Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Fra 2027 vil benzin- og dieselpriserne blive væsentlig dyrere

By 20. February 2024 February 21st, 2024 No Comments

I 2027 vil et ny kvotesystem i EU gøre benzin- og dieselpriserne væsentligt dyrere. Det vil være et resultat af EU´S nye CO2 -kvotesystem, der vil påvirke brændstof til transportmidler. Danmark vil her også blive påvirket af det nye kvotesystem, da Folketinget har vedtaget en lov, så fossile brændstoffer til transport bliver omfattet af EU´s CO2 -kvotesystem i 2027. Derfor vil det blive dyrere at eje en benzin- eller dieselbil i Danmark i den nære fremtid. Det vil derfor være en god idé at overveje, hvorvidt man skal købe en ny fossilbil – den kan hurtigt blive dyrere og samtidig sværere at sælge igen, når vi nærmer os 2027. 

EU-ETS kvotesystem 

Siden 2004 har 300 af Danmarks mest CO2 –udledende virksomheder samt energisektoren været omfattet af EU´s kvoteregister ETS1. I december 2022 blev EU-kvoteordningen udvidet med et separat kvotehandelssystem, hvilket kaldes for ETS-2 (fossile brændstoffer). Det er denne kvote, der blev hastebehandlet og vedtaget i Folketinget i december 2023, som omfatter benzin- og dieselpriserne.

Hvad er en fossilbil? 

En fossilbil kører ved hjælp af en forbrændingsmotor, der brænder fossile brændstoffer som benzin og diesel. Forbrændingsmotoren brænder brændstof for at producere energi til at drive køretøjet. Det vil sige, at motoren udleder skadelige stoffer som CO2 og andre forurenende stoffer, der øger klimaforandringerne og luftforureningen.  

Kvoter tvinger virksomheder til at overholde miljøkrav 

Fra nu af bliver det obligatorisk for virksomheder at opbruge kvoter for at kunne sælge benzin til transportformål. Antallet af tilgængelige kvoter vil falde over tid, hvilket betyder, at efterspørgslen og prisen på kvoterne vil stige. Det forventes derfor, at de sidste tilgængelige kvoter vil blive solgt i 2042. 

Kvoter betegnes som licenser eller tilladelser, der er nødvendige for virksomheder for at kunne sælge benzin til transportsektoren. Kvoterne fungerer som en form for regulering eller begrænsning af den mængde benzin, som virksomheder kan sælge. Ved at gøre kvoterne obligatoriske bliver det nødvendigt for virksomheder at overholde miljømæssige krav for at kunne fortsætte deres handler. 

Antallet af kvoter, som hver virksomhed har, kan variere afhængigt af forskellige faktorer såsom virksomhedens størrelse, industri, tidligere forbrug og af fossile brændstoffer. Typisk vil større virksomheder have flere kvoter end mindre virksomheder, da de generelt forventes at have større indflydelse på emissionsniveauerne. 

De nye kvoteregler vedtaget i 2023 

De nye kvoteregler blev vedtaget i Folketinget i december 2023. Med de nye kvoteregler vil prisen på 1 liter benzin stige med 1,09 kroner i 2027. Her vil prisen for 1 liter diesel stige med 1,17 kroner. De nye regler vil også påvirke opvarmningen af huse med naturgas eller olie, som vil blive 2400 kroner dyrere årligt. 

 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Amalie Andrea Lundberg 

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen. 

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende. 

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp