Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Biltips

Er din bil klar til vinter?

By 10. November 2022 October 16th, 2023 No Comments

Kalenderen siger november og vi nærmer os de kolde morgener og aftener. Selvom temperaturerne fortsat ligger over 10 grader, vil vi sandsynligvis snart mærke vinteren. Derfor er det også ved at være tid til den årlige vinterklargøring af biler. Følg vores guide herunder for at gøre bilen klar til vintermånederne.

Hvornår bør man skifte til vinterdæk?

Vinterdæk har en markant bedre bremselængde i vinterføre. De er f.eks. bedre i regn, sne, slud og glat føre. Men hvornår bør man skifte fra sommerdæk til vinterdæk?

En god huskeregel for, hvornår du bør skifte til vinterdæk, er at gøre det, når morgen- og aftentemperaturerne ligger omkring 7 grader. Derfor kan det være en god idé at kigge en smule frem i vejrudsigten, så du ikke risikerer at være for sent ude. Dette gælder især, hvis du foretrækker at få skiftet dæk på dit lokale værksted. Her kan der nemlig opstå hurtig og pludselig kø, når temperaturerne falder.

Hvis du ønsker at skifte til vinterdæk selv, behøver du ikke se helt så langt frem i vejrudsigten. Du kan altså roligt vente til at temperaturerne ligger omkring de 7 grader, hvorefter du så selv kan skifte til vinterdæk.

Har du brug for en guide til hjulskifte? Læs vores blogindlæg om netop dette her.

Ryd op i bilen

Paraplyer, klude, aviser, tæpper og andre små genstande, der opbevares i bilen, kan blive våde og fugtige. Dette kan resultere i duggede ruder og dårligt udsyn for føreren af bilen. Derfor er det altså en god idé at få ryddet op i bilen, så kun de mest nødvendige ting er opbevaret i bilen.

Vask bilen grundigt

I vintermånederne kan der hurtigt samle sig snavs på bilen, hvilket faktisk kan blive farligt, hvis bilen bliver for beskidt – især hvis ruder og lygter er for beskidte. Derfor er det en god idé at vaske bilen grundigt og holde ruderne rene.

Du kan også med fordel rense sprinklerdyserne med en knappenål, så der er fri passage. Disse kan også justeres, så de rammer øverste halvdel af ruden. Dermed rammer de også forruden rigtigt, når der er vindmodstand.

Viskerbladene kan også trænge til et lille tjek, hvor gummiet kontrolleres og skiftes, hvis det er nødvendigt.

Tjek batteriet

Vinteren er klart den hårdeste sæson for bilen og frosten kan få batteriet til at falde sammen, som resulterer i, at batteriet skal skiftes. Flere nye batterier har et skueglas, hvor man kan tjekke, om det virker. Udover at tjekke dette, bør du også tjekke, at kablerne sidder fast og at der ikke er snavs på polerne. Hvis du finder ir eller snavs på polerne, kan dette fjernes med lunkent vand.

Hold øje med kølervæsken

Det er også vigtigt at kontrollere kølervæsken inden vejrudsigten melder om frostgrader. Kølervæsken skal være korrekt frostsikret, så er du i tvivl om dette er gjort korrekt på din bil, kan dettes tjekkes på et værksted. Er bilens kølervæske ikke korrekt frostsikret, kan du risikere, at slanger, køler og motorblok revner, hvilket kan blive en dyr omgang.

Tjeklisten til en vinterklar bil

  • Skift til vinterdæk
  • Tjek dit batteri
  • Tjek dine bremser
  • Skift til frostsikker sprinkler-, bremse- og kølervæske
  • Tjek dine vinduesviskere
  • Vask bilen grundigt
  • Ryd op i bilen
  • Smør gummilister og låse
  • Tjek lygterne
  • Medbring altid en isskraber

Tjek bremserne

Til sidst er det også vigtigt at tjekke bremserne. Selvom du aldrig selv må udskifte bremserne, kan du godt selv teste dem for at sikre, at de virker optimalt. Dette gøres ved en bremseprøve, hvor du tjekker om bilen bremser lige, om der opstår lyde, når der bremses og om bremsepedalen kan pumpes. Når du laver bremseprøven, er det værd at bemærke, at bremselængden max må være 6 meter ved 30 km/t. Ved at træde på bremsepedalen flere gange til den bliver hård, kan du tjekke bremseforstærkeren. Når denne er hård, skal du blive ved med at træde ned på bremsepedalen imens du starter motoren, hvorefter pedalen skal kunne trædes længere ned.

Det er også en god idé at holde et skarpt øje på bremsevæskeholderen. Herpå ser du mærkater for maksimum og minimum indhold. Når bremserne bliver mere slidte, vil bremsevæsken også falde. Når væsken er under minimum, kan det være en god idé at få tjekket bremserne hos dit værksted.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun personbiler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp