Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Varebiler

Virksomheder får tilsendt ny vejledning om varebiler

By 21. June 2023 October 16th, 2023 No Comments

Hvert år gennemgår Motorstyrelsen omkring 200 kontrolsager om overtrædelse af reglerne for anvendelse af varebiler. Kontrolsagerne har vist, at mange virksomheder ikke overholder reglerne for brug af varebiler. Det har fået Motorstyrelsen til at øge indsatsen med en vejledning til alle firmaer, der har varebiler. Det betyder, at mere end 67.000 virksomheder i marts modtog denne vejledning. Derudover vil Motorstyrelsen fremover sende en vejledning hvert halve år til de virksomheder, der har anskaffet sig en varebil inden for den seneste periode på 6 måneder. Dette skal bidrage til, at alle er orienteret om reglerne.

Hvad er reglerne?

Hvis du har en gulpladebil, der er registreret til erhvervsmæssig kørsel, må du som udgangspunkt ikke benytte bilen privat. Dette skyldes, at der ikke er betalt fuld registreringsafgift på bilen.

Ønsker din virksomhed alligevel at bruge gulpladebilen til privat kørsel få gange om året, er det hvis du køber dagsbeviser. Disse købes i appen Dagsbevis eller i Motorregistret. Du kan årligt købe 20 dagsbeviser til den samme varebil.

Hvis du ønsker at benytte varebilen til private formål mere end 20 gange årligt, skal bilen omregistreres til papegøjeplader. Når bilen omregistreres, skal der betales privatbenyttelsesafgift, så bilen både kan benyttes til erhvervsmæssige og private formål.

Hvad hører under erhvervsmæssig kørsel?

Er du i tvivl om, hvad erhvervsmæssig kørsel betyder, kan du få et par eksempler på både erhvervsmæssige og private formål herunder.

Erhvervsmæssige formål
  • Afhentning af frokost i arbejdstiden
  • Hente og bringe kolleger til og fra arbejde
  • Kørsel til og fra kunder
Private formål
  • Indkøb
  • Aflevering og afhentning af børn til institutioner
  • Fritidsaktiviteter
  • Fragt af møbler, haveaffald, flyttekasser eller lignende

Vil du læse mere om reglerne for varebiler? Læs vores blogindlæg om gulpladebiler lige her.

Hvis reglerne overtrædes

Hvis reglerne overtrædes, risikerer du som virksomhedsejer at skulle betale bøder eller afgifter. Konsekvenserne for overtrædelsen kan variere en smule, men du risikerer at skulle betale privatbenyttelsesafgift op til tre år tilbage i tid. Derudover risikerer du at skulle betale det momsfradrag tilbage, som du fik ved købet af bilen, at skulle betale skat af fri bil for de år, virksomheden har ejet bilen eller at få en bøde for overtrædelsen af loven på området.

Hvem har ansvaret?

Virksomheden, der ejer varebilen, har ansvaret for, at reglerne bliver overholdt. Det er også derfor, at det er virksomheden, der skal betale, hvis reglerne overtrædes. Hvis du er indehaver af en virksomhed, er det derfor vigtigt, at du sørger for at informere dine ansatte om reglerne.

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp