Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Kan jeg fortryde mit bilkøb?

By 30. April 2024 May 13th, 2024 No Comments

For mange mennesker er det afgørende at eje en bil. Hvad gør man, hvis ens drømmebil står hos én forhandler, men man derefter går over til naboforhandleren, og her var den billigere? Eller hvilke regler er i spil, hvis den købte bil ikke lever op til dine forventninger? Har du mulighed for at returnere den bil, du netop lige har købt? I dette blogindlæg vil vi komme ind på, hvilket regler, der gælder ved et bilkøb.

Når slutsedlen er underskrevet, er købsaftalen bindende

Der er ingen lovbestemt fortrydelsesret, når du køber en brugt bil. Når man underskriver en slutseddel, vil handlen normalvis være bindende – medmindre der er blevet indskrevet specifikke aftaler i kontrakten, som gør, at du kan annullere handlen umiddelbart efter. 

Du har jo taget bilen i brug, så den er pr. princip mindre værd hos en bilforhandler. Kontrakten du har underskrevet binder altså, hvis bilens tilstand er som lovet, hvilket betyder, at du ikke kan fortryde handlen. Det samme gælder også, når du køber en brugt bil hos en privatperson – her er sælgeren af bilen nemlig ikke ekspert i bilens udstyr og stand af disse.  

Hos Santander.dk siger de: “Når du køber en brugt bil hos en privat, gælder købeloven, som du kender fra forhandlerkøb, ikke, fordi det i langt de fleste private bilhandler aftales, at bilen bliver “købt som beset, hvilket vil sige, at du ikke har nogen reklamationsret.” Se nærmere her.

Man må gå ud fra, at sælgeren kender til overordnede specifikationer på bilen, men lovgivningsmæssigt er han eller hun ikke forpligtet til at skulle vide alt om bilen. Derfor kan du altså ikke vende tilbage med bilen og kræve at få tilbageført pengene på baggrund af fejl, som sælgeren ikke havde kendskab til, da vedkommende solgte dig bilen. 

Hvis du derimod kan dokumentere, at du har fået forkerte oplysninger om den brugte bil, du netop har købt, så kan du muligvis træde ud af handlen – og få dine penge tilbage. Du skal kunne dokumentere, at bilen har mangler af en sådan grad, at sælger burde havde oplyst dig om det. Fejlene skal også kunne dokumenteres at være uden for de forventelige fejl i forhold til bilens pris, alder og de antal kørte kilometer. Husk derfor altid at dokumentere disse fejl samtidig med, at du opdager det. 

Selvom sælger ikke har fortalt dig om fejl eller mangler, er det ikke selvsagt, at du får dine penge tilbage. Du kan til gengæld kræve nedslag i prisen eller få sælger til at betale eventuelle reparationer på manglerne eller fejlene på et værksted. Det er forskelligt, hvad man finder ud af, og det er vigtigt at huske på, at ikke alle privatpersoner er ens. Hvis sælger derfor er svær at snakke med og ikke er enig i fejlene, er det en god idé at kontakte en juridisk rådgiver eller en forbrugerorganisation for vejledning i din sag. 

Ved køb hos en bilforhandler: Købeloven er på din side

Når man køber en brugt bil hos en forhandler, er du omfattet af købelovens regler for forbrugerkøb. Reglerne inkluderer blandt andet, at du har en reklamationsret på to år, som begynder fra dét tidspunkt, du får bilen udleveret eller forlader forhandleren i den nye bil. 

Hvis bilen viser sig at have en fejl eller mangler, har du, i følge købelovens regler, følgende muligheder: 

  • at få manglen afhjulpet, fx få varen repareret 
  • at få varen omleveret 
  • at få et forholdsmæssigt afslag i prisen 
  • at få pengene tilbage – hæve købet

Men det betyder ikke, at du bare kan fortryde købet, hvis bilen ikke lige passede ind i din smag alligevel.

Ingen kan afvise sælgeren

Sælgeren kan afvise dit krav på at få pengene tilbage eller nedslag i prisen. Det kan han eller hun kun, hvis vedkommende bestemmer sig for at få afhjulpet manglen – f.eks. ved en reparation. 

Hvis du f.eks. ønsker en overlevering af en ny bil, kan sælger stadigvæk afvise dette, hvis det vil være uhensigtsmæssigt dyrt i forhold til at afhjælpe manglen ved reparation. Hvis bilen ligeledes er udgået af produktion, tæt på at være slidt op eller svær at skaffe hjem igen, kan sælger også afvise omleveringen. 

Det er derfor vigtigt, at du og sælger inspicerer bilen grundigt inden køb og overlevering. På den måde sikrer I, at I er enige i, hvordan bilens stand er og hvilke og mangler, der skal tages højde for.  

Alt det har vi skrevet mere om, se her.

Plejer der ikke at være 14 dages returret? 

I følge forbrug.dk er et køb en bindende aftale, og du kan som udgangspunkt ikke fortryde dit køb. Selvom mange butikker tilbyder en retur- eller bytteret, er det ikke en ret, du har efter lovgivningen, hvis det ikke er aftalt ved købet.” Det gælder altså også, hvis du handler med brugte biler. Hvis du oplever, at nogen forretninger tilbyder 14 dages returret, er det altså sælgeren selv, der har bestemt, at han eller hun vil tilbyde det. Det skal dog være aftalt ved betingelserne i butikken, inden købet. 

Læs mere om det her, hvis du er i tvivl.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Amalie Andrea Lundberg 

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen. 

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende. 

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp