Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Bilsalg- og køb

Reklamationsret brugt bil

By 19. August 2024 August 21st, 2024 No Comments

Garanti og reklamationsret ved køb af brugt bil

Det kan blive dyrt at købe en ny bil. Derfor vælger mange bilejere at købe brugt bil - både gennem privatpersoner og hos forhandlere. Det er dog ikke risikofrit at købe en brugt bil, da der kan opstå uforudsete fejl eller mangler efter et køb. Heldigvis kan du stadig være dækket med en god garanti og reklamationsret. I de følgende afsnit kigger vi på, hvordan du er dækket. 

Hvad er reklamationsret?

Reklamationsret giver dig som forbruger ret til at klage over fejl eller mangler ved en bil, du har købt hos en forhandler, hvis disse problemer var til stede på udleveringstidspunktet eller årsagen til dem var til stede ved udleveringen.

Det betyder, at du kan klage over fejl som konstruktionsfejl, materialefejl eller skader, der allerede eksisterede, da du modtog bilen. Længere nede skriver vi om, hvad du dog bør være opmærksom på, hvis dette er tilfældet. 

Reklamationsret ved brugt bil

Hvis der opstår fejl eller mangler på bilen, kan du gøre bnrug af din reklamationsret. Det kan dog være mere udfordrende at reklamere over fejl ved køb af en brugt bil, da vurderingen af reklamationen baseres ud fra følgende faktorer:

  • Bilens alder 
  • Købspris 
  • Bilens tilstand 
  • Beskrivelsen i annoncen 

Efter købet af bilen kan du reklamere over tydelige buler, ødelagte ruder eller andre synlige mangler, som du kunne se på købstidspunktet. Hvis sælger har gjort opmærksom på disse fejl i en beskrivelse, og du derfor har været bekendt med dem, kan du ikke reklamere over dem efter købet. 

Sælgeren handler i god tro ved at oplyse om fejlene eller manglerne i annoncen, og har dermed loven på deres side. Hvis annoncen indeholder formuleringen “købt som beset”, kan forhandleren dog ikke fraskrive dig retten til reklamation. Vær dog opmærksom på, at almindeligt slid ikke er dækket af reklamationsret på brugte biler – se her.

Hvordan virker købeloven ved en brugt bil?

Hvis du køber en brugt bil hos en forhandler, er du dækket af købelovens regler om forbrugerkøb. Det indebærer, at du har to års reklamationsret fra dagen, hvor du modtager din bil, og den er omregistreret. 

Købeloven vil her dække for de fejl og mangler, der er til stede, da du købte bilen. Du er ligeledes dækket, hvis manglen viser sig senere, men reklamationen vil altid afhænge af alderen, prisen og beskrivelsen af bilen. 

Som køber skal du bevise, at manglen eksisterer, eller at årsagen til manglen ar til stede på købstidspunktet. Dog gælder “formodningsreglen”, som siger, at fejl, der opstår inden for de første seks måneder efter købet, anses for at have været til stede ved købstidspunktet, medmindre sælger kan bevise det modsatte. Hvis reklamationen viser sig at være berettiget, har du krav på at få manglen afhjulpet eller få en refundering. 

Hvis du har købt en brugt bil hos en forhandler online, har du ret til fortrydelse af købsaftalen i op til 14 dage efter leveringen, i følge lovgivningen for e-handel - se her.

Du kan læse endnu mere omkring købelovgivning her.

Købelovens forbrugerkøb

Reglerne for forbrugerkøb gælder, når du som privatperson køber en vare fra en erhvervsdrivende. For eksempel er det et forbrugerkøb, når du køber brugt bil hos en bilforhandler. 

Ved et forbrugerkøb kan man ikke indgå aftaler, der giver ringere rettigheder end dem, der er fastsat i loven. Dette sikrer, at du altid har mindst to års reklamationsret, og at eventuelle mangler ved varen skal udbedres af sælgeren uden omkostninger for dig. 

Har man garanti hos en forhandler?

Hvis man køber en brugt bil hos en forhandler, har man ikke krav på brugtvognsgaranti, men man kan få det ved aftale. Hvis du ønsker at få det med, skal det skrives i slutsedlen fra forhandleren. Garantien vil dække alle de fejl, som vil opstå efter et køb, forudsat at de opdages og meddeles forhandleren inden for garantiperioden. Derfor bør du også være opmærksom på, hvor lang tid garantien gælder. Man er faktisk bedre dækket af garantien på brugt bil end ved købeloven alene. Nogle gange kan der stå i slutsedlen, at garantien for den brugte bil kun dækker bestemte dele af køretøjet. For eksempel kunne det dække specifikke motordele eller dele uden på bilen – det bør du spørge din forhandler om inden en eventuel underskrift på slutsedlen. Det er dog vigtigt at understrege, din brugt bil garanti ikke erstatter reklamationsretten, men den forløber samtidig med den.

Undgå at blive snydt

Det er altid en god tommelfingerregel, at man tjekker bilen til bunds inden handlen gennemføres. Ved at gøre dette, kan man forhåbentligt være med til at komme potentielle reklamationer og garantisager i forkøbet. Inden du køber en brugt bil hos en privat sælger, kan det være godt at få bilen grundigt undersøgt hos et autoværksted eller en serviceudbyder, der tilbyder brugtvognstjek. Ved et privat køb aftales det normalt, at du ikke har nogen reklamationsret, og at bilen er købt som set og prøvet. Når to privatpersoner handler bil imellem sig, gælder købelovens regler kun, hvis ikke andet er aftalt. Her er de ikke omfattet af købelovens regler om forbrugerkøb. 

Derudover kan man også prøvekøre bilen, hvor man selv står for at teste alle dens funktioner og køreegenskaber. Det kan være en god idé at tage en anden person med, så man er flere om at vurdere bilen. 

Du bør også altid huske at undersøge, om der er pant eller gæld i bilen på Borger.dk- se her. På den måde er du sikker på, at du ikke køber en bil med en gæld i. Det kan også vise sig at være vigtigt man tjekker alle bilens papirer grundigt igennem inden købet.

Papirer du bør tjekke igennem inden køb af brugt bil

 

Registreringsattest

Viser bilens tekniske data, ejerhistorik og om der er restgæld eller pant i bilen 

Servicebog

Viser hvor ofte bilen er blevet serviceret og vedligeholdt 

Giver et indblik i bilens tilstand og eventuelle problemer, den har haft 

Forsikringspapirer

Viser oplysninger om bilens forsikringshistorik, herunder eventuelle skader og tidligere forsikringskrav 

Synsrapporter

Viser tidligere synsrapporter, der kan give information om bilens tilstand og eventuelle fejl eller mangler, der tidligere er blevet påpeget (hvis det er tilgængeligt) 

Købsaftale

Viser de betingelser, der er aftalt mellem køber og sælger, herunder prisen, bilens tilstand og eventuelle garantier (hvis der er det) 

Eventuelle reparationer og vedligeholdelsesdokumentation 

Viser tidligere reparationer eller vedligeholdelse på bilen 

Kvitteringer for udførte reparationer eller reservedele

Viser indsigt i bilens historik og vedligeholdelse 

 

 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Amalie Andrea Lundberg 

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen. 

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende. 

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp