Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
BilferieGrønne biler

Bilferie med elbil

By 3. July 2023 October 16th, 2023 No Comments

Bare fordi du skifter den velkendte brændstofbil ud med en elbil, betyder det ikke, at du er nødt til at droppe kør-selv-ferierne. Elbiler får nemlig længere og længere rækkevidde samtidig med, at der kommer bedre lademuligheder. Faktisk kan den lidt kortere rækkevidde og længere ladetid bidrage til, at bilferien bliver mere behagelig og afslappet. Passagererne får nemlig mulighed for at strække benene og se andet end forbipasserende biler, og chaufføren får muligheden for at få et afbræk og køre lidt kortere tid ad gangen.

Elbil kræver mere planlægning

Bilferie i elbil er altså langt fra umuligt, men det kan dog kræve en smule mere planlægning. Det er nemlig en god idé at planlægge ruten, så du kommer forbi de nødvendige lademuligheder undervejs. Formår du ikke at indrette ruten efter lademuligheder, risikerer du at skulle køre længere omveje for at lade i byerne i stedet for tankstationer langs motorvejene.

Til ruteplanlægningen kan du benytte dig af flere forskellige apps, som gør det muligt at indtaste den ønskede rute, hvortil app’en planlægger ladestop for dig. Man kan selv indstille, hvor meget strøm man vil have tilbage på batteriet, når man ankommer til ladestanderne og hvor kraftige ladestanderne som minimum skal være. Til formålet kan du f.eks. apps’ene A Better Route Planner (ABRP) eller Plugshare.

Hvis du ønsker at gå mere i dybden med din planlægning, kan du høre om andres erfaringer med kør-selv-ferie i elbil på YouTube eller i Facebookgrupper med fokus på elbiler.

Har du brug for nogle gode råd til bilferien generelt? Læs vores blogindlæg om kør-selv-ferier her. 

Stadig bedre lademuligheder

Lademulighederne er en stor bekymring hos mange elbilsejere og kommende elbilsejere. Selvom ladestationerne fortsat ikke er lige så udbredte som de kendte tankstationer med brændstof, bliver lademulighederne hele tiden bedre. Faktisk er elbilernes ladehastighed også forbedret og vil fortsat forbedres i fremtiden. Elbiler fra Hyundai og Kia kan allerede lade 30 procent hurtigere end tidligere og om under fem år, forventes det at være lige så hurtigt at køre elbil som det er at køre med brændstof.

Hvor mange ladere er der?

Elbilernes rækkevidde påvirkes dog stadig af ydre omstændigheder såsom vind og temperatur. Derfor kan det være svært at planlægge den nøjagtige rute i forhold til opladning, men der er over 500.000 ladepunkter i Europa. Din elbils navigation kan ikke nødvendigvis finde dem alle endnu, så derfor kan du være i stand til at planlægge næste ladestop bedre.

Flere forskellige modeller af biler til salg

Gør rejsen til en del af ferien

Selvom der selvfølgelig er elbilmodeller, der ikke er egnede til lange køreture, burde 1,5 times ekstra rejsetid ikke afskrække mange elbilejere fra kør-selv-ferier.

Hvis du vil undgå mange korte pauser, kan du udskifte nogle af disse med en lang pause og dermed tage en overnatning halvvejs. Dermed får elbilen mulighed for at lade op om natten i længere tid. Flere hoteller tilbyder gratis opladning ved overnatninger, så dette kan også være værd at overveje, når bilferien planlægges.

Test fra FDM: Se hvor lang tid du skal lade for at køre 1.200 km

Hvor lang tid skal du egentlig lade for at kunne køre 1.200 km? Dette har FDM testet med to forskellige elbiler; Hyundai Ioniq 6 og Skoda Enyaq. Testen er lavet i sommerperioden med en hastighed op til 130 km/t med undtagelse af strækninger, hvor der er fartbegrænsninger eller kø. Herunder kan du læse en opsummering af testen. Ønsker du at læse alt om turen, kan du dette på FDM.dk.

Hurtig opladning – korte pauser

Ladetiden afhænger af den enkelte bilmodel, men generelt set går en opladning hurtig. På turen afholdt testpersonerne fire pauser for at lade bilerne op og selvom det var korte pauser for begge bilmodeller, var der altså en del forskel i ladetiden i alt. Hyundai Ioniq 6 brugte 40 minutter på opladning i alt og havde behov for 129 kWh, imens Skoda Enyaq brugte 85 minutter på at lade de nødvendige 173 kWh. Hyundaien er altså både hurtigst til at lade og kører længst pr. kWh, når de to biler sammenlignes.

Der er altså tale om under 1,5 times pause i alt for den langsomste bil, hvilket er ganske rimeligt på en tur på 1.200 km. Til gengæld er de 40 minutter i underkanten, hvis chaufføren og passagererne både skal nå en bid mad, et hvil og ben stræk.

Hyundai Ioniq 6 Skoda Enyaq
Ladestop 1 8 minutter/19 kWh 16 minutter/29 kWh
Ladestop 2 10 minutter/35 kWh 25 minutter/51 kWh
Ladestop 3 14 minutter/45 kWh 28 minutter/58 kWh
Ladestop 4 8 minutter/30 kWh 16 minutter/35 kWh
Ladetid i alt efter 1.200 km  40 minutter/129 kWh  85 minutter/173 kWh
Kilde: FDM

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Hvor langt kan man køre i en elbil?

FDMs testpersoner kørte 1.200 km på 13 timer, hvoraf Hyundaien brugte 40 minutter på opladning og Skodaen brugte 85 minutter på opladning. Selvom det tager længere tid at lade en elbil op end at tanke benzin på en benzinbil, øger det altså ikke rejsetiden markant. Dette skyldes netop, at familien i bilen har brug for pauser til spisning, toiletbesøg og afslapning.

Derfor er bilferie i elbil også langt fra umuligt. For selvom elbilen dikterer pausen, og ikke chaufføren, kan elbilen faktisk gøre oplevelsen bedre. Du bliver nemlig tvunget til at holde lidt længere pauser og alle kan nå at strække benene. På den måde slipper du for stressen om at komme tilbage til motorvejen hurtigst muligt.

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp