Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Varebiler

Alt du skal vide om firmabiler

By 8. June 2023 October 16th, 2023 No Comments

Firmabil eller privatbil?

Har din arbejdsplads tilbudt dig en firmabil? Så er det en god idé at undersøge, hvornår det egentligt kan betale sig at gøre brug af en firmabil. Det afhænger både af, hvad bilen skal bruges til, og hvor mange kilometer du kører i bilen som en del af dit job.

Hvis du bliver ansat i en virksomhed, hvor du får tilbudt en firmabil som et gode, hvor det ikke er muligt at vælge penge i stedet, kan det stort set altid betale sig at tage imod tilbuddet. Hvis du derimod står overfor valget mellem firmabil eller ekstra løn, er regnestykket en smule mere tæt. 

Når du skal vurdere om en firmabil kan betale sig, skal du dog undersøge reglerne for befordringsgodtgørelse på din arbejdsplads. Taksten for skattefri befordringsgodtgørelse er 3,44 kr. pr. kilometer op til 20.000 kilometer om året. Derefter er det 1,90 kr. pr. kilometer. Hvis du betaler skat af hele beløbet, kan taksten være højere. Taksten kan dog også være mindre, hvis din arbejdsplads ikke ønsker at betale så meget eller slet ikke tilbyder kørselsgodtgørelse. 

Du kan ikke modtage kørselsfradrag, når du har fri bil – altså firmabil. Dette gælder kun for privatejede biler. 

Disse faktorer bør du medtage i din beregning, når du undersøger om det kan betale sig med en firmabil. 

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Hvilke fordele har en firmabil?

En af de helt store fordele ved en firmabil er, at du ikke skal bekymre dig om værditabet på bilen. Derudover er finansiering, energiforbrug og forsikring medregnet i firmabilaftalen. Firmabilbeskatning ændrer sig heller ikke uanset hvor langt du kører. 

Der kan dog være indskrevet begrænsninger i din aftale om firmabil. Disse skal du huske at undersøge inden du underskriver aftalen. Det kan være, at du ikke må låne bilen ud, at virksomheden ikke betaler brændstof, når du er på ferie i udlandet eller lignende. Alt dette er godt at have et overblik over, når du skal træffe beslutningen om, hvorvidt du ønsker en firmabil. 

Hvis du kommer frem til, at det ikke kan betale sig at have en firmabil, kan du med fordel overveje at privatlease din kommende bil. Ved privatleasing undgår du stadig mange af de bekymringer, der er forbundet med at eje en bil. Her vil leasingselskabet tage sig af det og du kan lettere skifte bilen ud ofte. 

Fordele for virksomheden

  • Økonomisk overblik med serviceaftale
  • Fuldt fradrag for leasingudgiften i driftsregnskabet
  • Delvis momsfradrag på leasing af personbiler
  • Større økonomisk råderum
Vurdering af varevogne

Beskatning af firmabil

Hvis du kører privat i den bil, din arbejdsplads har stillet til rådighed for dig, har du fri bil. Dette skal du betale skat af. Du bliver beskattet af det antal måneder, du har haft bilen til rådighed, og ikke efter antal kørte kilometer. 

Er bilen under 3 år gammel, bliver værdien sat til nyvognsprisen og man beskattes af 25% samt et miljøtillæg på op til 300.000 kr. og 20% af resten. 

Her får du en række generelle regler:

  • Du skal betale skat af en procentdel af bilens værdi plus et miljøtillæg, hvis du har fri bil.
  • Det har ingen betydning for beskatningen, hvor meget du kører i bilen.
  • Din arbejdsgiver er ansvarlig for, at du løbende betaler skat af firmabilen. Dette sker sammen med din løn og er tilgængeligt på din lønseddel.
  • Du bør selv lægge værdien af firmabilen sammen med din løn og skrive det i din forskudsopgørelse. Dette skrives i felt 201. Når dette er skrevet ind, indgår den i beregningen af din trækprocent og dit fradrag. 
  • Du kan ikke få kørselsfradrag, hvis du har fri bil. 

Guide: Sådan beregner du værdien af fri bil

Tre trin til at beregne værdien af din firmabil

1

Beregn bilens værdi efter de fastlagte satser

Læs mere om dette på SKATs hjemmeside her: https://skat.dk/data.aspx?oid=2234830
2

Beregn bilens miljøtillæg ved at gange den periodiske afgift med den fastlagte sats

Her kan du læse mere om vægtgiften: https://solgt.com/2023/05/10/vaegtafgift-varebil/
3

Beregn værdien af fri bil og beløbet, du skal betale skat af hver måned

Hvis du ikke har fri bil hele året

Hvis du ikke har fri bil hele året, bliver du kun beskattet af det antal måneder, du kan bruge bilen til privat kørsel. Du skal være opmærksom på, at der rundes op til hele måneder. 

Får du adgang til fri bil i løbet af året, skal du altid huske at ændre det i din forskudsopgørelse. Det gør du ved at lægge værdien af din firmabil oveni det beløb, der står i felt 201. Du beregner værdien af din firmabil ved at benytte guiden ovenfor. Derefter dividerer du resultatet med 12 måneder og gange med det antal måneder, du har haft bilen til rådighed. På den måde sikrer du, at du kun bliver beskattet af de måneder, du har haft bilen. 

Egenbetaling med eget brug

Betaler du din arbejdsgiver for at køre privat i bilen, skal det beløb, du betaler arbejdsgiveren, trækkes fra den skattepligtige værdi ved at have fri bil. 

Hvis du selv betaler brændstof direkte til tankstationen, giver dette ikke fradrag eller nedslag i din skat. 

Du kan benytte bilen til privat kørsel, og din husstand kan også bruge bilen, medmindre andet er aftalt med din arbejdsgiver. Du kan dog ikke få kørselsfradrag, når du har fri bil til rådighed. 

Sælg din firmabil 

Hos Solgt.com er vi specialiserede i at hjælpe danske bilejere med at sælge deres brugte biler. Vi har hjulpet private billister gennem flere år og nu er vi også klar til at hjælpe erhvervsbillister af med deres firmabiler. Derfor kan du nu sælge din firmabil gennem Solgt.com. Salget er nemt og enkelt. Du starter med at indtaste registreringsnummeret på din firmabil. Hvis du ønsker at sælge flere biler, kan du tilføje registreringsnumre på op til 5 biler. Inden for 24 timer bliver du kontaktet af en af vores varevognsspecialister, som giver dig en tilbudspris. I aftaler indbyrdes en tid til aflevering af bil og nøgler - og du modtager pengene inden for 3 hverdage. Uanset om du vælger at sælge din firmabil eller ej, er vores service gratis. 

Fuld tryghed med vores professionelle partnere

Vi samarbejder med en række af landets bedste bilforhandlere, som hjælper dig med et trygt salg af din firmabil. Vores partnere er professionelle bilforhandlere med speciale i erhvervsbiler og har mange års erfaring med køb og salg af firmabiler og varebiler. Så hvis du ønsker at sælge din firmabil, kan du prøve Solgt.com og møde vores dygtige partnere. De kan også vejlede dig, hvis du ønsker at købe en ny firmabil til din virksomhed. 

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Mangler du en ny firmabil?

Er du på udkig efter en ny firmabil eller varebil til din virksomhed, og har du også svært ved at finde rundt i reglerne og mulighederne for firmabiler? Så kan vores erhvervsspecialister hjælpe dig. Når du starter dit bilsalg hos Solgt.com, bliver du kontaktet af en af vores forhandlere, som både kan hjælpe dig med salget af din brugte firmabil og købet af din næste firmabil. De står nemlig klar til at rådgive dig omkring de regler og muligheder du bør kende til inden du springer ud i købet af en firmabil. 

Hvilken firmabil skal du vælge?

Som hovedregel kan det bedre betale sig at vælge firmabil, jo dyrere den er. Det gælder især, hvis der er stor forskel på beskatningsværdien og listeprisen hos forhandleren. Kigger du efter en billigere bil, er det ofte billigere at eje bilen selv. 

Dog gør nyere ændringer i beskatningen af firmabil, at bilens pris betyder mindre, imens ejerafgiften får en større rolle. Det betyder eksempelvis, at plugin-hybrider i flere tilfælde er markant billigere end en tilsvarende dieselbil. 

Når du får tilbudt en firmabil, vil du oftest få tildelt en sum penge, som bilen må koste virksomheden. Dette kan både skyldes virksomhedens økonomi og dens image. Nogle virksomheder ønsker ikke, at deres ansatte tager på kundebesøg i luksusbiler. Det kan også være, at virksomheden har et ønske om, at deres ansatte kører i elbiler eller plugin-hybrider. 

Ud fra virksomhedens krav og økonomi vil leasingselskabet, som din arbejdsplads benytter, lave en liste med biler, som du kan vælge mellem. Leasingselskaberne tilbyder biler, som de har fået på særlige vilkår, så det er ikke sikkert, at du kan vælge frit mellem udstyrsvariant eller ekstraudstyr. Dette er en af ulemperne ved en firmabil, hvor det ikke blot er din egen pengepung, der sætter begrænsningerne. 

Har du fået firmabil for første gang eller har du fået en ny firmabil? Så skal du sørge for at opdatere din forskudsopgørelse, så indberetningen passer til din nuværende firmabil. 

Af Laura Martens Christensen

Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp