Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Nye EU-regler gør opladning mere gennemsigtig

I april trådte nye regler i kraft for ladeoperatører i EU. De nye regler, også kaldet AFIR-forordningen, sætter blandt andet rammer for synlighed, tilgængelighed, prisdifferentiering og gebyrer. AFIR-forordningen implementeres for at gøre det nemmere, billigere og mere overskueligt at lade på offentlige steder i hele EU uden at være fast tilknyttet en bestemt operatør.  

Slut med høje og uigennemsigtige ladepriser

På baggrund af en analyse af det danske lademarked konkluderede Konkurrencestyrelsen- og Forbrugerstyrelsen i december 2023, at markedet er svært at gennemskue for forbrugerne, ligesom forbrugerne sjældent skifter udbyder, fordi dette er dyrt og besværligt. Flere danske bilister har som følge heraf været nødsaget til at betale meget høje priser for at lade deres elbiler, men ifølge Ilyas Dogru, der er forbrugerøkonom hos FDM, sætter AFIR-forordningen en stopper for dette.  

 De nye regler har nemlig følgende fire formål. 

Tydelige priser

Ifølge de nye EU-regler skal prisen for opladning vises tydeligt på alle ladestandere. Vigtigt er også, at disse oplysninger skal være opdaterede. Det kan for eksempel vises med en QR-kode eller på dynamiske prisskilte.  

Nemmere betaling

De nye EU-regler skal også gøre det lettere at betale for opladning af elbilen. Her gælder det for hurtig- og lynladere over 50kW, at du skal kunne betale med almindelige betalingsmetoder, f.eks. betalingskort. For ladestandere under 50 kW skal man f.eks. kunne bruge en QR-kode til betaling.  

Slut med urimelige gebyrer

Urimelige og uhensigtsmæssige gebyrer, tillæg og roamingpriser forbydes - også på tværs af landegrænser.  

Suzuki bilnøgle

Slut med skjulte gebyrer

Slutteligt skal alle priskomponenter være tydeligt angivet i f.eks. lade-apps. Dette gælder også ekstra gebyrer pr. tid opladt eller pr. KWh. 

Hvorfor laves der EU-regler for lademarkedet?

Som en del af en større indsats for den grønne omstilling, er EU interesserede i at sikre en god overgang fra brændstofbiler til elbiler. Mange rejsende krydser hver dag grænserne med deres biler, hvorfor der er behov for regler, der er gældende i hele EU. På den måde forsøger EU at sikre, at europæiske bilister ikke sidder fast ved en ladestander uden at kunne komme videre. Dette vil gøre opladning af elbiler med smidig og mindske kø ved ladestanderne. På den måde bliver det også mere attraktivt at køre i elbil gennem EU. Her bliver det særligt relevant at gøre betalingen lettere, så bilister kan bruge flest mulige tilgængelige ladestandere.  

 

Skal du skifte benzin- eller dieselbilen ud med en elbil?

 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp