Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Biltips

Hvad skal mønsterdybden på dækkene være i Danmark?

By 26. February 2024 No Comments

Inden man bevæger sig ud i trafikken, er det vigtigt at have styr på, hvor meget mønster, der skal være på dækkene på ens bil. Dybden på mønstret er væsentlig for din og andres sikkerhed i trafikken. Derfor er der også en række regler for, hvor meget mønster dine dæk skal have for at være lovlige og sikre på vejene.  

Lovkrav til mønsterdybde på dæk i Danmark 

Der er et lovkrav i Danmark om, at dine dæk som minimum skal have en mønsterdybde på 1,6 millimeter. Korrekt-oppustede dæk vil også give et bedre mønster på dækkene. Det gør sig gældende for hele dækkets overfalde og for alle fire dæk. Reglen er til for at sikre et optimalt vejgreb og forhindre aquaplaning, hvilket risikeres, når bilen mister trækket på vejen under våde vejrforhold. 

Sådan tjekker du dine dæks tilstand 

Det kræver ikke meget at vide, hvordan dækkene skal se ud. Man kan benytte et mønsterdybdemåler-værktøj, som kan købes i mange biltilbehørsbutikker eller byggemarkeder. Du kan selv kigge efter indikationer på slid, da dækproducenterne har lavet små buler i bunden af rillerne i dækmønstret, så når dækket er slidt ned til bulen, skal dække skiftes. 

Et andet simpelt trick til at tjekke mønsterdybden er at placere en 20-krone og stikke den ned i mønsteret. Hvis teksten: “Margrethe ll – Danmarks Dronning” ikke er synligt, vil dækmønstret være minimum tre millimeter dybt. 

Sikkerhed først: Nødvendigheden af udskiftning og vedligeholdelse af dæk 

Det er et lovkrav og ret vigtigt for sikkerheden, at man får udskiftet sine dæk før de når den lovpligtige mønsterdybde. Det bliver anbefalet på bl.a. Falck´s hjemmeside ,at dækmønsteret ikke kommer under 3 mm, hvilket desuden er et lovkrav i vores nabolande i Skandinavien. 

Hvis man ofte holder øje og vedligeholder sine dæk, vil man også kunne forlænge deres levetid. Det vil samtidig sikre sikkerheden for passagerne i bilen.  

Hvornår skal man skifte til vinterdæk? 

Vinterdæk er designet med specielle mønstre, som vil lede vand væk, og samtidig få friktion på sne- og isglatte veje. Gummiet er lavere blødere, hvilket gør bremselængden kortere, når der er glatte veje. Rådet for Større Dæksikkerhed anbefaler, at man kører på vinterdæk, hvis temperaturen er under 7 grader. Her anbefaler producenter af vinterdæk, at mønsterdybden minimum er 4 millimeter. 

 

Er vinterdæk et lovkrav? 

I Danmark findes der ingen lovkrav, der siger, at man skal køre med vinterdæk - faktisk heller ikke, hvad angår dækmønsteret på vinterdækkene. Der kan dog være lovkrav i andre lande. Det vil derfor være en god idé at tjekke op på disse krav, inden man kører over grænsen. 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Amalie Andrea Lundberg 

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen. 

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende. 

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp