bemærk, at dette kun gælder så længe din bils tilladte totalvægt ikke overstiger 3,5 tons.

Parkering på offentlig vej

Der gælder en række forskellige regler for parkering på offentlige veje. Læs mere om disse regler herunder.

10-meter reglen

Det er ulovligt at parkere i et vejkryds og hvis du kører i nærheden af et kryds, skal der være minimum 10 meters afstand til vejkrydset og den tværgående vej.

Udkørsel fra cykelsti

Ved en udkørsel fra en cykelsti, er det forbudt at standse og parkere 5 meter før og ud for denne udkørsel. En sådan parkering hæmmer oversigtsforholdene og er til fare for trafiksikkerheden. Det samme gælder, hvis cykelstien løber på tværs af kørebanen – også selvom den ikke løber langs en tilsvarende tværgående vej. Reglen gælder altså også selvom en anden bilist har parkeret et sted, som gør, at cykelstien ikke er synlig.

Spærrelinjer

Hvis kørebanen er markeret med en spærrelinje (også kaldet en fuldt optrukket linje), er det ulovligt at parkere ud for spærrelinjen eller mindre end 5 meter før den starter. Dette gælder uanset hvor mange kørebaner der er i hver retning.

Parkering på fortov

Når du befinder dig i en byzone, er det ulovligt at standse og parkere helt eller delvist på fortovet. Udenfor byzonen kan det være lovligt at parkere et køretøj delvist på fortovet, hvis kommunen tillader det. Desuden skal køretøjets totalvægt være under 3,5 ton og det må ikke være til fare eller ulempe for færdslen på fortovet.

Parkeringszoner

Parkeringszoner på offentlige områder skal skiltes ved indkørsel til zonen og indenfor zonen. Indenfor zonen skal der fremstå infotavler, så reglerne er synlige i hele zonen. Infotavlerne beskriver reglerne for den pågældende zone, eksempelvis den tilladte parkeringstid, evt. betaling og parkering i opmærkede båse. Hvis der er tale om en mindre parkeringszone med samme type veje, kan denne være undtaget for de mange infotavler.

Parkeringsbillet

I forlængelse med parkeringszonerne og infotavlerne, skal du huske at tjekke, om du skal bruge en parkeringsbillet. Husk at din billet skal ligge tydeligt i forruden og at billetten ikke ophæver andre parkeringsregler.

Parkering på ladepladser

Der kommer flere og flere ladepladser på de offentlige veje og dermed også flere varianter af skiltene ved ladepladserne. Flere parkeringspladser er reserverede til elbiler og plug-in hybridbiler og det er derfor ulovligt at parkere biler med andre brændstoftyper på disse pladser. El- og plug-in hybrider mod dog gerne parkere på en almindelig parkeringsplads. Nogle steder kan der være krav om, at bilen er tilsluttet ladestanderen og nogle steder kan der være tidsbegrænsning eller krav om betaling. Derfor er vores generelle råd at læse skiltene grundigt inden du parkerer din elbil eller plug-in hybridbil på en reserveret plads.

Parkering på privat vej

Flere parkeringspladser bliver kontrolleret af private parkeringsfirmaer og her er det endnu vigtigere at læse skiltene grundigt. Et privat parkeringsareal er skiltet med et sort skilt med et hvidt ’P’ samt en undertavle, som enten angiver, at der er regler og vilkår for parkeringspladsen eller angiver de konkrete regler. Som udgangspunkt er skiltene sorte med hvid skrift og du bør kunne se et skilt uanset hvor på pladsen du befinder dig.

Husk p-skiven

Hvis du glemmer at indstille p-skiven et sted, hvor det er påkrævet, risikerer du at få en parkeringsafgift uanset, hvor lang tid du har parkeret. Derfor er det vigtigt at placere og indstille p-skiven korrekt. P-skiven skal placeres synligt i forruden og er p-skiven fastmonteret, skal dette gøres nederst i højre hjørne.

P-skiven skal indstilles til det nærmeste kvarter. Det vil sige at, hvis klokken er 13.10, skal p-skiven indstilles til 13.15. Hvis du parkerer et sted udenfor den tidsbegrænsede periode, bestemmer du selv om du vil sætte p-skiven til det nærmeste kvarter eller til starttidspunktet for tidsbegrænsningen. Du må dog ikke flytte viseren under din parkering uden at flytte bilen.

Har du en elektronisk p-skive indstilles p-skiven automatisk, når motoren stopper. Du skal dog huske på, at det er dit ansvar, at den er indstillet korrekt. Virker din elektroniske p-skive ikke, kan du ikke parkere lovligt et sted, hvor p-skive er påkrævet. Har du en manuel p-skive i bilen, kan du bruge denne, men du må dog ikke have to synlige p-skiver i bilen.

 

Til sidst er der blot at sige held og lykke med parkeringsjagten. Og husk, at vi blot er til for at vejlede – ansvaret for parkeringen er dit.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

 

Kilde: FDM

Af Laura Martens Christensen

Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp