Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Biltips

Hvad er automatgear?

Har du nogensinde kørt en bil med automatgear? Så har du måske fundet ud af, at det kan være ret simpelt. Du skal nemlig kun forholde dig til to pedaler imens du kører - en speederpedal og en bremsepedal. Men hvad er automatgear egentlig? Læs mere om, hvad automatgear er, hvordan man kører med automatgear og hvorfor du skal vælge en bil med automatgear herunder. 

Hvad er automatgear?

Automatgear er en type gearkasse, der skifter gear automatisk. Dette gør kørslen lettere og mere bekvem for mange bilister. Det er blevet mere og mere populært at købe biler med automatgear og faktisk er der automatgear i alle elbiler som standardudstyr.  

Gearkassen i en bil med automatgear skifter automatisk gear, når bilen accelererer eller decelererer. Derfor slipper du som fører af bilen for at skifte gear manuelt. Dette kan være en fordel, hvis der er tung trafik eller du kører lange ture.  

Hvordan virker automatgear?

Din bil med automatgear virker ved at en række sensorer og computere overvåger bilens hastighed og acceleration. Gearkassen vil automatisk skifte til et højere gear, når bilen accelererer og når den rette hastighed. Omvendt vil gearet automatisk blive skiftet til et lavere, når bilen decelererer.  

Alt dette er muligt på grund af hydrauliske pumper og ventiler, der kontrollerer flowet af transmissionsvæske gennem gearkassen. Når en vis mængde væske er igennem gearkassen, vil en ventil åbne, så væsken flyder ind i det næste gear. Dette gør, at din bil skifter til næste gear.  

Er der en kobling i en bil med automatgear?

En automatisk gearkasse har ikke en kobling, men gør derimod brug af en omformer, der ved hjælp af væske og skovlhjul forbinder motor og gearkasse. Dette bidrager til en glidende acceleration og behagelig kørsel.  

Hvordan kører man med automatgear?

Det er faktisk ret simpelt at køre med automatgear. Med en bil med automatgear slipper du for selv at skifte gear manuelt og derfor behøver du ikke mærke eller lytte efter, hvornår bilen skal skiftes til et højere eller lavere gear. Du skal derfor kun koncentrere dig om de to pedaler – speederen og bremsen.  

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Hvad betyder b i automatgear?

I nogle biler med automatgear kan du støde på bogstavet B på gearstangen. Har du undret dig over, hvad B betyder i biler med automatgear? Selvom den ikke findes i alle biler, er den stadig værd at kende til. Funktionen B giver dig nemlig mulighed for at motorbremse. Dette er en teknik, hvor du slipper gaspedalen og lader bilen forblive i gear for at bremse. I nogle tilfælde vil den også gå ned i lavere gear. Det er dermed en funktion der gør, at du kan bremse bilen uden at bruge bremsepedalen.  

Hvad betyder de andre bogstaver ved automatgear?

Når du første gang sætter dig ind i en bil med automatgear, bliver du måske forvirret over bogstaverne på gearstangen. For selvom det ikke er tilfældet, så kan det godt virke som om bogstaverne foran dig er helt tilfældige. Der findes forskellige kombinationer i de forskellige biltyper med automatgear, men herunder gennemgår vi de typiske bogstaver, nemlig: P, R, N og D.  

Bogstaver  

Forklaring  

P - Park 

P står for parkering og kan sammenlignes med håndbremsen. Det betyder i praksis, at bilen ikke kan trille, når du har sat gearet i P. I de fleste biler med automatgear, vil bilen begynde at bippe eller gøre så du ikke kan fjerne bilnøglen, hvis du forsøger at forlade bilen uden at sætte den i P. I mange biler med automatgear er det ligeledes den indstilling, gearet skal være i for at starte bilen.  

Du skal dog stadig huske at trække håndbremsen i din bil med automatgear.  

R - Reverse 

R står for reverse og er bilens bakgear. Kører du i en bil med automatgear, er du dog så heldig, at du slipper for at bekymre dig om koblingspunktet.  

Hvis din bil har et bakkamera, tændes dette automatisk, når du sætter bilen i R.  

N - Neutral 

N står for neutral og på dansk kaldes det også for frigear. Når du har bilen i N, har du mulighed for at skubbe til bilen og få den til at trille. Dette skyldes, at gearet er koblet fra motoren, hvorfor bilen kan bevæge sig uafhængigt af motorens omdrejninger.  

D - Drive 

D står for Drive og det er denne indstilling, der gør, at du kan køre. D sikrer dig nemlig fremdrift og du skal blot trykke på speederen for at køre fremad.  

Har du en hybridbil, skal du være opmærksom på, at D også har den funktion, at den opbevarer energi, der gør bilens elmotor i stand til at lade op imens du kører. 

Fordele og ulemper ved automatgear

Der findes både fordele og ulemper ved biler med automatgear. I dette afsnit gennemgår vi flere af disse og giver dig et overblik over fordele og ulemper ved automatgear.  

Fordele

  • God til bykørsel
  • Bekvem og afslappet kørsel
  • Mindre krævende ved køkørsel
  • Højere brugtvognsværdi

Ulemper

  • Dyrere i indkøb og reparation
  • Svært at gå tilbage til manuelt gear
  • Mindre kontrol ved glatførekørsel

Fordele  

Let at køre med uden meget øvelse

Køber du en bil med automatgear er den let at betjene og kræver ikke meget øvelse før du kan føle dig tilpas i bilen. Du slipper for at skulle bekymre dig om koblingspunktet, hvilket gør køreturen let - på trods af fartskifte og standsninger. Derfor er bilen med automatgear også god til bykørsel med mange lyskryds og den gør køkørsel lidt lettere.   

Højere brugtvognsværdi

Biler med automatgear er typisk dyrere i indkøb, men til gengæld vil værditabet typisk være lavere, hvis du en dag vil sælge bilen videre. Brugtvognsværdi er nemlig ofte højere på biler med automatgear sammenlignet med biler med manuelt gear. Dette skyldes blandt andet, at der fortsat er flest biler på vejene med manuelt gear, hvorfor udbuddet af biler med automatgear er lavere.  

Ulemper

Dyrere i indkøb og reparation

Biler med automatgear er som nævnt typisk dyrere i indkøbspris end biler med manuelt gear. Køber du en bil med automatgear i Danmark kan du typisk forvente, at prisen er omkring 20.000 kr. dyrere end en tilsvarende bil med manuelt gear. Derudover er biler med automatgear typisk dyrere i reparationer på grund af den mere avancerede teknik. Dette skyldes, at gearkassen ikke kan splittes ad og repareres som en manuel gearkasse kan. Du risikerer dermed en høj værkstedsregning, hvis der skulle ske noget med din automatiske gearkasse.  

Svært at gå tilbage til manuelt gear

En af fordelene ved biler med automatgear er, at de er lette at køre og du får dermed en bekvem og afslappet kørsel. Det betyder dog også, at mange bilister har svært ved at gå tilbage til biler med manuelt gear, når først de har vænnet sig til bilen med automatgear.  

Mindre kontrol ved glatførekørsel

Flere mener også, at man har mindre kontrol over bilen i glat føre. Dette skyldes, at man ikke har en kobling til at styre igangsætning og lignende med.

Læs om de forskellige typer af automatgear

Selvom automatgear er simpelt og fordrer nem og bekvem kørsel, findes der altså stadig forskellige slags automatgear. Herunder gennemgår vi de forskellige typer automatgear.  

Det traditionelle automatgear

Flere bilfabrikker er begyndt at gøre brug af det traditionelle automatgear igen, hvorfor dette stadig er aktuelt. I denne type automatgear består gearkassen af en omformer, som forbinder gearkasse og motor med hinanden. Derfor vil du opleve en glidende igangsætning fra 0 km/t, som ofte også kan virke mere glidende end i en bil med dobbeltkoblingsgear. 

Dobbeltkoblingsgearet 

Dobbeltkoblingsgearet har mange navne og du kan støde på forskellige navne, alt efter, hvilket bilmærke du undersøger. Eksempelvis kan du støde på forkortelsen DCT hos Volkswagen eller PDK hos Porsche. De arbejder dog alle efter samme princip og som navnet antyder, har gearkassen to koblinger. Dermed er det næste gear altid klar i udveksling, når du skal enten op eller ned i gear. I dette tilfælde lukker den ene kobling og den anden åbner. Gearene er der dog hele tiden, hvorfor du vil opleve hurtige gearskifte. 

CVT-gear

CVT står for Continuos Variable Transmission. På dansk kaldes denne type automatgear også milliongearet, da gearkassen er trinløs. CVT-gearet skaber fremdrift ved at to remskiver i forskellige størrelser skiftes til at håndtere motorens omdrejninger. CVT-gearet ændrer konstant gearforholdet i stedet for at have et fast antal gear. Dette skaber en glidende acceleration og gør kørslen mere behagelig. Du kan dog med et CVT-gear opleve, at gearet har unødigt høje omdrejninger.  

Automatiseret manuel gearkasse

Denne type automatgear er egentlig bygget som et manuelt gear, hvor der er bygget en automatisk styring på. Det kan derfor også beskrives som en manuel gearkasse uden kobling. Denne type automatgear bruges dog sjældent af de store bilfabrikanter.  

Hvorfor vælge en bil med automatgear?

Det kan betale sig at køre med automatgear, hvis du ønsker en mere jævn og afslappet kørsel, hvilket du som sagt får, fordi du slipper for bekymringer om koblingen. Der kan derudover være mange årsager til at vælge en bil med automatgear, da denne biltype passer til mange behov. Biler med automatgear gør for eksempel bykørsel mere smidig, men det er også behageligt at køre med automatgear, hvis du kører mange lange ture. Flere bilister foretrækker også en bil med automatgear, hvis de skal køre med en campingvogn bagpå.  

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp