Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Biltips

Kan man køre på vinterdæk om sommeren?

By 19. August 2024 August 21st, 2024 No Comments

Talrige bilister skifter årligt til vinterdæk i de kolde måneder for at sikre bedre vejgreb og sikkerheden på vejene. Dækskiftet gentages i foråret, hvor mange bilister skifter vinterdækkene ud med sommerdæk. Men kan man stadig køre med vinterdæk om sommeren? Har det samme konsekvenser at undlade at skifte til sommerdæk som til vinterdæk? Hvilke konsekvenser har det at undlade at skifte til sommerdæk som til vinterdæk? 

I Danmark er der ingen lovkrav, der kræver, at bilister skal skifte mellem sommerdæk og vinterdæk. Det er helt op til den enkelte bilejer at vælge de dæk, der passer bedst til sæsonen og sikre en tryg kørsel. Der er dog flere tekniske og økonomiske grunde til, at det kan være fornuftigt at skifte dæk i takt med årstiderne.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Hvilke tekniske forskelle er der på sommerdæk og vinterdæk?

Vinterdæk er lavet af en blødere gummiblanding og har et grovere mønster, der er designet til at håndtere kolde vejrforhold som sne og is samt våde og glatte veje i Danmark. Dækkene er designet til at give det bedst mulige vejgreb og dermed sikrer vinterdæk, at du kan køre sikkert hele vinteren uanset vejrforholdene. Vinterdækkets bløde tråd bliver samtidig hurtigere slidt ved kørsel af varmere asfalt, da gummiblandingen er lavet til at forblive blød og fleksibel, men kun, når temperaturen er under 7 °C. Det kan resultere i, at dækkene ikke holder lige så længe som forventet.

Sommerdæk er fremstillet med en hårdere gummiblanding og har et finere mønster, der er optimalt til kørsel på varmere veje. Dette gør dem mere modstandsdygtige over for høje temperaturer, hvilket også gør sommerdæk til det bedste valg, hvis du skal på bilferie i varmere lande. Hvis du omvendt kører med sommerdæk om vinteren, vil gummiblandingen sprække i vintervejret.

Har du husket at tjekke sommerdækkene før du monterer dem?

Du bør altid tjekke dine dæk igennem for sten, søm eller lignende inden de monteres.  I følge Super Dæk, er det en god idé at købe nye sommerdæk, hvis mønsterdybden er under 3 mm. Det er dog stadig lovligt at køre med sommerdæk, så længe dækmønstret ikke er mindre end 1,6 mm.

Er der ulemper ved at bruge vinterdæk om sommeren? 

Der er flere ulemper ved at bruge vinterdæk om sommeren. Vinterdæk om sommeren medfører blandt andet lavere sikkerhed på vejene og øget slid på dækkene. Læs nedenfor, hvorfor du bør undgå at køre med vinterdæk om sommeren: 

Længere bremselængde: Vinterdæk er designet ud fra koldere temperaturer. Hvis du vælger at køre med vinterdækkene om sommeren kan det give problemer i vejgrebet. Det kan gøre bilen sværere at styre, når man skal dreje eller bremse uforudset. I tæt trafik kan det have en afgørende betydning, at bilen står solidt i din vognbane og ikke mister vejgrebet, fordi temperaturen er høj. 

Bremselængden påvirker bilen: Vinterdæk kan i tilfælde også påvirke bilens sikkerhedssystemer og generelle mekanikker i bilen. Eksempelvis kan ABS (Antiblokeringssytem) og ESP (Elektronisk stabilitetsprogram) blive påvirket ved for stor belastning. Eksempelvis, hvis de bliver aktiveret hyppigere for at forhindre tab af bilens vejgreb. Når bilen møder glatte overflader, vil ESP og ABS-arbejde længere tid for at skulle kontrollere, at bilens hjul ikke bliver blokeret og mister kursen under kørslen. Når der eksempelvis er sneglatte veje, arbejder systemerne hårdere for at kontrollere sikkerheden og vejgrebet, så bilen står fast. At køre med vinterdæk i varme temperaturer vil altså øge bremselængden betydeligt og mindske vejgrebet, da dækkenes gummi ikke er egnet til de forhold. 

Højere brændstofforbrug: Vinterdæk har en blødere gummiblanding, der lettere ændrer form, samt et dybere mønster, der skaber større rullemodstand. Dette fører til en stigning i brændstofforbruget og flere besøg på tankstationen. 

Øget slidrate: Vinterdæk slides hurtigere i varme vejrforhold, da den blødere gummiblanding forringes hurtigere ved højere temperaturer. Dette medfører hyppigere dækudskiftning og øgede omkostninger. I værste fald kan det føre til flere ulykker og en generelt usikker kørsel, da dækkene ikke har det nødvendige vejgreb til årstiderne. Det påvirker også køreoplevelsen i den næste sæson, hvis dækkene bruges i forskellige vejrforhold under vejs.

Tre grunde til du bør skifte til sommerdæk om sommeren

1. Øget sikkerhed

Ved at køre med sommerdæk sikres en optimal kørsel på både tørre og våde veje, når temperaturen er over 7 °C. En praktisk tommelfingerregel er, at vinterdæk er mere effektive end sommerdæk, når temperaturen falder til under 7 °C. Det er vigtigt, at man både kører og tilpasser sin bil efter vejrforholdene. 

2. Mindre brændstofforbrug

Vinterdæk har en højere rullemodstand end sommerdæk af samme størrelse. Brugen af vinterdæk om sommeren fører derfor til øget brændstofforbrug og en højere CO2-udledning. 

3. Forbedret komfort

Ved at skifte fra vinterdæk til sommerdæk, som er bedre tilpasset varme vejrforhold, forbedrer du kørekomforten. Sommerdæk giver bedre vejgreb, hvilket resulterer i en mere komfortabel og sikker kørsel. Det er derfor en god idé at skifte dækkene, hvis du planlægger en kør-selv-ferie sydpå.

Af Amalie Andrea Lundberg 

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen. 

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende. 

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp