Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Biltips

Fartbøde takster 2024

By 8. August 2024 August 21st, 2024 No Comments

Det er dyrt at overskride fartgrænserne i Danmark. Danske bilister bliver folk regelmæssigt straffet med en fartbøde for at køre hurtigere end det er tilladt rundt i byerne, på motorvejen og landevejen. 

Fartbødernes takster afhænger af, hvor langt over du har overskredet den tilladte fartgrænse. Dette kan du læse mere om i vores blogindlæg nedenunder. 

Hvis du vil se taksterne for fartbøder, kan du finde dem i vores indholdsfortegnelse nedenfor. I tabellerne med bødetakster, er det ekstra beløb inkluderet.

Indholdsfortegnelse

Hvad er fartbøder?

Det kan virke meget simpelt med fartbøder, men begrebet er faktisk ofte misforstået. En bøde er en sanktion, der pålægges en bilist, fordi vedkommende har begået en lovovertrædelse. Fartbøder er blandt de mest almindelige former for bøder i Danmark.  

Den laveste bødetakst lyder som sagt på 1.200 kr., hvilket er 20% højere end i 2021. Dengang lød den laveste takst på 1.000 kr.  

Hvis du kører 20% eller mere for hurtigt, bliver bøden hævet til 1.800 kr. Næste trin i bødetaksten er ved en overskridelse på 30%, hvor du kan forvente en bøde på 3.000 kr. Hvis du overskrider hastighedsgrænsen med mere end 30%, vil du ud over bøden også få et klip i dit kørekort, hvilket medfører et obligatorisk bidrag til Offerfonden på 500 kr. Normalvis modtager du fartbøden 1-2 uger efter overtrædelsen, senest en måned efter. 

Se alle taksterne ved at klikke her. 

Klip i kørekortet

Klippekortsordningen, som blev indført i september 2005, har ændret måden, hvorpå fartoverskridelser håndteres. Tidligere kunne bilister nøjes med at modtage en bøde, men nu risikerer man også at miste kørekortet eller få forbud mod at køre, hvis man overtræder særlige dele af færdselsloven. Det kommer vi ind på senere i dette blogindlæg. 

Et klip i kørekortet gives til dem, der overskrider den angivne fartgrænse med mere end 30%. Ud over den oprindelige bøde pålægges der en ekstra bøde på 500 kr., som går til offerfonden. Offerfonden finansierer forskning, rådgivning og oplysning om trafiksikkerhed med det formål at forhindre ulykker. Bødetaksterne inkluderer dette ekstra beløb. 

Hvis du vil se taksterne for fartbøder, kan du klikke her. I tabellerne med bødetakster er det ekstra beløb inkluderet. For at undgå fartbøder kan man overveje at bruge en adaptiv fartpilot. 

Klip i kørekortet

Klippekortordningen bestemmer, hvilke overtrædelser der medfører klip i kørekortet. Hvis man får tre klip, får man en betinget frakendelse af kørekortet. Det betyder, at man kun får kørekortet tilbage efter at have bestået en orienterende og praktisk køreprøve. 

Hvad kan man få et klip i kørekortet for?

Klippekortordningen er en forholdsvis ny ting i Danmark. Klippeordningen blev indført i Danmark den 1. september 2005. Siden indførelsen af ordningen er den blevet ændret flere gange. Derfor kunne man også fra 2021 få klip for flere overtrædelser af færdselsloven. 

Du kan få et klip i kortet, hvis du: 

  • Bruger din telefon under kørsel. Dette gælder også, hvis du trykker på skærmen for at tage telefonen.  
  • Kører over for rødt lys. 
  • Overskrider hastighedsgrænsen med mere end 30%. 
  • Kører uden sikkerhedssele på. 
  • Kører med passagerer under 15 år uden sikkerhedsseler. 
  • Kører mod ensretningen. 
  • Krydser en spærrelinje eller overtræder en fuldt-optrukket linje. 
  • Ikke følger politiets anvisninger i forbindelse med ulykker eller områder, der kræver omdirigering. 
  • Øger hastigheden, når en anden billigst forsøger at overhale. 
  • Kører venstre om et elleanlæg. 
  • Er påvirket af hash eller spiritus. 

Rabat på bøder

Hvis du er studerende, er der mulighed for at opnå en rabat på fartbøderne. Selvom mange refererer til dette som en studierabat, så er det faktisk også en rettighed for alle, der har en indkomst på under 13.975 kr. månedligt. Det svarer til 167.700 kr. årligt. 

Hvis du opfylder kriterierne, kan du få en nedsat din fartbøde med 50%. Politiet foretager ved hver enkel fartbøde en vurdering, hvor de bl.a. gør brug af søgninger i Gældsstyrelsens systemer. Du skal først betale fartbøden, når du har fået svar på din ansøgning om nedsættelse af bøden. Hvis du har svært ved at betale bøden med det samme, er der også hjælp at hente. Der er nemlig mulighed for en udsættelses- eller afdragsordning. Der er dog en fastsat maksimal periode for afdragsordningen, som i øjeblikket er seks måneder. 

Hvis du ønsker at udsætte betalingen af bøden, kan du ligeledes ansøge om det. Du bør dog være opmærksom på, at det ikke er muligt at udsætte fartbøder eller andre bøder i mere end seks måneder. 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Hvordan får man rabat på fartbøder?

Du har mulighed for at søge om nedsættelse af dine bøder såfremt man opfylder ansøgningskravene. Man skal være opmærksom på, at bøden kun kan nedsættes, hvis ens årlige indkomst i 2024 er under 183.300 kr. før skat (15.275 kr./mdr.). 

For at få mulighed for nedsættelse af bøden skal du gøre følgende: 

1. Indsend nødvendige dokumenter 

  • Dokumentation for din indkomst (f.eks. SU, lønsedler). 
  • Studiestatus (f.eks. indskrivningsbekræftelse fra uddannelsessted). 

2. Udfyld ansøgningsskema 

  • Find og udfyld det relevante ansøgningsskema på Politiets hjemmeside, se her.

 3. Vedlæg en begrundelse 

  • Her bør du redegøre for, hvorfor du søger nedsættelse, og hvordan din økonomiske situation ser ud. Politiet nævner her, at det er dog vigtigt at vedhæfte dokumenter, der samtidig kan dokumentere dette. 

4. Indsend ansøgningen 

  • Afsend ansøgningen og de vedhæftede dokumenter. 
  • Din ansøgning er først afsendt og modtaget, når du har fået en kvittering. Hvis ikke dette er tilfældet kontakt da Politiet. 

5. Afvent svar 

  • Sagsbehandlingstiden kan variere, derfor bør du holde øje med eventuelle svar eller yderligere krav, der skal opfyldes. De bestræber sig på at behandle ansøgninger inden for 7 hverdage. 

Hvis der opstår nogen tvivl eller spørgsmål herom bør du kontakte Politiets Adminstrative Center, se her.

Betinget frakendelse af dit kørekort

Du får en betinget frakendelse af kørekortet, hvis du: 

  • Kører 60% hurtigere end det maksimalt tilladte, eller over 160 km/t i en personbil. 
  • Kører 40% hurtigere end det maksimalt tilladte i en campingvogn, bus eller lastbil. 
  • Kører mere end 40% hurtigere end det tilladte, når der er nedsat hastighed på grund af vejarbejde. 

Ubetinget frakendelse af kørekortet

Du får en ubetinget frakendelse af kørekortet, hvis du: 

  • Overskrider hastighedsgrænsen med mere end 100% (mindst 100 km/t). 
  • Kører med en hastighed på 200 km/t eller derover. 
  • Ifølge Politiet kører hensynsløst i forhold til andre trafikanter og andre forhold. Herunder gælder også deltagelse i kap- eller væddeløbskørsel.  
  • Deltager i kap- eller væddeløbskørsel, hvilket betragtes som hensynsløs kørsel. 

Hvis du får en meget høj fartbøde, og farthastigheden overskrides med en høj hastighed, risikerer du fængselsstraf og konfiskering af dit køretøj. Disse former for lovovertrædelser bliver betragtet som vanvidskørsel. 

Hvor lang tid gælder et klip i kørekortet?

Et klip i kørekortet gælder i tre år. Derfor betyder det også, at et klip slettes tre år efter man har overtrådt færdselsloven og fik klippet. 

Dit klip bliver registreret elektronisk af politiet. Du får altså ikke et fysisk klip i dit kørekort. Derfor er det en god idé at holde styr på dine klip - især hvis de overlapper hinanden. 

Frakendelse af kørekortet

Hvis man kører i en personbil med mere end 60% for høj hastighed eller 160 km/t eller mere, får man en betinget frakendelse af sit kørekort. Hvis man kører mere end 30% hurtigere end fartgrænsen på en motorvej, hvor der må køres 130 km/t, har man dermed overskredet grænsen resulterer det i en betinget frakendelse af kørekortet. Selve grænsen ligger på 160 km/t, så hvis du kører over det får du frakendt dit kørekort. 

Ved større overskridelser af hastighedsgrænserne får man en ubetinget frakendelse af kørekortet i et tidsrum. Hvis man kører i en almindelig bil med trailer, kan man få en betinget frakendelse af kørekortet ved at overskride hastighedsgrønsen med 40%. 

Kan man få dobbelt bødetakster?

Fra den 15. april 2024 blev fartbøder for hastighedsoverskridelser i vejarbejdsområder fordoblet. Samtidig vil bilister, der overstiger hastighedsgrænsen med 40% eller mere, også blive straffet ved betinget frakendelse af deres kørekort. 

Fordoblingen vil gælde for den samlede fartbøde, som i dag udmåles i henhold til færdselsloven, herunder også et højhastighedstillæg, der pålægges fartbøder udstedt i vejarbejdszoner. 

Kan alle få et klip i kørekortet?

Klippekortsordningen gælder for alle motordrevne fartøjer, det vil sige: 

  • Motorcykler 
  • Lastbiler 
  • Personbiler 
  • Busser 
  • Traktorer 
  • Motorredskaber 
  • Registreringspligtige knallerter 

Selv hvis ikke man har et kørekort, så kan man få et klip i det kommende kørekort. Så hvis man en dag får kørekort, så kommer klippet bare på der. 

Hvad er fartgrænserne?

Alt efter, om du kører på en motortrafikvej, motorvej, landevej eller byzone, er der forskellige fartgrænser, der skal overholdes. Det kan være en god idé at læse op på disse fartgrænser, inden man begiver sig ud i landet. Fartgrænserne står selvfølgelig også på skiltene rundt omkring, men det kan være muligt at overse. 

Tæt bebyggede områder

Det er særligt vigtigt at orientere sig om fartgrænserne i tæt bebyggede områder (byer og boligområder). Her vil fartgrænsen oftest være 50 km/t. Medmindre andet er oplyst, er fartgrænsen inden for to byskilte også 50km/t. 

I nogle boligområder eller veje, hvor der er skarpe sving, kan fartgrænsen være lavere. Derfor bør man altid være opmærksom med alle former for skilte på vejene, som viser, hvor meget det er tilladt at køre. Det kan have store konsekvenser, hvis du kører med 80 km/t i et sving - både for bilen og for fartbøden.

Landevej og motortrafikvej

Hvis man bevæger sig ud på landeveje uden for de tæt bebyggede områder, er fartgrænsen som udgangspunkt 80 km/t. Hvis du kører på motortrafikvejene, er den maksimale hastighed også oftest på 80 km/t. I nogle områder er fartgrænsen dog hævet til 90 km/t. Dette gælder dog kun, hvis det er skiltet.  

Motortrafikvej
Motorvej skilt

Motorveje

Rundt omkring i landet kan du møde forskellige skiltninger med, hvad fartgrænsen er. Mange strækninger har en fartgrænse på op til 130 km/t, hvis ikke der er skiltet med andet. Dette er den højeste hastighed, man må køre med i landet. Nogen strækninger angiver dog også 120 km/t, 110 km/t eller nogen steder også 90 km/t. Det er som sagt altid skildret, hvor meget man må køre. 

Det er også vigtigt at orientere sig om skiltene i områder med vejarbejde, da det kan give en forhøjet fartbøde, hvis man ikke overholder disse skilte. Siden 15. April 2014 er bøderne for at overskride hastighedsgrænsen ved et vejarbejde steget til det dobbelte. Hvis man desuden overskrider hastigheden med 40% får man en betinget frakendelse af kørekortet. 

Er fartgrænserne det samme med trailer?

Der er andre regler for kørsel med trailer, busser, lastbiler, campingvogne og andre større køretøjer, der er tungere end en almindelig personbil. En personbil med en almindelig trailer må ikke overstige 80 km/t på landeveje, motortrafikveje og motorveje. 

Den 1. juli 2016 vedtog Folketinget, at borgere i Danmark kunne få Tempo-100 godkendelse. Det betyder, at det er muligt at få godkendt sine køretøjer til 100 km/t i stedet for 80 km/t. Fartgrænsen på landeveje og motortrafikveje er dog stadig på 80 km/t. Det omfatter både campingvogne, autocampere, campingbiler og andre forskellige typer af trailere. 

Hvis du ønsker en sådan godkendelse, kan man med fordel kontrollere disse ting på forhånd: 

  • Dækkene skal være godkendt til min. 120 km/t. Her kan du kigge efter min. L-mærkning på dæk. 
  • Dækkene skal være under seks år gamle. Hvis der f.eks. står 1115 på dine dæk, betyder det, at de er produceret i uge 11, 2015). 
  • Campingvognen eller traileren skal have en ISO-tilkobling eller bilen skal have et stabiliseringssystem. 

Havetrailere på under 750 kg og campingvogne under 3.500 kg. er undtaget. 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Kan man have flere klip i kørekortet samtidig?

Du kan godt have flere klip i kørekortet på én gang. Dette skal du være opmærksom på - også hvis det er et eller to år siden du sidst fik et klip.  

Du kan også få flere klip i kørekortet på samme tid. Det kan du få, hvis du har overtrådt flere regler samtidig. For eksempel, hvis en bilist overhaler en anden ved et fodgængerfelt (første overtrædelse) og samtidig ignorerer et rødt lys (anden overtrædelse). 

Hvad er konsekvenserne af et klip?

De første tre år efter du har erhvervet dit kørekort, har du det på prøve. Hvis du derfor får to klip kørekortet i løbet af de tre år, udløser det et kørselsforbud - og man må være nødsaget til at tage kørekort om igen. Hvis man får et kørselsforbud, betyder det, at man skal tage både teori- og køreprøve om igen. Først herefter må man begive sig ud på vejene igen. 

Hvis du derimod har haft kørekortet i mere end tre år, er reglerne ikke de samme. Du kan få tre klip i kørekortet før man får kørselsforbud og fire klip for at få en betinget fratagelse af dit kørekort. 

Stærekasser

Fra den 1. januar 2020 til 27. Juli 2023 er mere end 105.000 bilister blevet afkrævet i alt 164.604.700 kr. Efter de er blevet blitzet af et af politiets 20 fastinstallerede kameraer, altså stærekasser, fortæller Finans.dk. 

De stærekasser, der blitzer flest bilister, står ved Vildsundvej på Mors nær Nykøbing Mors. Fra januar 2021 til 2023 har de to stærekasser på strækningen blitzet 25.726 bilister, hvilket svarer til 36% af alle registrerede overtrædelser på de 20 stærekasser. 

Kilde: Finans.dk

Stærekasse der måler hastighed på biler

Bødetakster

I de nedenstående tabeller kan du se et overblik over de forskellige bødetakster ved 50 km/t, 80 km/t, 110 km/t og 130 km/t: 

Bødetaksterne ved 50 km/t

Fartoverskridelse (km/t) 

Bødetakst (kr.) 

Klip eller frakendelse 

51-59 

1.200 

- 

60-64 

1.800 

- 

65 

3.000 

- 

66-69 

3.500 

Klip i kørekortet 

70-79 

3.500 

Klip i kørekortet   

80 

4.700 

Klip i kørekortet 

81-84 

4.700 

Betinget frakendelse 

85-89 

5.300 

Betinget frakendelse 

90-94 

5.900 

Betinget frakendelse 

95-99 

7.100 

Betinget frakendelse 

100 

7.900 

Betinget frakendelse 

101+ 

7.900+ 

Ubetinget frakendelse 

 

Bødetaksterne ved 80 km/t

Fartoverskridelse (km/t) 

Bødetakst (kr.) 

Klip eller frakendelse 

81-95 

1.200 

- 

96-103 

1.800 

- 

104 

3.000 

- 

105-111 

3.500 

Klip i kørekortet 

112-127 

4.100 

Klip i kørekortet   

128 

4.700 

Klip i kørekortet 

129-135 

4.700 

Betinget frakendelse 

136-139 

5.300 

Betinget frakendelse 

140-143 

6.500 

Betinget frakendelse 

144-149 

7.100 

Betinget frakendelse 

150-151 

7.700 

Betinget frakendelse 

152-159 

8.900 

Betinget frakendelse 

160 

10.300 

Betinget frakendelse 

161+ 

10.300+ 

Ubetinget frakendelse 

Bødetaksterne ved 110 km/t

Fartoverskridelse (km/t) 

Bødetakst (kr.) 

Klip eller frakendelse 

111-131 

1.200 

- 

132-139 

1.800 

- 

140-142 

3.000 

- 

143 

3.600 

- 

144-149 

4.100 

Klip i kørekortet   

150-153 

4.700 

Klip i kørekortet 

154-159 

5.300 

Klip i kørekortet 

160-164 

5.900 

Betinget frakendelse 

165-169 

6.500 

Betinget frakendelse 

170-175 

7.100 

Betinget frakendelse 

176-179 

7.900 

Betinget frakendelse 

180-186 

8.300 

Betinget frakendelse 

187-189 

9.500 

Betinget frakendelse 

190-197 

10.100 

Betinget frakendelse 

198-199 

10.700 

Betinget frakendelse 

200-208 

11.300 

Ubetinget frakendelse 

209 

13.100 

Ubetinget frakendelse 

210-219 

13.700 

Ubetinget frakendelse 

220+ 

15.550+ 

Ubetinget frakendelse 

Bødetaksterne ved 130 km/t

Fartoverskridelse (km/t) 

Bødetakst (kr.) 

Klip eller frakendelse 

131-139 

1.200 

- 

140-149 

2.400 

- 

150-155 

3.000 

- 

156-159 

3.600 

- 

160-168 

4.700 

Betinget frakendelse 

169 

5.300 

Betinget frakendelse 

170-179 

5.900 

Betinget frakendelse 

180-181 

6.500 

Betinget frakendelse 

182-189 

7.100 

Betinget frakendelse 

190-194 

7.900 

Betinget frakendelse 

195-199 

8.300 

Betinget frakendelse 

200-207 

8.900 

Ubetinget frakendelse 

208-209 

9.500 

Ubetinget frakendelse 

210-219 

10.100 

Ubetinget frakendelse 

220 

10.700 

Ubetinget frakendelse 

221+ 

11.100+ 

Ubetinget frakendelse 

 

Af Amalie Andrea Lundberg 

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen. 

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende. 

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp