Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Ikke-kategoriseret

Find hoved og hale i hybrid

Selvom hybridbilerne har været på markedet i mange år, er der de seneste år sket en kæmpe stigning i salget af hybridbiler. Sidste år overhalede hybridbilen endda elbilen i popularitet. Men hvordan fungerer en hybridbil? Hvilke fordele er der ved hybridbiler? Og ulemper?

Hvad er en hybridbil?

Hybridbilen kombinerer benzinmotoren og elmotoren og udnytter fordelene ved begge parter. Bilen skifter selv mellem de to motortyper, så den typisk kører på el ved lavere hastigheder og på benzin ved højere hastigheder. På den måde er bilen mere klimavenlig og giver bedre brændstoføkonomi.

Hvordan virker en hybridbil?

Hybridbilen starter med den elektriske motor. Derefter tilpasser bilen selv mængden af elektricitet, som er nødvendig i forhold til din hastighed. Bilen skifter til benzinmotor når du er kommet op i fart. Batteriet bliver automatisk ladet op bl.a. når bilen bremser.

En plugin-hybrid kan lades op fra en ladestander og kan over kortere distancer, typisk 20-60 km., fungere som ren elbil. Herefter vil den fungere som en hybridbil. Batteriet i en plugin-hybrid er større end batteriet i en hybridbil, men mindre end en elbil.

På den anden side af hybridbilen findes en mild-hybrid, som kun i kort tid kobles på el. Denne bils batteri bliver dog hurtigt afladet og bilen kører derfor primært på benzin eller diesel.

Er en hybridbil noget for dig?

Hvis du overvejer at købe en hybridbil, bør du kigge på dine kørselsvaner. Din bil skal passe til dig som bilist, dit behov og dit budget. Husk derfor at prøvekøre bilen på samme måde som du ville køre normalt. Du bør altså prøve at køre på motorvej, hvis du gør det meget til daglig. På samme måde er det relevant at prøvekøre bilen i byen, hvis bykørsel fylder mest i din hverdag.

Hvis du bor og normalvis kører meget i byen, vil en hybridbil passe godt til dig. Genopladningen sker automatisk når du bremser eller accelererer, så du er ikke afhængig af opladningsmuligheder.

Har du behov for større rækkevidde, kan du med fordel kigge mod en plugin-hybrid. Denne kræver dog, at du har en ladestander ved dit hjem eller tæt på. En plugin-hybrid vil desuden have en højere købspris og større brændstofforbrug sammenlignet med en hybridbil, når den ikke udnytter batteriet.

Der er flere fordele ved hybridbiler, men generelt set er det en individuel vurdering, som tager udgangspunkt i dit behov.

Overvejer du at købe en elbil? Så læs mere om elbiler i vores blogindlæg ’Alt du bør vide før du køber en elbil’. 

Fordele ved hybridbiler

  • Hybridbilerne har en lav CO2-udledning og du kan spare på brændstofomkostningerne.
  • Støjsvag ved bykørsel
  • Automatgear
  • Du kan hurtigt tanke brændstof
  • Hybridbiler kører langt på literen, da elmotoren assisterer ved høje hastigheder.

Ulemper ved en hybridbil

  • Den primære energikilde er fortsat konventionel brændstof
  • Når du kører udenfor byen, har hybridbilen samme støjniveau som benzin- og dieselbiler.
  • Hybridbiler er dyrere at producere end benzin- og dieselbiler. Dette er også med til at øge prisen.
  • Få hybridbiler har mulighed for anhængertræk

Værditab på hybridbiler

Generelt set er værditabet på hybridbiler det samme eller tæt på det samme som på benzin- og dieselbiler. Hybridbiler har procentmæssigt det samme værditab som tilsvarende brændstofbiler. På grund af store fradrag i registreringsafgiften, kan du dog lige nu finde dig en relativt billig plugin-hybridbil i Danmark. Derfor vil værditabet her forventes at være lavere. Værditabet forventes dog at stige når plugin-hybriderne skal betale mere i registreringsafgift.

Køb af brugt hybridbil

Hvis du ønsker at købe en brugt hybridbil, er der flere ting du skal være opmærksom på. Først og fremmest er det vigtigt, at bilens serviceeftersyn er overholdt. Således ved du, at bilen er serviceret, men dette kan også have betydning for garanti på batteri eller særlige hybriddele.

Hvis du køber en brugt plugin-hybrid, er det en fordel at få kontrolleret højvoltbatteriet, da dette er en relativt dyr reparation.

Læs også gerne op på bilens garantibetingelser, da disse varierer afhængigt af bilimportør. Garantien er ofte baseret på antal år eller et max antal kilometer og er ofte et udtryk for, hvor længe bilfabrikanten forventer, at batteriet lever. Flere steder kan man tilkøbe særlige batterigarantier.

Skal du have solgt din brugte bil inden du køber en hybridbil? Prøv vores online vurderingsværktøj lige her.  

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Kilder: FDM & Autobutler

Har du spørgsmål?