Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Bilmarkedet

Hvordan påvirkes bilbranchen af høje brændstofpriser, krig og produktionsudfordringer?

By 21. March 2022 October 16th, 2023 No Comments

Vi har i en længere periode kigget ind i et brandvarmt brugtbilsmarked. Selvom det ikke virkede muligt, ser det ud til fortsætte noget tid endnu – men på en sørgelig baggrund. Krigen i Ukraine kan nemlig have store konsekvenser for bilbranchen og dermed påvirke brugtbilsmarkedet. Vi har allerede oplevet store udfordringer med produktionen af nye biler, forhøjede stålpriser og nu også prisstigninger på brændstof.

Vi kender endnu ikke den endelige påvirkning af bilproduktion

Blandt eksperter i bilindustrien er der bred enighed om, at vi endnu ikke kender den endelige påvirkning af bilproduktionen. Mange påpeger, at det fortsat er vanskeligt at få et fuldstændigt overblik over, hvordan især krigen i Ukraine vil påvirke bilbranchen og herunder også de danske importører og forhandlere.

Hvad ved vi nu?

Vi kan dog allerede nu se områder, hvor bilbranchen kan blive udfordret af den nuværende situation i Europa.

Flere af bilernes komponenter produceres nemlig i Ukraine og det giver udfordringer for  bilfabrikkerne. Ifølge Mads Rørvig, adm. direktør i Danske Bilimportører, leverer 38 ukrainske fabrikker med mange tusinde ansatte, dele til bilproduktionen i Europa. Derfor vil krigen få stor betydning for europæisk bilproduktion eftersom udbuddet af biler vil falde.

Der kan dog være forskel på, hvordan de forskellige bilproducenter bliver påvirket af krigen. Imens nogle bilproducenter påvirkes direkte af sanktioner mod Rusland, påvirkes andre producenter af situationen i Ukraine og mangel på dele til produktionen. Både sanktioner og råvaremangel kan dog betyde, at leveringstiderne på nye biler bliver endnu længere end hidtil og vil fortsætte i en længere periode, end hvad Covid-19 forårsagede.

Når det bliver sammenlagt med, at bilfabrikkerne i forvejen havde store udfordringer med at producere, giver det et billede af en større udfordring. De forhenværende udfordringer skyldtes bl.a. efterslæb af corona og forøgede stålpriser, hvilket fortsat udfordrer bilproducenterne.

Hvad med brugtbilsmarkedet?

Endnu et spørgsmål som fylder i bilbranchen, er så, hvilken betydning dette har for brugtbilsmarkedet. Ligesom vi endnu ikke kender til den endelige påvirkning af bilbranchen generelt, kan vi heller ikke sige noget med sikkerhed for de brugte biler.

En del kan dog tyde på, at det bliver dyrere at købe nye biler og især elbiler stiger i pris pga. prisstigninger på materialer og især til batterier. Det kan også betyde, at priserne på brugte biler potentielt kan stige igen, da efterspørgslen på disse måske vil blive presset endnu mere når forbrugerne skal vente længe på en ny.

Så hvis nye biler stiger i pris og har lang leveringstid på 6-12 måneder hos flere mærker, kan der tales for at især nyere brugte biler (1-5 år gamle) vil holde priserne eller endda stige, forudsat efterspørgslen (privatforbruget) fortsætter på et højt niveau.

Modsat ser vi historisk høje benzin og diesel priser, som måske kan få forbrugerne til at køre mindre, spare på forbruget og heri også mindske efterspørgslen på en ny eller brugt bil. Det vil tale for at de brugte biler vil falde tilbage på et mere normalt prisniveau og værditab.

For de lidt ældre biler, som ofte bliver eksporteret i forbindelse med salg, er vi afhængige af efterspørgslen fra udlandet. Så afhængig af hvordan markederne og forbruget verden over ændres, kan det påvirke priserne på de brugte biler negativt.

Vil du vide, hvad din bil er værd lige nu?

Vil du have et tilbud på din brugte bil? Hos Solgt.com kan du altid få en gratis bilvurdering ved at bruge vores online vurderingsværktøj nedenfor.

Vores bilvurderinger tager altid højde for det aktuelle marked og du er dermed sikret en reel pris, som rammer din bils værdi. Det er gratis, uanset om du vælger at gå videre med et salg eller ej.

Vil du vide mere om, hvordan vi vurderer din bil, kan du læse mere lige her.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

 

Kilder: Motor-magasinet, Finans & AutoBranchen Danmark

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp