Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Varebiler

Vægtafgift varebil

By 10. May 2023 January 9th, 2024 No Comments

Hvis din virksomhed registrerer en varebil på gule nummerplader, skal du betale mindre i registreringsafgift og moms, men det kan altså være svært at finde hoved og hale i vægtafgift for varebiler. Derfor har vi lavet en guide til dig, der vil vide mere om vægtafgift varebil. Læs med på denne side.

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Hvad er vægtafgift?

Vægtafgift er en afgift, der afhænger af størrelsen og vægten på dit køretøj. De tungeste køretøjer betaler den højeste afgift imens de letteste betaler den laveste afgift. Dette skyldes bilens øgede belastning på vejene. 

Der er dog blevet indført to nyere afgifter siden indførelsen af vægtafgiften i 1910, nemlig grøn ejerafgift og CO2-afgift.

Hvilke ejerafgifter er der?

I dag findes der altså tre forskellige ejerafgifter – du skal dog kun betale en af disse. Når du skal finde ud af, hvilken afgift du skal betale, skal du kigge efter, hvornår varebilen er indregistreret første gang.

Vægtafgift varebil

Hvis du ejer en varevogn, der er indregistreret første gang før den 18. marts 2009, skal du betale vægtafgift. Denne afgift beregnes ud fra vægten på køretøjet. Hvis din varevogn derimod er indregistreret den 18. marts eller senere, skal du betale grøn ejerafgift. Den grønne ejerafgift beregnes ud fra, hvor langt køretøjet kører pr. liter. Dertil kommer en udligningsafgift, hvis varebilen er dieseldreven. 

Desuden skal du betale en tillægsafgift, hvis du ønsker at bruge bilen til privat eller delvis privat kørsel. Dette gælder for varebiler, der er indregistreret første gang efter den 2. juli 1998.  

Ønsker du at sælge jeres varebiler? Få en gratis vurdering af jeres brugte varebiler.

Grøn ejerafgift varebil

Hvis du ejer en varevogn, der er indregistreret første gang mellem 18. marts 2009 og 30. juni 2021 skal du betale grøn ejerafgift. Denne afgift beregnes ud fra, hvor langt din varebil kører på literen. 

Vil du udregne, hvor meget du skal betale i grøn ejerafgift, kan du benytte SKATs afgiftsberegner her.

CO2-afgift varebil

Er din varebil indregistreret efter den 1. juli 2021, skal du betale CO2-afgift. Dette er den nyeste afgift, som beregnes på baggrund af, hvor mange gram CO2 din bil udleder pr. kilometer. 

Denne afgift kan du også beregne i SKATS afgiftsberegner her. 

Hvor meget skal man betale i vægtafgift 2024?

I tabellen nedenfor kan du se, hvor meget du skal betale i vægtafgift for din varebil i 2024.

Vægt- og udligningsafgift for varebiler og mindre lastbiler
2023
Årlig afgift pr. køretøj Vægtafgift  Udligningsafgift (for dieseldrevne varebiler)
Tilladt vægt
Op til 500 kg 1.170 kr. 720 kr.
501-1000 kg 1.500 kr. 1.040 kr.
1001-2000 kg 2.470 kr. 1.410 kr. 
2001-2500 kg 4.270 kr. 1.760 kr.
2501-3000 kg 5.120 kr. 2.000 kr. 
3001-4000 kg 5.120 kr. 2.270 kr. 
Kilde: SKAT

Hvem skal betale vægtafgift?

Som beskrevet før skal man betale vægtafgift for sin varebil, hvis denne er registreret første gang inden den 18. marts 2009. Som udgangspunkt er det bilens ejer, der skal betale regningen, men hvis der er registreret en primær bruger af bilen, bliver regningen sendt til denne i stedet.

Hvornår skal jeg betale vægtafgift?

Afgiftsperioden er 6 måneder og afgiften skal betales ved periodens begyndelse. Der skal betales vægtafgift fra og med den dag, hvor køretøjet blev registreret første gang – derefter er det halvårligt. 

Du vil automatisk modtage en opkrævning i din e-Boks eller på borger.dk af Skattestyrelsen. Du skal altså ikke selv indberette noget – du skal blot huske at betale. 

Hvad sker der, hvis man ikke betaler vægtafgift?

Hvis du ikke betaler regningen rettidigt, vil der pålægges renter dag for dag. Derudover kan du modtage en rykker, der koster 65 kr. 

Betaler du fortsat ikke afgiften på køretøjet, vil politiet inddrage nummerpladerne på din bil. Du får besked inden SKAT beder politiet om at inddrage nummerpladerne. Når de er inddraget, er det ikke længere lovligt at bruge køretøjet på danske veje før afgiften er betalt.

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp