Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Bilsalg- og køb

Det første bilkøb

By 26. August 2021 October 16th, 2023 No Comments

For mange danskere er det et stort skridt at købe bil for første gang. Du ved måske, hvilken bil du gerne vil købe, men har du helt styr på, hvilke forpligtelser og afgifter man skal være opmærksom på som bilejer? Vi giver dig her en guide til, hvad du skal vide og huske på, når du køber din første bil.

Forpligtelser som bilejer

Med titlen som bilejer, følger der en masse forpligtelser. De fleste ved, at det kan være en stor udgift at købe en bil, men bag selve bilen ligger der altså lidt flere udgifter. Der er nemlig flere krav til de danske bilejere eksempelvis i forhold til forsikring og periodisk syn.

Ansvarsforsikring

Som bilejer i Danmark skal du have en ansvarsforsikring, da dette er et lovkrav. Denne forsikring dækker dit erstatningsansvar, hvis du skulle gøre skade på en anden persons bil eller andre ting. Udover en ansvarsforsikring, kan andre forsikringer være gode at have. Dette gælder eksempelvis en kaskoforsikring. Denne dækker bl.a. i tilfælde af tyveri, hærværk og brand.

Periodisk syn

Det er et krav, at bilen skal til periodisk syn. Her bliver bilen kontrolleret for fejl og mangler, som potentielt kan påvirke sikkerheden på vejene. Hvis der findes fejl på bilen, kan du komme til at betale for at rette op på dette. En ny bil skal til periodisk syn efter fire år – herefter skal den til syn hvert andet år.

Service og uforudsete udgifter

Der kan naturligvis opstå uforudsete udgifter, når du ejer en bil. For at undgå de helt store udgifter, kan du med fordel få serviceret din bil jf. de fastsatte intervaller for netop den bilmodel du har. Det anbefales at få lavet service på et autoværksted. Et autoværksted vil opdage eventuelle fejl og skader tidligt samt sørge for, at oliestanden er korrekt og at bremserne virker. Det kan dog aldrig sikre, at der ikke opstår andre uforudsete udgifter.

Gæld i bilen

Hvis du køber en brugt bil, er det vigtigt at tjekke, om der er gæld (pant) i bilen. Gælden kan nemlig følge med bilen, så du risikerer at overtage denne, hvis sælger ikke sørger for at få betalt restgælden. Du kan læse mere om at købe og sælge brugt bil med gæld lige her.

Periodiske afgifter

I Danmark findes der en række forskellige løbende afgifter, som man som bilejer og bilkøber skal være opmærksom på. Alt efter hvilken bil du ejer eller overvejer at købe og hvor gammel bilen er, vil der være forskellige afgifter. De fleste af afgifterne vil blive opkrævet halvårligt.

CO2-ejerafgift

Hvis du køber dig en ny bil, som er registreret 1. juli 2021 eller derefter skal du betale CO2-ejerafgift. Denne afgift beregnes ud fra, hvor mange gram CO2 bilen udleder pr. kilometer.

Grøn ejerafgift

En anden periodisk afgift er grøn ejerafgift, som beregnes ud fra, hvor langt bilen kører pr. liter brændstof. De biler, som kører længst pr. liter, har den laveste afgift. Denne afgift gælder for biler, som er registreret mellem 1. juli 1997 og 30. juni 2021.

Privatbenyttelsesafgift

Hvis du har en varebil, som også bliver brugt til privatkørsel, skal du have papegøjeplader. Derudover skal bilen registreres til privat brug eller delvis privat brug og du skal betale privatbenyttelsesafgift.

Vægtafgift

Du skal betale vægtafgift, hvis din bil er registreret for første gang inden 1. juli 1997. Vægtafgiften beregnes ud fra bilens vægt, hvor de tungeste biler har den højeste afgift.

Udligningsafgift

Ejere af dieselbiler skal betale en ekstra udgift, som bliver betalt sammen med den periodiske afgift, altså CO2-ejerafgift, grøn ejerafgift eller vægtafgift.

Dieselbiler udleder typisk mere CO2 end benzinbiler men har billigere brændstof. For at undgå stor forskel på de to biltyper, skal der betales udligningsafgift på dieselbiler.

Omregistrering

Når du køber en bil, skal den registreres i dit navn i Motorregistret. Det skal gøres senest fire dage efter køb af bilen.

Du kan omregistrere bilen på flere måder. Du kan nemlig enten bruge appen Ejerskifte eller Motorstyrelsens hjemmeside. Du kan læse mere om omregistrering på Motorstyrelsens hjemmeside lige her.

3. nummerplade

Hvis du af og til kører med cykeltræk eller lignende, bør du bestille en tredje nummerplade. Du kan nemlig få en bøde, hvis en cykel eller andet dækker for din nummerplade. Den tredje nummerplade kan således sætte på cykelstativet, cyklen eller hvad der ellers må dække for nummerpladen. På den måde undgår du at få en bøde.

Nummerpladen kan bestilles ved at logge på skat.dk med NemID. Herunder vælges ’motorregistret’ og derefter ’plader’. Her kan man vælge ’bestil specialplade’ og ’bestil 3. nummerplade’. Nummerpladen er typisk klar indenfor fire uger.

Køber du en bil i udlandet?

Hvis du har planer om at importere en bil, er der flere ting du skal være opmærksom på inden du begynder at køre bilen i Danmark. Du skal blandt andet sørge for at give Motorstyrelsen besked og bruge prøvemærker, hvis den er afmeldt i udlandet. Du kan læse mere om import af biler på Motorstyrelsens hjemmeside.

Leasing

Når du vælger at lease en bil, står du som bruger af bilen imens leasingvirksomheden står som ejer af bilen. Leasingvirksomheden står for at betale registreringsafgiften. Du skal typisk betale en førstegangsydelse samt løbende leje for bilen. Derudover kommer forsikring, løbende afgifter og brændstof, som også typisk vil være betalt af dig.

Bilen bliver afmeldt når leasingperioden er afsluttet og den må ikke køre på danske veje før der er betalt registreringsafgift igen. Du skal altså beslutte dig for, om du vil forlænge periode eller aflevere bilen tilbage.

Der findes tilmed to former for leasing – nemlig operationel leasing og finansiel leasing. Ved operationel leasing står leasingvirksomheden for omkostningerne til service og reparationer – du er dog oftest ansvarlig for brugsskader såsom ridser. Det vil fremgå af kontrakten, hvor mange kilometer bilen må køre i leasingperioden. Ved denne type leasing har du ingen forpligtelser efter aflevering af bilen.

Ved finansiel leasing er der derimod ingen øvre grænse for, hvor mange kilometer bilen må køre, men det er til gengæld dig, som står for omkostninger ved service og reparationer. Du er desuden forpligtet til enten at købe bilen efter endt leasingperiode eller finde en køber, som er villig til at give en minimumspris, som er fastsat på forhånd.

 

Kilde: Motorstyrelsen

Af Laura Martens Christensen

Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp