Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Grønne biler

Alt du bør vide før du køber en elbil

By 18. June 2021 October 16th, 2023 No Comments

Fordele og ulemper ved elbiler

Overvejer du at sælge din nuværende bil til fordel for en elbil, så bør du læse med her. For selvom interessen for elbiler fortsat stiger, kan det være svært at finde rundt i markedet for elbiler. Herunder har vi svaret på fem spørgsmål som typisk opstår i debatten om elbiler og som også viser både fordele og ulemper ved elbiler.

Er elbiler bedre for miljøet?

Elbiler er grønnere og dermed bedre for miljøet. På trods af et stort CO2 udslip ved produktionen af elbilernes batterier, er det slået fast at elbiler er mere miljøvenlige, da el er mere skånsomt end benzin og diesel. På den måde opvejer den lave mængde af forurening ved forbruget af elbiler det høje CO2 udslip ved produktionen af batterierne.

Er elbiler billigere end benzin- og dieselbiler?

Det er en svær sammenligning, da elbiler og plugin-hybriderne er dyrere at producere, men har en lavere registreringsafgift end tilsvarende med benzin eller dieselmotor. Til gengæld er elbilerne ofte rigtig godt udstyret og det koster jo lidt. Samlet set og trods et højere forbrug af el på motorvej, så er opladning af elbiler billigere end benzin. I gennemsnit kan du spare 50 øre per km når du kører elbil. Derudover har flere storbyer indført gratis parkering for elbiler. Dette gælder f.eks. i København og Aalborg Kommune, hvor der er mulighed for gratis parkering på alle offentlige parkeringspladser. Dette gør sig også gældende flere steder i Aarhus Kommune. I Aalborg Kommune er der også adgang til gratis ladestandere til elbiler flere steder i byen – en udvikling som forventes at ske i flere byer i fremtiden. Derfor kan elbiler i mange tilfælde være billigere samlet set.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

 

 

Hvordan er opladningsmulighederne?

Mulighederne for opladning af elbiler er fortsat begrænsede i nogle områder sammenlignet med tankning af brændstofbiler. Du skal helst kunne lade din elbil op tæt på dit hjem, din arbejdsplads eller når du er ude. Dette kan give problemer hvis du bor i en lejlighed, men omvendt kan det være en fordel hvis du bor i hus og har din egen ladestander. På den måde kan du nemt oplade din elbil derhjemme i løbet af natten. Der kommer løbende flere og flere ladestandere op og dækker de flestes behov. Det er en god idé at tjekke i dit nærområde og de strækninger du typisk kører på, så du bedre kan planlægge opladning.

Har elbiler de samme egenskaber som de biler vi kender?

Når du køber en elbil, er du sikret automatgear med jævn til stærk acceleration. Har du mulighed for opladning af din elbil om natten, kan du stå op til en forvarmet elbil om vinteren og en nedkølet elbil om sommeren. Elbiler kan nemlig ofte indstilles til at opvarme eller nedkøle under opladning, og du undgår således at komme ud til en alt for kold eller alt for varm bil om morgenen.

Elbiler er dog tunge ift. tilsvarende biler med fossil motor, på grund af batterierne. Det kan mærkes i sving og ved nedbremsninger. En del elbiler kan heller ikke få monteret et træk til trailer, campingvogn osv., så vær opmærksom herpå.

Kan man købe og sælge brugte elbiler?

Den store stigning i efterspørgslen og det relativt lille udbud af brugte elbiler, gør at de kan være svære at få fat i som brugte. Forvent ikke at få en stor rabat, men til gengæld kan du spare på udgifter til drift og vedligehold. Flere forhandlere importerer brugte elbiler fra blandt andet Tyskland, så hold godt øje og snak med din foretrukne bilforhandler om mulighederne. Hvis du overvejer at købe en brugt elbil, bør du være opmærksom på garantibetingelserne, da disse kan være forskellige alt efter hvilken forhandler du har med at gøre. Dernæst bør du være opmærksom på standen på elbilens batterier. Har batterierne ikke længere fuld kapacitet, vil det have betydning for elbilens rækkevidde.

Kilde: FDM

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp