Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Er der returret på en brugt bil?

By 6. March 2024 March 26th, 2024 No Comments

Hvis du har planer om at købe en brugt bil, skal du være opmærksom på, at der er forskellige rettigheder for dig som forbruger alt efter, hvor du køber den. Der er eksempelvis meget forskellige rettigheder for dig i forhold til returret alt efter om du køber bilen gennem en privatperson eller en forhandler. Men hvordan er reglerne egentlig? Det kan du læse mere om herunder, hvor vi gennemgår reglerne for returret på en brugt bil ved privat salg og salg hos en forhandler.  

Returret på brugt bil: Ved køb hos en privat person

Dine rettigheder som køber kan være begrænsede, når der handles med brugte biler. Dette gælder særligt, hvis du handler med en anden privatperson. Dette skyldes, at du ikke er beskyttet af købelovens forbrugerbeskyttende paragraffer.  

Købsaftaler mellem to privatpersoner

Da du ikke er beskyttet af købelovens forbrugerbeskyttende paragraffer, må den private sælger sælge den brugte bil med forbehold. Dette kan være forbehold som “købt som beset” og “uden reklamationsret”.  

Det er muligt, da den private sælger ikke anses for at være ekspert, hvorfor vedkommende ikke forventes at kunne syne bilen tilstrækkeligt inden salget. Dette på trods af, at vedkommende måske har kørt i bilen i flere år. Dette betyder, at du ikke kan stille krav om at få rettet op på fejl, som sælgeren ikke havde kendskab til, da du købte bilen.  

Uden reklamationsret

“Uden reklamationsret” er et velkendt og standard forbehold, når to privatpersoner indgår en købsaftale. Det er derfor det, du kan forvente, når du indgår en bilhandel med en privat sælger. Dette gælder dog kun, hvis det fremgår skriftligt af købsaftalen. Hvis det ikke fremgår af købsaftalen, at bilen er “uden reklamationsret”, har du som køber ret til reklamationsret på to år.  

Gode råd til det private bilkøb
  • Få legitimation på sælger 
  • Undersøg om der er restgæld i bilen 
  • Få foretaget en brugtbilstest 
  • Læs bilens synsrapport og servicebog 
  • Udarbejd en slutseddel med alle detaljer om bilen 
  • Sælger og køber skal omregistrere bilen sammen 
  • Få udleveret bilens originale registreringsattest 
  • Betal først for bilen, når alt ovenstående er på plads 

Købt som beset

Det er dog også vigtigt at huske, at den private sælger ikke ses som en ekspert i biler i juridisk forstand. Du kan derfor hverken forvente eller kræve, at sælgeren udbedrer fejl, som sælger ikke kendte til, da I indgik købsaftalen. Derfor skal du være opmærksom på at notere alle detaljer i slutsedlen. 

Du kan ikke returnere bilen og kræve tilbagebetaling af bilens pris. Derfor er det en god idé at inspicere bilen grundigt inden du skriver under på købsaftalen. Du kan også få foretaget et brugtvognstjek af en fagperson.  

Returret på brugt bil: Ved køb hos en forhandler

Dine rettigheder som køber af en brugt bil, når du handler med en professionel forhandler, er langt lettere at gennemskue. De tager også dig som køber i hånden i købet. Du er nemlig dækket af købelovens regler for forbrugerkøb. Du har dermed reklamationsret på to år fra bilens leveringsdato, når du køber en brugt bil hos en forhandler.  

Har du opdaget fejl på bilen?

Hvis du har opdaget fejl på den brugte bil efter du har købt den, er fejlene omfattet af købelovens regler. Du har derfor krav på at få fejlene udbedret eller få dine penge retur.  

Købelovens regler gælder for fejl, der var til stede på leveringstidspunktet eller af forhold, der var til stede på dette tidspunkt - også selvom fejlene først opdages senere.  

Som udgangspunkt kan du ikke kræve at få pengene retur, hvis du har fortrudt købet. Købeloven har nemlig som udgangspunkt, at et køb i en forretning er bindende. Du har altså kun returret på din brugte bil, hvis bilen har fejl og mangler.  

Faktorer der påvirker reklamationsretten

Selvom du som privat køber har returret på den brugte bil, er der en række faktorer, der påvirker de krav, du kan stille til forhandleren.  

Alder, pris og kilometertal spiller blandt andet en rolle. Hvis den brugte bil, du har købt, er en nyere brugt bil, kan du stille højere krav til bilens stand, når du overtager den. Du kan dermed også forvente at få flere fejl udbedret eller få dine penge retur. Hvis du køber en ældre og billigere bil med højt kilometertal, må du som udgangspunkt forvente flere brugsspor og mindre fejl på bilen. Er der tale om større fejl på den brugte bil, bør du dog altid kontakte forhandlere, som har solgt bilen til dig, så dette kan udbedres.  

Garanti og reklamationsret

Er du blevet lovet en garanti ved købet af en brugt bil, skal du være opmærksom på, at garantien ikke erstatter din reklamationsret. Garantien løber derimod sideløbende med reklamationsretten. 

Læs mere om: garanti på en brugt bil købt hos en forhandler.

Suzuki bilnøgle
Brugtbilsgaranti

Når du køber en brugt bil ved en forhandler, kan du opleve at blive tilbudt en brugtbilsgaranti. En brugtbilsgaranti er typisk kortere end den reklamationsret, du har ifølge købeloven og kan være begrænset til at dække visse dele af bilen. Dette kan for eksempel være motor eller gearkasse. Hvis du bliver tilbudt en brugtbilsgaranti, skal du være opmærksom på, at forhandleren kun må bruge betegnelsen “garanti”, hvis denne giver bedre vilkår end købeloven.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp