Flere af politiets fotovogne er blevet bedre - både for bilernes personale, men i særdeleshed også til at fange fartsynderne. Og med de nye fotovogne kan motorcykler og biler uden forreste nummerplade også blive opdaget. De nye fotovogne får også nyt måle- og fotoudstyr, der er af bedre kvalitet, hvilket giver mere tydelige billeder. Læs mere om de nye fotovogne herunder.

Flere og bedre fotovogne

Antallet af ATK-biler, der benyttes til automatisk trafikkontrol, øges fra 82 til 107. Derudover skal du ikke længere holde øje med en Volkswagen Transporter, men en Ford Transit Courier, når du bevæger dig rundt på vejene. Politiet udskifter nemlig de kendte kassevogne med forhøjet tag med Fords varevogne på gule plader.

De hjælper dog ikke nødvendigvis meget at have styr på bilmærker og bilmodeller. Der kommer nemlig også nyt måle- og fotoudstyr i de nye biler. Det nye udstyr kan med fordel sættes på en trefod et stykke væk fra bilen. Det gør, at de bliver sværere at spotte i vejkanten.

Ekstra kamera fanger biler bagfra

Politiet kan som sagt placere udstyret et stykke væk fra bilen, hvilket skyldes, at det nye måle- og fotoudstyr kan kommunikere med bilens computer via wifi.

Endnu en større forbedring i de nye fotovogne er, at de indeholder et ekstra kamera, der gør det muligt at fotografere bilerne bagfra.

Det betyder, at hvis en trafikant passerer de nye fotovogne for hurtigt, kan det ekstra kamera fange bilens nummerplade, når den er kørt forbi fotovognen.

Hvis udstyret benyttes imens det er placeret inde i bilen, sættes ekstra-kameraet ud på trefoden alene. Det kan også monteres på en holder på fotovognens forskærm.

Motorcyklister slipper ikke længere

De nye fotovognes ekstra kamera gør det endvidere også muligt at fange motorcyklister, hvis de passerer fotovognen med en hastighed, der er over fartgrænsen. Det samme er tilfældet, hvis bilister kører uden forreste nummerplade eller hvis den er ulæselig pga. sne eller lignende. Det kræver dog, at den bagerste nummerplade er læselig.

Nye fotovogne kan måle på tre vognbaner

Virksomheden bag de nye fotovogne og måle- og fotoudstyret er Vitronic. Teknologien hedder FM1 Poliscan og kan registrere køretøjer på en afstand mellem 15 og 75 meter og måle hastigheder mellem 10 og 320 km/t.

Teknologien, som det danske politi gør brug af, er en version, der kan måle op til tre vognbaner i samme retning på en gang. Her tages der også billeder af førerne.

Det er ikke kun udstyret, der er forbedret. Også indretningen af varevognene er forbedret, for at øge sikkerheden og komforten for målepersonalet. Disse forbedringer indebærer bedre stole, større varmeapparat og bedre beskyttelse mod grove hærværk udefra samt LED-lamper, der kan oplyse området omkring bilen.

Se fartbødetaksterne for 2024 her

Er du i tvivl, om du er blevet fanget?

Du har måske før hørt, at man ikke er i tvivl, hvis man fanges i en fartkontrol. Og den er faktisk god nok. For udstyret blitzer altid, når en trafikant passerer med for høj fart. Selvom det er muligt at slå den røde blitz fra, sker det meget sjældent. Derfor vil du altid opleve et kraftigt blitz, hvis du kører for hurtigt på en strækning med fartkontrol.

Resultat af politiforliget i 2020

Forbedringen af udstyret og de ekstra fotovogne kommer efter politiforliget, der blev vedtaget i 2020. De 25 ekstra nye fotovogne fordeles forholdsmæssigt blandt landets politikredse.

Tilbage i 2017/2018 var der 100 fotovogne, men 20 af disse blev taget ud af flåden for at udstyret kunne benyttes til et forsøg med faste stærekasser. Stærekasserne findes stadig - forsøget er dog afsluttet. I 2012 var der blot 25 fotovogne i hele landet, så der er sket en stor udvikling siden dette.

En positiv udvikling

Ifølge Dennis Lange, der er chefkonsulent i FDM, er det positivt, at politiet opdaterer udstyret til fartkontrol. Fartkontrol spiller nemlig en stor rolle i at nedbringe antallet af dræbte og tilskadekomne i trafikken. Modsat skal politiets ressourcer også bruges korrekt. Derfor bør der være ekstra fokus på de vejstrækninger i landet, hvor der sker mange fartrelaterede uheld i stedet for blot at fokusere på at høste flest mulige bøder. En synlig fartkontrol vil ifølge Dennis Lange øge trafiksikkerheden på de farlige strækninger.

Block "201238" not found

Skrevet af Laura Martens Christensen

Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Læs flere nyheder om bilindustrien

Hvor mange kilometer må en brugt bil have kørt?

Når du skal til at købe en brugt bil, kan det være relevant at overveje, hvor mange kilometer den må have kørt.

Læs mere
Hvor meget CO2 udleder en bil pr. km?

Når vi taler om CO2-udledning, er det afgørende at vide, hvor meget en bil egentlig udleder pr. kilometer den kører. Svaret afhænger af flere faktorer, der kan være med til...

Læs mere
Beskatning af fri bil

Overvejer du at få en fri bil som en del af din lønpakke – eller har du allerede en firmabil og er i tvivl om, hvordan beskatning af fri bil...

Læs mere

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp