Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Vores indblik

Covid-19 – Bilsalget under, efter og hvad krisen betyder for dig som skal sælge brugt bil

By 28. July 2020 No Comments

Da vi for snart fem måneder siden så alvoren i spredningen af Covid-19, og Danmark for alvor blev ramt af virkeligheden ved en lock-down af den offentlige sektor og hvor mange i det private erhvervsliv fulgte efter, blev der også i bilbranchen råbt vagt i gevær. Det så virkelig dystert ud, der blev spået om konkurser og alvorlig krise, da alle oplevede stor nedgang i omsætningen fra den ene dag til den anden. 

Nu er vi midt i juli 2020 og kan se tilbage på næsten fem måneder, hvor virkeligheden for mange af os, er blevet en anden og hvor også bilbranchen har været nødsaget til at tilpasse sig. Men gik det så galt som vi frygtede? Har vi kun set toppen af isbjerget eller går det kun fremad nu? Hvad har det af betydning for dig som kunde, og hvad hvis du overvejer at købe eller sælge bil? Er tidspunktet dårligt, eller kan der måske være kommet noget godt ud af krisen? Vi giver her vores bud.  

Salget af nye biler faldt med ca. 30% de første 5 måneder af 2020. I 2019 blev der ifølge bilstatistik.dk indregistreret ca. 96.000 nye biler i Danmark fra januar til slutningen af maj. I 2020 ligger tallet på 66.000 nye personbiler i samme periode. Gitte Seeberg (adm. direktør i Autobranchen Danmark) medgiver at dette tal er alarmerende, og at det har kæmpe betydning for en branche der hver dag beskæftiger tusindevis af danskere.

Der er dog også positive tendenser at spore, bl.a. i udviklingen af forbrugertilliden som er opadgående. Hvor vi i starten frygtede for job og økonomi, så er optimismen på vej tilbage og forhandlerne rundt omkring oplever i større grad flere kunder i butikkerne efter gen-åbningen af Danmark. Brian Friis Helmer, Privatøkonom hos Arbejdernes Landsbank, mener at vi for nu har set bunden af salget for denne omgang. Han vurderer, at vi nu endelig kan se et mindre rebound i bilsalget, og vurderer, at overstående faktorer har gjort at mange udskød bilkøbet i marts og april måned. Han vurderer også at forhandleren kan forvente mere travlhed i den kommende periode, men forventer dog at markedet efterfølgende vil stabilisere sig på et lavere niveau end før krisen.*

Men hvad kan vi som forbrugere få ud af krisen, og er tiden nu til at sælge vores brugte bil? Privates køb af brugte biler endte i juni på 48.700, hvilket er det højeste siden Danmarks statistiks opgørelse startede i 1996. Det er 20% højere end gennemsnittet i perioden marts til maj. 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

 

Rasmus Pallesen (adm. Direktør i Solgt.com) siger følgende om stigningen i salget af brugte biler; I krisetider er der en tendens til øget salg af brugte biler og fald i salget af nye biler. Jeg ser det som en naturlig tendens, da samfundet i krisetider ofte blive mere opmærksom på deres daglige økonomi og derfor kigger på brugte biler i stedet for nye. Yderligere mærkes den globase krise også på andre områder. Flere bilforhandlere kan nemlig berette om lang leveringstid på nye biler, grundet nedsat produktion hos bilfribrikkerne. Så en nyere brugt bil, kan for mange være et godt alternativ, i stedet for at skulle vente i flere måneder på en ny. 

Krisen har også vist, at danskerne har holdt fast i de grønne ambitioner. Med flere plug-in-hybridbiler og el-biler end nogensinde før, har udbuddet aldrig været større. Det er i høj grad plug-in hybridbiler der har fået stigende interesse, men også elbilerne har godt fat. Det er yderst positivt og viser at krisen trækker os i den rigtige retning, når det kommer til mere miljøvenlige biler. 

Om forbrugeradfærden under Covid-19 siger Rasmus Pallesen (adm. Direktør i Solgt.com) følgende; Vi så som mange andre i bilbranchen, et stor fald i antal vurderingen af brugte biler, i perioden marts og april. Siden maj er tallene dog vendt og hos Solgt.com ligger vi nu over niveauet fra før Covid-19. Om det er en kortvarig ketchup effekt er svær at vurdere. Lige nu er priserne på brugte biler dog høje, fordi der sælges forholdsvis mange og efterspørgslen på flere er stor. Ligeledes hører jeg fra flere, og ser med egne øjne på flere brugtbilsportaler, at detailpriserne er stort set uændrede efter at de faldt, i den første periode. Med andre ord, så åbner det op for gyldne tider for dem, som ønsker at skifte den gamle bil ud med en nyere brugt.

Covid-19 er langt fra overstået og fremtiden for branchen er fortsat usikker. Rasmus Pallesen siger om fremtiden; I en verden som forandres, vil der altid være positive og negative sider. For brugtbilssalget ser vi lige nu et opsving, og bl.a. grundet lange leveringstider fra bilfabrikkerne halter nyvognssalget efter. Digitaliseringen i branchen har også fået et skud i den rigtige retning, så man ikke i så høj grad er tvunget til at besøge en forhandler fysisk, for at købe en bil. Jeg tror, at så længe der er usikkerhed i samfundet, især omkring jobsikkerheden, så vil branchen være påvirket. Ligeledes tror og håber jeg på, at så snart der er en vaccine eller tilsvarende så vil samfundet blomstre hurtigt op igen. Men om der går et eller to år, det tør jeg ikke gætte på. Vi må indrette og tilpasse os de nye tider og vilkår imens. 

Så hvor vi er om et halv eller helt år vides ikke. Tallene viser at vi har fået en ny hverdag og at forhandlerne skal omstille sig til en ny virkelighed. Dog viser de sidste 5 måneder også, at tallene måske ikke er så alarmerende som frygtet og at vi i krisetider ser nye og spændende muligheder blomstre. Som forbruger, er det endda et rigtig godt tidspunkt at omsætte den gamle bil til en ny. 

Rigtig god sommer fra hele holdet hos Solgt.com.

Kilde:

https://finans.dk/erhverv/ECE12209318/bilsalget-stadig-ramt-af-corona-men-bunden-kan-vaere-naaet/?ctxref=ext

Har du spørgsmål?

X

Hvad kan du helt ærligt få for din bil?
Tjek

Sælg din bil