Indholdsfortegnelse:
Personbiler
- Hvem må køre i miljøzonerne?
- Hvad er miljøzoner?
- Hvad er reglerne for personbiler?
- Eftermontering af partikelfilter på danske personbiler
- Hvilket partikelfilter skal jeg have eftermonteret?
- Kan din bil ikke få eftermonteret et partikelfilter?
- Disse køretøjer er undtaget miljøzonereglerne
- Hvorfor indføre miljøzoner?
Hvem må køre i miljøzonerne?
Siden 2020 har en række større danske byer være omfattet af miljøzoner. Disse zoner har indtil 2023 være mest relevant for bilister, der kører i varebiler eller tunge køretøjer. Men i oktober 2023 kom der nye regler for miljøzoner, som nu også er relevante for danskere, der ejer dieseldrevne personbiler. Herunder kan du læse mere om reglerne for både personbiler og varebiler, så du er sikker på, at du ved, om din bil kan køre lovligt i miljøzonerne.
Hvad er miljøzoner?
I 2019 besluttede folketinget, at grebet om ældre dieseldrevne lastbiler, busser og varebiler skulle strammes. Derfor blev der indført miljøzoner i fem større danske byer, hvor der for ovenstående biler er begrænset adgang. Dette skyldes et ønske om at nedbringe partikeludledningen. Det betyder i dag, at dieseldrevne personbiler og varebiler kun må køre i miljøzonerne, hvis de er udstyret med et partikelfilter. Har din bil ikke et partikelfilter, kan det eftermonteres. Læs mere om dette nedenfor.
Her finder du miljøzonerne
- Aalborg
- Aarhus
- Odense
- Frederiksberg
- København
Hvad er reglerne for personbiler?
Den 1. oktober 2023 kom der nye regler for kørsel i miljøzoner. Dette påvirker især de dieseldrevne personbiler, der nu kun må køre lovligt i miljøzonerne, hvis der er monteret partikelfilter eller som minimum er Euronorm 5. Er du i tvivl om, hvorvidt din bil lever op til de nye krav for personbiler i miljøzoner, kan du tjekke dette ved at klikke på knappen nedenfor.
Eftermontering af partikelfilter på danske personbiler
Lever din bil ikke op til kravene for kørsel i miljøzoner, kan du få eftermonteret et partikelfilter. For at få eftermonteret et af disse, skal du kontakte et værksted, som kan hjælpe med dette. Herefter skal din bil til syn, hvor partikelfilteret testes. Synshallen sørger for, at dit nye partikelfilter registreres i Køretøjsregisteret (DMR) - og nu kan du køre lovligt i miljøzoner!
Har din bil allerede nu et fabriks- eller eftermonteret partikelfilter, som ikke er registreret korrekt i DMR, kan du få dette gjort i en synshal.
Hvis du overtræder miljøzonereglerne, er bøden for personbiler 1.500 kr.
Hvis du får monteret et partikelfilter på din dieselbil, vil du årligt kunne spare 1.000 kroner i partikeludledningsafgift.
Hvilket partikelfilter skal jeg have eftermonteret?
Der er ikke krav til, hvilken type af partikelfilter du skal have eftermonteret på din dieselbil. Du kan som udgangspunkt vælge mellem et åbent eller lukket partikelfilter. Det er dog ikke alle partikelfiltre, der er godkendt til alle biler. Derfor kan du være nødt til at få eftermonteret et lukket partikelfilter, der typisk er lidt dyrere.
Når du skal vælge mellem partikelfiltrene, vil du opleve en prisforskel på de to typer af partikelfiltre. Her vil du opleve, at åbne partikelfiltre er billigere end de lukkede. Dette skyldes, at de lukkede partikelfiltrer filtrerer bedre end de åbne. De åbne partikelfiltre kan typisk bestilles og monteres af din mekaniker, hvorimod de lukkede filtre skal bestilles hos specialiserede partikelfiltermontører. Husk at tjekke, om de åbne partikelfiltre er godkendt til netop din bil inden du bestiller det. De lukkede filtre kan monteres i langt de fleste biler.
Kan din bil ikke få eftermonteret et partikelfilter?
Hvis det ikke er muligt at eftermontere et partikelfilter på din bil, så du kan køre lovligt i miljøzoner, kan du i særlige tilfælde søge om dispensation og få en undtagelse.
I disse tilfælde kan du registrere en undtagelse:
- Du er ejer eller bruger af en personbil og havde bopæl i en miljøzone før bilen blev omfattet af miljøzonereglerne. Du kan få dispensation i 12 måneder og denne gælder kun i den miljøzone du bor i.
- Du kan få undtagelse til seks adgange af op til 24 timers varighed de første 12 måneder efter din bil blev omfattet miljøzonereglerne.
- Du er blevet indkaldt til behandling på et hospital eller hos en speciallæge i en miljøzone. Dette skal registreres på miljoezoner.dk inden besøget for at undgå en bøde. Undtagelsen gælder kun i den specifikke miljøzone og kan registreres i 1 til 14 dage.
- Du er ejer eller bruger af et handicapkøretøj til privat brug eller har et blåt handicapparkeringskort. Denne undtagelse gælder i 48 måneder.
- Du har natarbejde i en miljøzone i tidsrummet 20:00- 10:00. Her skal du bruge en erklæring for natarbejde fra din arbejdsgiver, som er under 6 måneder gammel. Undtagelsen gælder i 6 måneder, hvorefter du skal registrere natarbejdet på ny med en ny erklæring.
Disse køretøjer er undtaget miljøzonereglerne:
- Køretøjer, der i DMR er registreret til veterankørsel i Danmark
- Køretøjer, der er registreret i udlandet, som er mere end 30 år gamle
- Køretøjer, der benyttes af forsvaret, politiet, redningsberedskabet eller lignende nødtjenester, som sædvanligvis ikke anvendes i en miljøzone, kan anvendes i en miljøzone, hvis der er opstået et ekstraordinært behov eller køretøjet her anvendes til øvelsesvirksomhed.
Hvorfor indføre miljøzoner?
De nye miljøzonekrav skal bidrage til at sikre renere luft i de større byer i Danmark. For at dette lykkes, må dieseldrevne personbiler uden partikelfilter ikke køre lovligt i miljøzonerne i København, Frederiksberg, Odense, Aarhus og Aalborg.
Skærpelsen af miljøzonereglerne kommer efter Folketinget i 2022 gjorde det muligt for kommunerne at omfatte dieseldrevne personbiler i miljøzoner.
Udregn din bils tilbudspris helt gratis:
- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000
Hvad er reglerne for varebiler
Hvis du er ejer eller bruger af en ældre dieseldreven varebil, der vejer op til 3,5 tons, kan du lovligt fortsætte din kørsel i miljøzonerne. Det kræver dog, at varebilen får eftermonteret et partikelfilter, som skal registreres i DMR, eller er minimum Euronorm 5.
Vil du tjekke om din varebil er Euronorm 5? Klik på knappen nedenfor for at tjekke din bils Euronorm.
Det er som udgangspunkt kun nyere varebiler, der er indregistreret 16. september 2016 eller senere, der kan anvendes lovligt i miljøzonerne. Er din varebil ældre end det, skal den have monteret et partikelfilter eller som minimum leve op til Euronorm 5.
Hvis du overtræder miljøzonereglerne, er bøden for varebiler 1.500 kr. For lastbiler og busser er bøden 12.500 kr.
På knappen nedenfor kan du tjekke om din varebil lever op til miljøzonereglerne.
Eftermontering af partikelfilter på danske varebiler
Eftermonteringen af partikelfilter på danske varebiler sker på samme måde som på danske personbiler. Du skal kontakte et værksted, som monterer partikelfilteret på din varebil. Derefter skal bilen synes og partikelfilteret skal registreres i DMR. Dette står synshallen for. Skal du have eftermonteret et lukket partikelfilter, skal det bestilles hos en specialiseret partikelfiltermontør.
Kan din varebil ikke få eftermonteret et partikelfilter?
Hvis din varebil ikke kan få eftermonteret et partikelfilter, kan du i enkelte tilfælde søge om disposition og få en undtagelse. Undtagelsen gælder i kortere perioder ad gangen og er altså ikke en permanent undtagelse.
Hvis du har brug for en undtagelse for varebilen til privat brug, gælder de samme regler som for personbiler. Dette kan du læse mere om ovenfor.
I disse tilfælde kan du registrere en undtagelse for varebilen til erhvervsbrug:
- Der er tale om et specialkøretøj
-
- Din varebil er et unikt specialkøretøj (defineret ved at den samlede pris for køretøjet overstiger det dobbelte af prisen på chassiset), anvendes i begrænset omfang inden for miljøzonerne OG prisen for partikelfilteret er væsentligt højere end gennemsnitsprisen. Dette kræver en konkret vurdering.
- Det er teknisk umuligt
-
- Køretøjets konstruktion gør det teknisk umuligt at montere et partikelfilter, der foreligger særlige omstændigheder, køretøjet anvendes kun i begrænset omfang i miljøzonerne OG der foreligger et helt særligt ærinde i en miljøzone.
- Der er tale om en offentlig aktivitet af samfundsmæssig interesse
-
- En offentlig aktivitet af samfundsmæssig interesse ikke kan gennemføres, fordi ansøgeren ikke har mulighed for at overholde miljøzonekravene, køretøjet anvendes i begrænset omfang inden for miljøzonerne OG der er bred offentlig adgang til arrangementet.
- Det er en rutebus, der indgår i en omstillingsplan
-
- Hvis varebilen er en rutebus og den inden for den nærmeste fremtid indgår i en omstillingsplan, hvor busser udskiftes til renere teknologi-busser og nul-emissionsbusser, kan der gives tilladelse til at køre i miljøzonerne.
- Køretøjet falder ind under en særlig ordning for tunge specialkøretøjer.
-
- Læs mere om dette på miljoezoner.dk.
Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger
Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.
Af Laura Martens Christensen
Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.
Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.