Når du køber en ny varebil, er det afgørende at få styr på både finansieringen og forsikringen– også selvom det kan virke uoverskueligt. I dette blogindlæg skriver vi om de forskellige forsikringer og finansieringer, du kan vælge til din varebil. Hvordan adskiller de forskellige muligheder sig fra hinanden, og hvilke forsikringer er lovpligtige? Læs med for at få svar.
Forskellige finansieringsmuligheder for varevogne
Når du skal have fat i den rette varevogn, kan du enten vælge at erhvervslease den eller købe den. Hvis du vælger at lease en varevogn, kan du vælge mellem to leasingmetoder – finansiel og operationel. Vælger du derimod at købe den, kan du også vælge at optage et billån. Vi beskriver de tre typer finansieringsmuligheder herunder.
Finansiel leasing
Mange virksomheder vælger finansiel leasing som en løsning, når de skal finansiere en eller flere varebiler. Ved finansiel leasing ejer leasingselskabet varebilen, og virksomheden betaler en fast månedlig ydelse for at benytte bilen. Typisk dækker virksomheden også omkostninger til service og reparation.
Efter leasingaftalens udløb skal der virksomheden finde en køber til bilen. Hvis I selv ønsker at beholde og bruge bilen igen, skal der betales fuld registreringsafgift. Ved videresalg er det dog ikke altid nødvendigt at betale den fulde registreringsafgift.
Restværdien for bilen fastsættes på tidspunktet for indgåelse af leasingaftalen og afhænger af leasingperiodens længde samt det forventede antal kørte kilometer. Der er som regel ingen øvre grænse for, hvor mange kilometer bilen må køre i leasingperioden.
Fordele og ulemper ved finansiel leasing
Fordele |
Ulemper |
|
|
Få varebilerne vurderet hos Solgt.com
Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger
Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.
Her kan du se mere om, hvordan vi kan hjælpe med en vurdering af dine varebiler.
Operationel leasing
Operationel leasing minder meget om finansiel leasing. Ved operationel leasing skal du dog aflevere nøglerne og varebilen tilbage i den aftalte stand, da det er leasingselskabet, der er ansvarlige for at sælge varebilen igen.
Restværdien afhænger af, hvor mange kilometer du planlægger at køre, og hvilken stand bilen skal være i, når aftalen slutter.
Når leasingaftalen er slut, vil en uvildig synsmand vurdere standen og kontrollere om skader og slitage er i overensstemmelse med aftalen. Hvis der er opstået større skader, eller hvis bilen har lidt værditab, skal du betale en kompensation til leasingselskabet. Det samme gør sig gældende, hvis du overskrider kilometergrænsen, som er aftalt fra start.
Fordele og ulemper ved operationel leasing
Fordele |
Ulemper |
|
|
Købsaftale med billån
Hvis erhvervsleasing ikke er det rette for dig, kan du også vælge at købe varebilen. Her kan du også vælge at optage et billån. Ved denne finansieringsmulighed ejer du således bilen fra starten, mens du afbetaler lånet over en aftalt periode.
Når du vælger denne mulighed, spreder du udgifterne ud over flere år. Perioden for afbetalingen er samtidig fleksibel, og vil kunne tilpasses, hvis din økonomiske situation ændrer sig.
Desuden har du altid mulighed for at sælge varebilen igen, hvis dine behov ænder sig. Når varebilen sælges, kan du bruge salgsprisen til at betale resten af lånet - alt efter, hvor meget der er tilbage på lånet, og hvad varebilen kan sælges for igen.
I din købsaftale vil der stå din månedlige betaling. Betalingen afhænger af bilens købspris, størrelsen på din udbetaling, lånets løbetid og den rente, I har aftalt.
Fordele og ulemper ved købsaftale med billån
Fordele |
Ulemper |
|
|
Hvilke forsikringer skal du have til varevognen?
Der findes forskellige former for forsikringer til varevogne. Én er dog lovpligtig, nemlig ansvarsforsikring. Udover denne kan du tilvælge andre dækninger såsom kaskoforsikring, førerulykkesforsikring, udvidet glasforsikring og lignende. Læs om nogle af de forskellige dækninger herunder.
Ansvarsforsikring
Det er et lovkrav at have en ansvarsforsikring. Dette skyldes, at du som ejer af en varebil, har ansvaret, hvis du kommer til at skade andre biler eller personer. Ansvarsforsikringen dækker derfor personskader og materielle skader, der er lavet med din bil. Det betyder også, at ansvarsforsikringen dækker dit erstatningsansvar i Danmark og i udlandet.
Ansvarsforsikringen dækker dog ikke skader på dig selv eller din bil. Dette dækkes af en kaskoforsikring, som kan tilkøbes.
Kaskoforsikring
En kaskoforsikring er et tilvalg til dine forsikringer, men nogle banker og leasingselskaber kan kræve, at den tilkøbes, hvis bilen er finansieret gennem dem. Forsikringen dækker skader på varebilen, uanset om skaden er selvforskyldt eller grundet tyveri eller røveri.
Der kan dog være forskellige dækninger afhængigt af, hvilket forsikringsselskab, du har. For eksempel dækker en kaskoforsikring normalvis ikke, hvis føreren har kørt i påvirket tilstand, bilen har kørt på nedslidte dæk eller bilen har været påvirket af mekaniske fejl.
Førerulykkesforsikring
Hvis du kører galt og kommer til skade i et solouheld, er hverken din ansvarsforsikring eller kaskoforsikring behjælpelig. Da der ikke er nogen ansvarlig modpart, kan du heller ikke få erstatning fra en ansvarsforsikring eller lignende.
En førerulykkesforsikring dækker ikke skader på selve bilen, men den sikrer erstatning ved varige mén og sikrer en økonomisk hjælp til din samlever i tilfælde af dødsfald.
Dog bør du som ansat med firmabil sikre dig, at der er tilknyttet en førerulykkesforsikring, som dækker føreren, hvis uheldet skulle være ude. Det vil være en tillægsforsikring som ikke altid er en del af pakken.
Udvidet førerulykkesforsikring
En udvidet førerulykkesforsikring tilbyder den samme grunddækning som en almindelig førerulykkesforsikring, men dækker samtidig:
- Udgifter til behandling og relaterede tab
- Tabt arbejdsfortjeneste
- Erstatning for svie og smerte
- Kompensation ved varige mén
- Erhvervsevnetab
- Begravelsesomkostninger eller et overgangsbeløb
- Forsørgertab
Udvidet glasforsikring
En udvidet glasforsikring er et tilvalg, der supplerer kaskoforsikringen og giver ekstra dækning for glas- og rudeskader. Selvom kaskoforsikringen typisk også dækker stenslag og knust glas, indebærer den ofte en højere selvrisiko. Med en udvidet glasforsikring er selvrisikoen mindre og i nogle tilfælde slet ikke eksisterende, samtidig med at den udelukkende fokuserer på skader på bilens glasdele.
Vejhjælp
Vejhjælp er til gavn, hvis din bil går i stå, ikke vil starte eller du oplever andre materielle fejl eller uheld. Med denne forsikring kan du kontakte vejhjælpen, som enten vil reparere bilen på stedet eller transportere den til et værksted.
Da det er forskelligt, hvordan din vejhjælp dækker i udlandet, er det vigtigt at tjekke dette inden du kører over grænsen, så du ved, hvordan du er dækket, hvis det bliver relevant. Flere bilproducenter tilbyder vejhjælp ved køb eller leasing. Hos nogle gælder tilbuddet uanset bilens alder eller, hvor du har købt den, så længe deres betingelser er opfyldt.
Hvordan finder jeg den bedste forsikringsaftale?
Når du skal finde den rette bilforsikring til din varevogn, er det vigtigt at undersøge markedet grundigt. Indhent tilbud fra flere selskaber for at sammenligne både dækninger og priser – forskellene kan være betydelige og have stor betydning for virksomhedens økonomi.
Når du modtager tilbud, bør du læse forsikringsbetingelserne grundigt igennem. Forstå de små detaljer, og underskriv ikke før du er helt klar over, hvad forsikringen dækker – og ikke dækker. Hvis man overser begrænsninger i dækningen, kan det føre til dyre regninger. Selv efter du har underskrevet aftalen, bør du årligt gennemgå forsikringen for at sikre, at den stadig passer til virksomhedens behov.
Du kan med fordel også tjekke selskabets anmeldelser, for eksempel på Trustpilot, og undersøge, om de er kendt for god kundeservice og hurtig skadebehandling.
Ønsker du at læse mere om, hvordan man sikrer sine varevogne i trafikken, se her.
Af Amalie Andrea Lundberg
Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen.
Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende.