Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Hvordan dækker købeloven ved køb af en bil?

By 23. May 2024 June 4th, 2024 No Comments

Hvis du køber en ny eller brugt bil hos en forhandler, er du dækket af købelovens forbrugerbeskyttelsesregler. Det vil sige, at du har retten til at klage over eventuelle fejl eller mangler på bilen. Det kunne eventuelt være konstruktionsfejl, materialefejl eller skader, der er kommet, inden du fik den udleveret. 

Hvis du køber en vare hos en forhandler eller sælger, som hovedsageligt er til privatbrug, er der tale om et forbrugerkøb. Det gælder både ved køb af en ny og eller brugt bil. I sådanne tilfælde er du dækket af købeloven, som beskytter dig som forbruger.

Der er særligt tre ting, du skal være klar over ved købeloven:

 • Reklamationsret 
 • Formodningsreglen 
 • Garanti 

Indholdsfortegnelse:

Hvad siger købeloven for brugte biler?

Ifølge købeloven skal en forhandler tilbyde dig 24 måneders reklamationsret, når du køber en brugt bil. Derfor er brugte biler hos forhandlere også ofte en smule dyrere end de brugte biler, du kan købe hos private sælgere. Sikkerheden ved køb hos en forhandler er dog også større, da de giver en række garantier, i følge DBFU.dk - se her.

Hvad er reklamationsret?

Reklamationsretten inkluderer ikke fejl, der først er kommet efter du fik overleveret nøglerne. Du kan reklamere over tydelige buler, ødelagt ruder eller andre synlige fejl og mangler. Du kan dog også klage over mekaniske ting. Det kunne eksempelvis være, hvis du køber en ny bil, og begynder at opleve problemer med at skifte gear efter du har kørt i den i et par måneder. Hvis du kører til en mekaniker med problemet og vedkommende kan konstatere, at problemet skyldes en fabrikationsfejl og ikke slitage eller forkert brug, kan du gøre brug af reklamationsretten. Det skyldes, at bilen ikke opfylder de forventede krav for funktionalitet ved købet. Det leder frem til formodningsreglen, som du kan læse om nedenfor. 

Et andet eksempel kunne også være, hvis der i annoncen står, at bilen er fra 2017, men i virkeligheden er fra 2016. Det kunne også være, at kilometertallet angivet i annoncen ikke stemmer overens med det du ser på instrumentbrættet, når bilen udleveres. Hvis bilens beskrivelser i annoncen ikke stemmer overens med den udleverede vare, er der tale om en mangel. I sådanne tilfælde vil man typisk kunne finde en løsning med forhandleren. Det kan eksempelvis være, at det ødelagte eller manglende udstyr eftermonteres, eller at der gives et prisafslag på handlen. 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Hvad er formodningsreglen?

Ifølge formodningsreglen er fejl, der viser sig inden for de første 12 måneder efter et køb, oprindelige fejl. Den 1. januar 2022 trådte der en ny købelov i kraft. Det betyder, at hvis din bil er købt før 1. januar 2022, gælder formodningsreglen i 6 måneder efter udlevering. Hvis bilen er købt og leveret i 2022 eller derefter, gælder formodningsreglen i 12 måneder efter den er blevet udleveret. 

Derfor betyder det også, at det i den første periode efter købet af bilen er forhandleren, der skal bevise, at fejlen ikke var til stede eller i udvikling, da varen blev udleveret. Hvis ikke det kan bevises, hvornår manglen opstod, siger formodningsreglen, at man må gå ud fra, at manglen var der på leveringstidspunktet.

Når du køber en brugt bil hos en forhandler, vil der naturligt være brugsspor og slidte dele. Forhandleren har til ansvar at oplyse dig om dette. Formodningsreglen gælder dog også, hvorfor fejl, der viser sig inden for de første 12 måneder og som forhandleren ikke har oplyst om, er omfattet af reklamationsretten. 

Hvornår er købeloven på min side?

Der er et tidspunkt for, hvornår man bør reagere på en fejl eller mangel på den udleverede bil. Derfor er der også et skel mellem, hvornår købeloven er på din side, og hvornår det er sværere at kunne bevise, at fejlen var fra leveringstidspunktet.

 

Alder

Regler 

1-12 måneder

 

 • Hvis bilnøglerne har været i dine hænder i op til 12 måneder, er købeloven på din side. 
 • Du er dækket af købelovens formodningsregel. Den siger, at man må formode, at fejlen var der på leveringstidspunktet. 
 • Det er op til forhandleren at bevise, at bilen ikke havde fejl, før du blev den nye ejer, for at undgå en reklamation eller reparation. 

 

12-24 måneder

 

 • Hvis der er gået mere end 12 måneder fra købstidspunktet, skal man som forbruger kunne bevise, at fejlen var til stede på leveringstidspunktet. 
 • Man står altså lidt svagere i denne situation – medmindre man har klare beviser. 

 

Hvad er garanti?

Garanti er et løfte fra bilforhandleren eller importøren om, at de påtager sig risikoen for fejl eller mangler på bilen. I modsætning til købeloven dækker garantien også de fejl, som er opstået efter købet - så længe det er inden for den aftalte garantiperiode. 

Det kan derfor være en god idé at forhandle dig frem til en aftale om lang garanti, når du køber en brugt bil.  

Hvornår skal man klage ved fejl?

Hvis du konstaterer en mangel eller fejl på din bil, skal du hurtigst muligt kontakte dem, der har solgt bilen til dig. Hvis du klager inden for to måneder efter fejlen blev opdaget, vil reklamationen være rettidig. 

Hvis du ikke får klaget inden de to måneder er gået, kan man risikere at miste reklamationsretten. Det vidner om, at man har været bevidst om fejlen, og derfor havde god tid til at reagere. 

Kan man selv vælge mellem reparation og ombytning?

Hvis bilen var fabriksny, kan du ofte selv vælge mellem reparation og ombytning af bilen. Dog er det yderst sjældent, at du får mulighed for at få en helt fabriksny bil, selvom købeloven siger det. Det skyldes flere faktorer som tilgængelighed, priser, kontrakt, distribution og levering. Derfor er den generelle praksis også, at bilen bliver repareret, hvis muligt.  

Kan man få et prisafslag eller ophæve et køb?

Hvis fejlen er betydningsfuld, eller hvis sælgeren ikke udbedrer denne uden at pålægge dig omkostninger inden for en rimelig tid, kan du annullere købet. Alternativt kan du forlange en prisnedsættelse, hvis manglen ikke bliver lavet og du samtidig ønsker at beholde bilen. 

For køb foretaget efter den 1. januar 2022, er det nødvendigt, at manglen rent faktisk mindsker bilens værdi for at kræve en prisnedsættelse. Du har kun krav på kompensation svarende til værdiforringelsen. 

Gælder de samme regler i købeloven, når man køber en brugt bil?

Ja, du er også dækket af købeloven, når du vælger at købe en brugt bil hos en forhandler. Hvis du køber en brugt bil af en privatperson, vil købelovens forbrugerbeskyttelsesregler dog ikke gælde. 

Gælder de samme regler i købeloven ved køb af bil online?

Ja, du er også dækket af købeloven, hvis du vælger at købe en ny bil online. Du har som udgangspunkt 14 dages fortrydelsesret. Du bør dog orientere dig på de forskellige hjemmesider, hvad der gør sig gældende hos dem. Man bør sætte sig godt ind i bilerne, inden man køber dem online, da man ikke kan se varen fysisk – og der bør derfor være gode beskrivelser og billeder. 

Ovenstående er en del af købeloven, som vi vil orientere om. Det er derfor vigtigt at sige, der samtidig er en masse andre regler, som man bør forholde sig til. 

Undgå at blive snydt

Det er altid en god idé at gennemgå bilen grundigt inden handlen gennemføres. Ved at gøre dette, kan man forhåbentligt være med til at komme potentielle reklamationer og garantisager i forkøbet. Købeloven gælder ikke ved køb af brugte biler fra privatpersoner og derfor kan det være en fordel at få bilen undersøgt hos et autoværksted eller en serviceudbyder, der tilbyder brugtvognstjek inden du køber en brugt bil hos en privat sælger.  

Derudover kan du med fordel også prøvekøre bilen, hvor du selv står for at teste dens funktioner og køreegenskaber. Det kan være en god idé at tage en anden person med, så I er flere om at vurdere bilen. 

Du bør også altid huske at undersøge, om der er pant eller gæld i bilen på Borger.dk. Det er også en god idé at tjekke bilens papirer inden du gennemfører handlen. Dette er blandt andet registreringsattest, servicebog og synsrapporter. Se mere om dette i tabellen nedenfor. 

Dokumenter du bør tjekke  Hvad viser dokumentet 
Registreringsattest 
 • Viser bilens tekniske data, ejerhistorik og om der er restgæld eller pant i bilen 
Servicebog 
 • Viser hvor ofte bilen er blevet serviceret og vedligeholdt 
 • Giver et indblik i bilens tilstand og eventuelle problemer, den har haft 
Forsikringspapirer 
 • Viser oplysninger om bilens forsikringshistorik, herunder eventuelle skader og tidligere forsikringskrav 
Synsrapporter 
 • Viser tidligere synsrapporter, der kan give information om bilens tilstand og eventuelle fejl eller mangler, der tidligere er blevet påpeget 
 • Der er dog ikke altid tilgængelige synsrapporter, men du kan spørge den du handler bilen hos om denne. 
Kvitteringer for eventuelle reparationer og vedligeholdelsesdokumentation 
 • Giver indsigt i bilens historik og viser tidligere reparationer eller vedligeholdelse på bilen 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Amalie Andrea Lundberg 

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen. 

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende. 

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp