Hvad er ejerafgift?

Som bilejer er ejerafgift en af de faste omkostninger, da denne skal betales igennem al dit bilejerskab. Den periodiske afgift, som er en samlet betegnelse for de forskellige ejerafgifter, opkræves oftest halvårligt og afhænger af forskellige faktorer alt efter, hvilken afgift du skal betale. Find ud af, hvilken periodisk afgift du skal betale herunder.

Der kan desuden være yderligere afgifter på din bil. Har du f.eks. en dieselbil, skal du betale en udligningsafgift oveni din ejerafgift. Har din dieselbil ikke et godkendt partikelfilter, skal du betale en partikeludledningsafgift, hvis køretøjet er under en vis totalvægt. Hvis din bil har papegøjeplader, skal du betale en privatbenyttelsesafgift. Til sidst gælder det for lastbiler over en vis totalvægt, at de skal betale vejbenyttelsesafgift.

Læs mere om grøn ejerafgift

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.

Hvornår betales grøn ejerafgift?

Afgiftsperioden er typisk på 6 måneder og perioden starter den dag bilen registreres. Regningen sendes som udgangspunkt til den registrerede ejer af bilen, medmindre der er registreret en anden bruger af bilen.

Du skal ikke betale afgift på bilen, hvis den er afmeldt. Hvis du sælger din bil og ejeren af bilen dermed skifter, skal den nye ejer betale afgiften. Den nye ejer skal desuden melde ejerskiftet ind til SKAT seneste tre uger efter købet, så dette registreres korrekt.

De tre typer af periodiske afgifter

Der findes tre forskellige ejerafgifter, nemlig vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift. Når du skal finde ud af, hvilken periodisk afgift du skal betale for netop din bil, skal du kigge på datoen for første indregistrering. Det er altså ikke hvornår du blev registreret som ejer, men hvornår den første ejer indregistrerede bilen.

Indregistreret før 1. juli 1997

Beregnes ud fra:

  • Bilens vægt
  • Brændstoftype
Indregistreret  mellem  1. juli 1997 og  30. juni 2021

Beregnes ud fra:

  • Brændstoføkonomi
Indregistreret fra og med 1. juli 2021

Beregnes ud fra:

  • Udledning af CO2

Vægtafgift

Du skal betale vægtafgift, hvis din bil er indregistreret før 1. juli 1997. Der er to afgørende faktorer for, hvor meget du skal betale i vægtafgift. Den ene er brændstoftypen. Den anden faktor er bilens vægt – jo tungere bilen er, jo mere slider den på vejene og desto mere koster den i ejerafgift.

Læs mere om vægtafgift her

Grøn ejerafgift

Hvis din bil er indregistreret første gang mellem 1. juli 1997 og 30. juni 2021, skal du betale grøn ejerafgift. Beløbet for denne afgift afhænger af din bils brændstoføkonomi og beregnes ud fra, hvor langt din bil kører på en liter brændstof.

Her gælder det, at jo længere bilen kører per liter brændstof, jo mindre skal du betale i grøn ejerafgift.

CO2-ejerafgift

Hvis din bil er indregistreret for første gang 1. juli 2021 eller derefter, skal du betale CO2-ejerafgift. Beløbet på denne afgift afhænger af, hvor meget CO2 din bil udleder. Den beregnes helt konkret ud fra, hvor mange gram CO2 bilen udleder per kilometer.

Jo mere CO2 din bil udleder, desto mere skal du betale i ejerafgift. Her kan du læse mere om "Elbiler vs Benzinbiler".

Hvad skal jeg betale i afgift?

Som beskrevet ovenfor er der ikke et fast beløb for de forskellige afgifter, da det afhænger af netop din bil. Hvis du ønsker at se, hvor meget du skal betale i ejerafgift, kan du beregne dette på SKATs hjemmeside her.

De periodiske afgifter stiger årligt som en del af aftalen om grøn omstilling af vejtransport. Dermed stiger afgifterne årligt til og med 2026 med udgangspunkt i følgende procentsatser. Fra 2027 og frem betales samme beløb som i 2026.

År  

Stigning i forhold til 2021-sats 

2022 

3,0 % 

2023 

9,7 % 

2024 

16,8 % 

2025 

24,4 % 

2026 

36,9 % 

Læs mere om dette på skat.dk.

Hvor kan jeg se hvad jeg skal betale i ejerafgift? 

Hvis du har glemt, hvor meget du plejer at betale i ejerafgift, kan du på tjekbil.dk indtaste din nummerplade og finde kategorien ‘Økonomi’. Her kan du se, hvilken ejerafgift du skal betale, hvor meget du skal betale og hvor ofte beløbet skal betales.  

Kan samme bilmodel koste noget forskelligt i ejerafgift? 

Der kan godt være forskel på, hvor meget to biler koster i ejerafgift - også selvom det er den samme model. Dette skyldes, at afgiften blandt andet regnes ud fra, hvornår bilen er indregistreret første gang.  

Du kan finde din bils indregistreringsdato på tjekbil.dk.  

Grøn ejerafgift elbil

Elbiler er ikke fritaget for afgifter og skal ligesom andre biltyper betale periodiske afgifter alt efter, hvornår den første gang blev indregistreret. Grøn ejerafgift elbil beregnes ud fra bilens elforbrug, som oplyses af fabrikanten og bliver indtastet, når bilen oprettes i Motorregistret.

Sådan beregnes grøn ejerafgift på elbiler og plug-in-hybrider 

  • Bilens elektriske forbrug målt i Wh (oplyst af fabrikanten) pr. kilometer omregnes til antal kilometer pr. liter benzin 
  • Omregningen foretages ved at dividere det oplyste energiforbrug med en fast faktor på 91,25 
  • Er der ikke oplysning om energiforbruget, fastsætter SKAT energiforbruget i liter benzin pr. 100 kilometer 
  • De fleste el- og plugin-hybrider bliver indplaceret på den laveste sats med en halvårlig afgift på 420 kr. i 2025 

Se SKATs beregning af grøn ejerafgift elbil her.

Konsekvenser ved ikke at betale ejerafgift 

Det er skattemyndighederne, der opkræver ejerafgiften. Hvis du ikke betaler afgiften til tiden, vil du i første omgang modtage rykkere med rykkergebyrer. Hvis du slet ikke betaler din ejerafgift, kan dine nummerplade som yderste konsekvens blive klippet.  

Hvor længe skal man betale ejerafgift? 

Du skal betale ejerafgift så længe du ejer bilen, da ejerafgiften følger ejerskabet af bilen. Det vil sige, at hvis du sælger din bil, vil den nye ejer eller registrerede bruger, overtage betalingen af afgiften. Hvis du afmelder dit køretøj, skal du ikke længere betale ejerafgift. 

Skal du skifte til en elbil? Få vurderet din nuværende bil først!

Den grønne ejerafgift gør elbiler til en attraktiv løsning, men før du skifter til en mere miljøvenlig bil, kan det være en fordel at kende værdien af din nuværende bil. Uanset om du kører benzin, diesel eller hybrid, kan en professionel bilvurdering hjælpe dig med at træffe den bedste beslutning. Hvad er min bil værd? Få en gratis og hurtig vurdering, så du kan tage det næste skridt mod en grønnere bil.

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.

Skrevet af Laura Martens Christensen

Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Læs flere nyheder om bilindustrien

Registreringsattest

Når du køber en bil, får du et stykke papir, som er særligt værdifuldt - nemlig din registreringsattest. Men hvad er en registreringsattest egentlig? Og hvad bruges den til? Få...

Læs mere
Nye elbiler i 2025, 2026 og 2027

Står du overfor et bilkøb nu eller inden for de kommende år? Så kan du få det fulde overblik over de nye elbiler, der kommer til Danmark i 2025, 2026...

Læs mere
Elbil rækkevidde

Elbiler kan helt generelt klare hverdagskørsel for de fleste bilister. Tidligere har elbilers rækkevidde været en begrænsning for bilisters kørsel, men med den hurtige udvikling på markedet, er elbilers rækkevidde...

Læs mere

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp