Når du skal til at købe en brugt bil, kan det være relevant at overveje, hvor mange kilometer den må have kørt.  

Kilometertallet har stor betydning for bilens værdi, men er ikke nødvendigvis altid en indikator for slid, forventet levetid eller gensalgsværdien. Derfor har vi skrevet en guide til, hvad der er vigtigt at vide, og hvad du skal holde øje med, når du køber en brugt bil. 

Hvad er normal kilometerstand for en brugt bil? 

Det kan variere, hvor mange kilometer man kører årligt i sin bil. Dog vil de fleste biler i Danmark i gennemsnit køre mellem 15.000 og 25.000 kilometer årligt. 

Bilens alder 

Forventet kilometerstand (gennemsnitligt) 

1 år 

15.000-25.000 

3 år 

45.000-75.000 

5 år 

75.000-125.000 

10 år 

150.000-250.000 

Det er vigtigt at huske, at bilens vedligeholdelse og brugsmønster har lige så stor betydning som selve kilometertallet. En bil, der har kørt 170.000 kilometer, der kun har kørt lange motorvejsture og samtidig overholdt alle services, kan være i mindst lige så god stand som en bil, der har kørt 80.000 kilometer, der primært har kørt korte ture i byen. 

Læs om, hvor mange kilometer en brugt bil kan køre her

Hvornår har en brugt bil kørt for mange kilometer? 

Der er ikke fastsat et klart tal for, hvornår en bil er for slidt, men du bør som udgangspunkt gælder følgende: 

  • Under 100.000 kilometer: Lav kilometerstand, attraktiv for de fleste købere
  • 100.000-200.000 kilometer: Gennemsnitligt for en brugt bil, stadig ofte i god stand
  • Over 200.000 kilometer: Høj kilometerstand, men ikke nødvendigvis et problem

Ifølge den amerikanske bilsalgsplatform, ISeeCars, er det ikke unormalt, at visse bilmodeller kan have kørt helt op til 400.000 kilometer og fortsat ikke have behov for dyrere reparationer. Deres undersøgelse viste, at Toyotas biler har større sandsynlighed for at nå op på 400.000 kilometer end andre biler. Særligt SUV’er har markant længere levetid. 

Høj eller lav kilometerstand: Det skal du kigge efter 

Det kan være misvisende, hvis du udelukkende fokuserer på kilometertallet. Her er, hvad du bør være opmærksom på: 

  • Servicehistorik: Er bilen serviceret efter fabrikkens anvisninger
  • Kørselsmønster: Lange ture på motorvej slider mindre end mange korte bykørsler
  • Antal ejere: Få ejere er ofte et godt tegn
  • Brændstoftype og motor: En dieselbil er bygget til længere ture, hvorimod benzinbilen er bygget til kortere

Generelt betyder det, at biler, der er godt vedligeholdt, har færre fejl – selv ved høje kilometertal. 

Hvad bør du være opmærksom på, når du køber en brugt bil? Læs med her  

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.

Lavt kilometerantal er ikke altid det bedste 

Mange, der er på udkig efter en brugt bil, vil højest sandsynlig vægte kilometertal som noget af det vigtigste for deres køb. Men hvis man falder over en 5-årig bil, der kun har kørt 20.000 kilometer, er det dog ikke altid et tegn på, at bilen er i god stand. Det kan nemlig også være tegn på, at bilen ikke er blevet ordentlig varm under kørslen, idet den muligvis ikke har kørt længere ture. Det påvirker motoren og bremseskiverne kan ruste, batteriet kan aflade og løber hurtigere tør for strøm.  

Det skal du være opmærksom på, hvis kilometertallet er højt 

Der er ikke fastsat nogen regel for, hvor mange kilometer en brugt bil må have kørt. Antallet af kilometer kan dog være med til at fortælle, hvad bilen har været brugt til. 

Hvis en bil er 2 år gammel og allerede har kørt 150.000 kilometer, kan det indikere, at bilen formentlig er blevet brugt som pendlerbil. Modsat vil en 10 år gammel bil, der har kørt 160.000 kilometer, typisk være brugt til bykørsel og kortere køreture. 

Det brændstof, bilen kører på, spiller en væsentlig rolle for motorens sundhed. Dieselbiler tager længere tid om at opnå driftstemperatur og har derfor bedst af at køre længere ture. En dieselbil, der primært har været brugt til lange strækninger, har typisk en motor, der er bedre vedligeholdt, renere og mindre tilbøjelig til at være tilstoppet af sod. Når dieselmotoren får tid til at varme ordentligt op under længere kørsler, mindskes risikoen for slitage og skader. 

Benzinbiler bruger typisk kortere tid på at varme op og er derfor velegnet til kortere ture. 

Risiko for snyd: Kan kilometerstanden være manipuleret? 

Kilometerfusk kan desværre stadig forekomme. Derfor bør du være opmærksom på, at dette også kan være en risiko, når man køber brugte biler. Du kan dobbelttjekke kilometertallet på Motorregistreret, hvor du kan finde bilens historik. Du kan ligeledes sammenligne med tidligere synsrapporter og se, om det matcher bilens slid på rat, pedaler og gearstand. 

Hvad er dit kørselsbehov? 

Når du overvejer at købe en brugt bil, bør du overveje, hvad dit kommende kørselsmønster bliver. Skal den benyttes som pendlerbil eller til kortere ture? Det kan være en fordel at kigge efter en bil, der har haft en ejer med samme kørselsbehov tidligere. Hvis du forventer at køre mange kilometer, kan du med fordel overveje at købe en bil, som er blevet brugt til at køre lange ture tidligere.  

Hvis du skal bruge bilen som nummer 2 bil i husstanden og dermed kun køre kortere ture i dagligdagen, kan en benzinbil med lavt kilometertal eller en elbil vise sig at være et godt køb. Det er dog altid en god idé, at bilen bliver tjekket på et værksted inden du køber den. 

Find en brugt bil i god stand – og byt den ud med din gamle  

Leder du efter en brugt bil i god stand med gennemsigtig historik og et kilometertal, du kan stole på? Hos Solgt.com gør vi det nemt og sikkert at købe en brugt bil – og samtidig bytte din gamle via vores platform ‘Find byttebil’ her

Du får adgang til et stort udvalg af brugte biler fra mange forskellige mærker, modeller og prisklasser. 

Sådan bytter du din bil gennem Solgt.com: 

  • Få en tilbudspris på Solgt.com
  • Find en brugt bil, der matcher dine behov
  • Book tid til prøvekørsel af den nye og biltjek af den gamle på samme tid
  • Lever den nye bil op til dine forventninger, aftaler du aflevering af nøgler og afhentning af ny bil med forhandleren

Her kan du læse mere om bilvurderinger hos Solgt.com.

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.

Skrevet af Amalie Andrea Lundberg

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen.

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende.

Læs flere nyheder om bilindustrien

Hvor mange kilometer må en brugt bil have kørt?

Når du skal til at købe en brugt bil, kan det være relevant at overveje, hvor mange kilometer den må have kørt.

Læs mere
Hvor meget CO2 udleder en bil pr. km?

Når vi taler om CO2-udledning, er det afgørende at vide, hvor meget en bil egentlig udleder pr. kilometer den kører. Svaret afhænger af flere faktorer, der kan være med til...

Læs mere
Beskatning af fri bil

Overvejer du at få en fri bil som en del af din lønpakke – eller har du allerede en firmabil og er i tvivl om, hvordan beskatning af fri bil...

Læs mere

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp