Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
SikkerhedVarebiler

Hvordan sikrer man sine varevogne i trafikken?

By 1. August 2023 October 16th, 2023 No Comments

Alt Om Varebiler har sammen med Gjensidige Forsikring undersøgt, hvad der kan ligge bag den stigende tendens til uheld med varevogne involverede. Gjensidige har nemlig oplevet en markant stigning i antallet af færdselsuheld med varevogne involverede, og hvor de i 2019 behandlede 2700 skader, behandlede de i 2022 4600 skader. Selvom flere varevogne er blevet forsikrede hos Gjensidige Forsikring, ændrer det ikke på, hvor stor en stigning det drejer sig om. Samtidig viser en undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafiks seletælling, at kun 91% af varebilsførerne brugte sikkerhedssele i 2020. Et tal som lød på 97% for personbiler.

Det kræver altså en god forsikring af virksomhedens varebiler, men også nogle gode kørselsvaner. Begge dele vil vi uddybe i dette blogindlæg.

Husk en god forsikring af varebilen

Når din virksomhed skal indkøbe varevogne, er den rette bilmodel ikke det eneste vigtige. Det er nemlig mindst lige så vigtigt at have en god forsikring af jeres varebiler. Som en udvidelse af bilernes løsøreforsikringer, er det værd at få tegnet en transportforsikring for transport af egne varer. Der kan derudover også tegnes en materielforsikring for virksomhedens maskiner. Der skal tegnes en materielforsikring for hver enkelt maskine.

Når du tegner forsikring af dine varevogne, bør du være opmærksom på, at der kan være krav til, hvordan varer og remedier er opbevaret og sikret i lastrummet under kørsel. Dette er typisk, hvis du har en høj sum. Der kan stilles krav om dirke- og borefri låse, tyverialarmer og åbningskontakter.

En god dialog med forsikringsselskabet er dog altid vigtig, når du tegner en forsikring af dine varebiler. På den måde har de mulighed for at vejlede dig, så du har den rette sum og kender til de krav, der kan være i forbindelse med opbevaring af varer og remedier i lastrummet.

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

6 gode tips til sikker kørsel

1. Spænd sikkerhedsselen

Risikoen for at komme til skade stiger væsentligt, hvis du glemmer at spænde sikkerhedsselen. Derfor skal du altid spænde sikkerhedsselen – uanset hvor langt eller kort du skal køre.

2. Kør bil, når du kører bil

Mange alvorlige ulykker, hvor varebiler er involverede, sker på lange, lige strækninger, hvor varevognen kører bag et køretøj, der sætter farten ned eller standser. Føreren af varebilen har tendens til ikke at opdage dette på grund af uopmærksomhed. Derfor er det vigtigt at være opmærksom i trafikken og fokusere på at køre bil, når du er på vejene.

3. Håndfri betjening af kommunikations- og GPS-systemer under kørsel

Betjening af kommunikations- og GPS-systemer bør så vidt muligt undgås under kørsel. Skulle der dog opstå behov for betjening af disse, bør det være håndfrit, så du kan beholde begge hænder på rettet imens.

4. Overhold hastighedsgrænserne

Hvis du kører hurtigere end hastighedsgrænsen, bliver ulykken mere alvorlig – både for dig og andre involverede. Derfor bør du altid holde dig indenfor hastighedsgrænsen.

5. Pas på løse genstande

Sørg altid for, at værktøj, varer og andre løse genstande er sikrede, så det ikke kastes rundt i bilen og rammer dig ved hårde opbremsninger.

6. Kend din bil

Varebiler er højere og tungere end personbiler og reagerer derfor også anderledes. Derfor er det en god idé at kende bilen, så du ikke mister kontrollen, hvis du skal bremse hårdt op eller undvige i trafikken.

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Sådan hjælper du dine medarbejdere til sikker kørsel

Selvom du ikke nødvendigvis selv skal køre varebil, kan du som virksomhedsejer og leder hjælpe dine medarbejdere godt på vej til sikre kørselsvaner. Du kan nemlig sørge for at have fokus på trafiksikker kørsel med en aktiv trafiksikkerhedspolitik. Dette kan indebære at tilrettelægge arbejdet, så der indgår pauser og tidspres undgås, at minimere antallet af lange arbejdsdage og natarbejde, og at der ikke giver arbejdsrelaterede beskeder under kørslen. Derudover kan du som leder motivere førerne af virksomhedens varevogne til sikker kørsel ved løbende dialog om trafiksikkerhed, gode kørselsvaner og oplevelser i trafikken.

Du kan faktisk hjælpe dine medarbejdere helt fra den dag du indkøber virksomhedens varebiler. Her kan du nemlig prioritere udstyr, der hjælper medarbejderne i hverdagen. Dette kan være udstyr, der sikrer mod opkald, beskeder og brug af infotainment, som kan distrahere under kørslen og forårsage ulykker i trafikken. Du kan også tilkøbe udstyr, der sikrer, at kommunikations- og GPS-systemer i varevognene kan betjenes håndfrit. Desuden kan du prioritere sikkerhedsudstyr såsom avanceret nødbremse, adaptiv fartpilot, linjevogter og bakkamera i varebilerne. Tilmed kan du med god grund stille krav om trafiksikkerhed i underleverandørers opgaveløsning.

Euro NCAP-test af 18 varebiler

Euro NCAP har testet 18 populære varebiler med fokus på assistent- og sikkerhedssystemer. I testen bliver bilerne bedømt ud fra en firetrinskala, hvor bilerne kan blive bedømt som Platin (80%), Guld (60%), Sølv (40%) og Bronze (20%). Får bilen under 20%, kan de ikke anbefales.

Testen har helt generelt vist, at de populære varebiler har ringe niveau af sikkerheds- og assistentsystemer. Tilmed mangler flere varevogne en nødbremse, som ellers er helt basalt sikkerhedsudstyr.

Platin:

 • Ingen

Guld:

 • Fiat Ducato (63 %)
 • Ford Transit (60 %)

Sølv:

 • Mercedes-Benz Sprinter (52 %)
 • Mercedes-Benz Vito (48 %)
 • Nissan Primastar (40 %)
 • Renault Trafic (40 %)
 • VW Crafter (40 %)
 • VW Transporter (43 %)

Bronze:

 • Citroën Jumper (Relay) (20 %)
 • Citroën Jumpy (Dispatch) (24 %)
 • Iveco Daily (35 %)
 • Opel Movano (22 %)
 • Opel Vivaro (30 %)
 • Peugeot Expert (31 %)
 • Renault Master (25 %)
 • Peugeot Boxer (22 %)
 • Toyota Proace (23 %)

Ikke anbefalet:

 • Nissan Interstar (18 %)

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp