Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Bliv klar til kør-selv juleferie

Vi begynder at møde vintervejret, der med lavere temperaturer og voldsom blæst for alvor har sat ind. Selvom vi stadig har vinterens første snefnug til gode i Danmark, er vinteren også højtid for skiferie og juleferie i lande fyldt med sne og vintervejr. Derfor er det særligt vigtigt at være forberedt på vejret, der venter på juleferien. Læs mere om forberedelserne til turen, vigtige ting undervejs og tips til den lange køretur.

Forberedelser til turen

Juleferie kræver ofte lidt ekstra forberedelser – især når ferien indebærer sne og frostgrader. Her er det først og fremmest vigtigt, at bilen har vinterdæk på. De fleste danskere har allerede vinterdæk på i december måned, men man skal dog være opmærksom på, at der i andre lande er krav om, hvornår man skal køre med vinterdæk. I nogle lande skal man køre med vinterdæk i specifikke perioder, hvorimod andre lande blot har regler om, at der skal køres med vinterdæk, når der er vinterføre. Derfor er det vigtigt at tjekke reglerne om vinterdæk på din feriedestination. I samme omgang er det vigtigt at undersøge, om der er krav om snekæder på destinationen. Da der i flere lande er krav om snekæder, kan det være en god idé at købe og teste disse inden afgang. Så ved du hvordan de skal monteres, hvis det bliver nødvendigt.

Bilen kommer på hårdt arbejde om vinteren ved kørsel i kolde områder. Derfor er det en god idé at tjekke bilens batteri og motorolie inden afgang. Batteriet arbejder mere i kolde områder pga. kabineopvarmning og afrimning af ruder. Desuden starter bilens motor bedre, når der er rigeligt strøm på bilen.

Sidste del af forberedelserne inden turen må være at undersøge og være opmærksom på eventuelle lokale færdselsregler. Når du tjekker op på reglerne om vinterdæk på din destination, kan det være en god idé at bruge lidt tid på at undersøge, om andre færdselsregler er adskiller sig fra de danske.

De gode råd

 • Tank diesel og sprinklervæske lokalt. Det du for eksempel kan købe i Norge og Sverige kan klare helt ned til 35 minusgrader imens det, du køber i Danmark kan holde til 24 minusgrader.
 • Prøv at sætte snekæder på hjemmefra. På den måde undgår du at stå i kulden, hvor din bil sidder fast.
 • Medbring rødt kort til din forsikring, hvis uheldet skulle ske. Du kan hente dette via en app udviklet SOS International i samarbejde med de danske forsikringsselskaber. Det røde kort giver dig adgang til vejhjælp i hele Europa, hvis du har en dansk kaskoforsikring på bilen.

Tjekliste til kør-selv juleferien

 • Træktov, skovl og lygte
 • Tjek de lokale færdselsregler
 • Vinterdæk og snekæder
 • Tjek regler om betalingsveje
 • Refleksvest til fører og passagerer
 • Tjek vej- og vejrforhold inden afgang
 • Tæpper
 • Letløbsmotorolie

Vigtige ting under rejsen

Selvom du har forberedt dig godt op til den lange køretur, er der et par ting, der er gode at være opmærksom på undervejs på turen.

Vær opmærksom på vej- og vejrforhold

Vejret kan hurtigt skifte i vintermånederne og når vejret skifter, er der også stor sandsynlighed for, at forholdene på vejene skifter. Derfor skal du hele tiden være opmærksom på eventuelle skift i forholdene.

Betalingsveje

En anden ting, der er værd at være opmærksom på, er betalingsveje rundt omkring i Europa. Du kan nemlig møde betalingsveje uanset om du kører nordpå eller sydpå.

Norge og Sverige har betalingsveje i flere byer, men her foregår registreringen ofte automatisk via nummerplade, så du skal blot betale regningen, når den lander i postkassen.

Så nemt er det desværre ikke, hvis du skal køre til eller igennem Tyskland eller Østrig. I Tyskland skal du bruge et miljømærkat, hvis du bevæger dig ind i deres miljøzone. Du skal også have et miljømærkat selvom din bil lever op til kravene ellers risikerer du at få en bøde på 80 euro. Mærkatet koster 150 kroner og kan købes hjemmefra. I Østrig betaler man for at køre på motorvej og motortrafikvej, så også her skal du købe et mærkat, der skal sidde i forruden. Dette mærkat kan du købe på tankstationer for ti dage ad gangen.

Husk dog at tjekke dette hjemmefra. Vores blogindlæg fungerer kun som vejledning og anbefalinger, men reglerne kan ændre sig løbende.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun personbiler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Har du spørgsmål?

Hjælp

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.