Du har måske hørt, at elbilers rækkevidde er kortere om vinteren og at opladning tager længere tid. Hvis du selv kører elbil, har du måske endda selv oplevet dette. Men med et par gode vaner kan du faktisk opnå en bedre rækkevidde og en hurtigere lynladning af din elbil – selv i vintermånederne.
Rækkevidden falder i vintervejret
Du har sikkert selv oplevet, at din elbil eller mobiltelefon løber hurtigt tør for strøm om vinteren. Både elbiler og mobiltelefoner indeholder nemlig et lithium-batteri, som påvirkes af kulden idet ionerne deri bevæger sig langsommere rundt og dermed også skaber mindre strøm.
Sådan kan du selv påvirke rækkevidden
Parkér indendørs
Bilen bruger mere energi på at varme batteriet op, når det er koldere. Holder bilen indenfor, vil både bilen og batteriet ikke være helt så koldt.
Drop den høje fart
Hastigheden er med til at afgøre elbilens rækkevidde. Derfor vil rækkevidden forlænges, hvis du sænker hastigheden.
Kør mindre aggressivt
Hvis du kører aggressivt med acceleration og kraftige opbremsninger skal motoren arbejde hårdere og bruger også mere energi på det. En mere jævn og forudseende kørsel skåner batteriet.
Lad bilen op ofte og på de rette tidspunkter
Hvis du lader op ofte er du sikret en jævn og optimal temperatur på batteriet. Desuden kan det være en fordel at lade bilen op kort før du skal ud og køre, fordi batteriet så er varmet op. Begge dele kan gøre, at din elbil ikke mister helt så meget rækkevidde.
Hvorfor forkortes rækkevidden?
Den optimale temperatur for denne type batterier er 15-30 grader og de elektroniske genstande påvirkes altså relativt hurtigt – selv i det danske vintervejr. Det er også en af grundene til, at du muligvis oplever, at din elbils rækkevidde falder. Endnu en grund er, at bilen skal varme både batteriet og kabinen op om vinteren, men faktisk kan du selv påvirke rækkevidden og på den måde også minimere problemet.
Hav det rette dæktryk
Præcis som de velkendte benzin- og dieselbiler, påvirkes elbilens rækkevidde, hvis dæktrykket er for lavt.
Slå eco-mode til
De fleste elbiler har forskellige indstillinger, bilen kan køre i. En eco-mode eller tilsvarende indstillinger gør, at bilen sparer på energien og reagerer en smule langsommere.
Varm bilen op på forhånd
Du kan med fordel varme din bil op inden du skal ud og køre og imens den stadig lader op. Så er bilen varm og den har ikke brugt strøm fra batteriet. Desuden kan det være en god idé at bruge bilens rat- og sædevarme, som kræver mindre energi end klimaanlægget, da der i så fald ikke er behov for helt så meget varme i kabinen.
Undgå problemer med opladning
Mange elbilister oplever, at deres elbil lynlader langsomt og det kan få bilejere til at frygte, at der er noget galt med bilen. Det er dog ikke nødvendigvis tilfældet, da det oftest handler mere om måden lynladningen foretages på. For elbiler gælder det nemlig at batteriet bedst modtager strøm, når batteriet har den optimale temperatur. Det betyder altså også, at batteriet er dårligere til at modtage strøm, og dermed lader langsommere op, når det er koldt.
Der er flere måder hvorpå du kan sikre, at din elbils batteri opnår den rette temperatur inden opladning. Flere elbiler har funktioner, der kan bruges til at opvarme batteriet – enten gennem navigationssystemet, hvor den selv regulerer temperaturen på vej til ladestationen, eller gennem en knap, som aktiverer forvarme i din bils batteripakke. Hvis du ikke skal lade med det samme, kan batteriet selv regulere temperaturen, da det naturligt opvarmes under drift. Dette vil også spare på energiforbruget og dermed også give længere rækkevidde.
Læs også vores indlæg omkring:
Oplever du problemer med din bil?
Hvis du oplever mere specifikke problemer med din bil, anbefaler vi altid, at du henvender dig til din lokale forhandler. Her kan du få råd til netop din elbil.
Udregn din bils tilbudspris helt gratis:
- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000
Kilder: FDM & Autohuset Vestergaard
Af Laura Martens Christensen
Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.
Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.