Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Varebiler

Nedvejning af varebiler

By 14. September 2023 October 16th, 2023 No Comments

Du kan få nedvejet din varebil på gule plader for at spare penge på vægtafgift og privatbenyttelsesafgift. En nedvejning af din varebil vil oftest medføre, at der skal betales en ny registreringsafgift af bilens nuværende markedsværdi. Registreringsafgiftens størrelse afhænger af en individuel vurdering af SKAT.

Store besparelser ved nedvejning

Hvis du har en varebil med en vægt på over 2.000 kg, og denne bliver nedvejet til under 2.000 kg, kan du spare mange penge på privatbenyttelsesafgift fremover. Ifølge FDMs beregninger skal du nemlig betale 1.060 kr. om året fremover for privat brug, hvilket er væsentligt lavere end de nuværende 5.920 kr. om året.

Spar også på vægtafgift

Betaler du vægtafgift efter satserne for biler med en totalvægt på mellem 2.001 kg og 2.500 kg på din dieseldrevne varebil, vil du vægtafgift også falde. Den vil falde fra 4.270 kr. til 2.470 kr. om året. Udligningsafgiften vil også falde – denne falder med 350 kr. fra 1.760 kr. til 1.410 kr.

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Hvem har gavn af nedvejning?

Det er ikke alle, der kan have gavn af en nedvejning af varebilen. Hvis bilen er indregistreret første gang før 2. juni 1998 eller efter 18. marts 2009, kan der ikke spares penge på nedvejningen. Varebiler, der er indregistreret efter 18. marts 2009, betaler grøn ejerafgift og kan således ikke nedvejes. Muligheden for nedvejning gælder for følgende varebiler:

  • Varebiler, der er indregistreret første gang i perioden efter 2. juni 1998 og før 25. april 2007. Ved disse biler kan du spare penge på både privatbenyttelsesafgift og vægtafgift ved nedvejning. Her skal der betales registreringsafgift.
  • Varebiler, der er indregistreret i perioden efter 25. april 2007 og før 18. marts 2009. For disse biler gælder det, at du kun kan spare penge på vægtafgift ved at nedveje.

Tre betingelser for nedvejning

Der er yderligere tre betingelser, der skal opfyldes, for at du kan få din varebil nedvejet og godkendt med en totalvægt på højst 2.000 kg. De tre betingelser er følgende:

  • Den oprindelige totalvægt må højst nedsættes med 30 %
  • Totalvægten skal efter nedsættelsen udgøre mindst 1,2 gange bilens egenvægt
  • Totalvægten skal efter nedsættelse udgøre mindste 1,25 gange bilens tilladte akseltryk for bagaksel

Sådan nedvejer du din varebil

1

Få varebilen nedvejet ved en synshal

Find en synshal tæt på dig her: https://fstyr.dk/da/Syn-af-koeretoej/Find-synshal#find-din-synshal
2

Anmod om værdifastsættelse af nedvejningen

Dette kan ske i Motorregistret eller via nogle private virksomheder. Se guide til værdifastsættelse i Motorregistret her: https://motorst.dk/borger/nedvejning
3

Betal den ekstra registreringsafgift

Når SKAT har beregnet registreringsafgiften, kan du logge på TastSelv og se afgørelsen. Dernæst skal du betale registreringsafgiften før registreringen af din varebil ændres og din vægt- og privatbenyttelsesafgift bliver reguleret. Du kan få en ny registreringsattest i Motorregistret til 100 kr.

Din bils værdi afgør registeringsafgiften

Du skal typisk betale omkring 10.000 kr. i registreringsafgift for hver 75.000 kr. din varebil er værd i dag. Det betyder, at hvis din bil er 150.000 værd, skal du betale omkring 20.000 kr. i den nye registreringsafgift imens en værdi på 300.000 giver en registreringsafgift på cirka 40.000 kr.

Få en værdiansættelse

Hvis du ønsker en mere præcis registreringsafgift ved nedvejning inden du får varebilen synet, kan du bede om en værdiansættelse gennem Motorregistret. Her er der to muligheder. Du kan anmode om en gratis værdiansættelse, som er uforpligtende for SKAT. Derfor risikerer du, at den endelige afgørelse afviger fra denne værdiansættelse. Ekspeditionstiden for denne værdiansættelse er cirka fem uger.

Du kan dog også vælge at anmode om et bindende svar. Her får du en afgørelse, der forpligter SKAT. Denne værdiansætte koster 300 kr. og ekspeditionstiden er cirka otte uger.

Fortrydelse af nedvejning

Du kan nå at fortryde din nedvejning helt frem til, at du indbetaler registreringsafgiften hos SKAT. Det er dog ikke muligt at fortryde, når du har betalt registreringsafgiften. Du kan heller ikke få synsgebyret tilbage, hvis du fortryder efter du har fået synet bilen.

Det er en god idé at anmode om en værdiansættelse hos SKAT, hvor det er helt uforpligtende og gratis.

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Slip for privatbenyttelsesafgift – omregistrer til hvide plader

Hvis du ønsker at slippe for privatbenyttelsesafgiften for privat brug af din varebil, kan du prøve at omregistrere din varebil til hvide plader. Dette kræver, at du får synet og godkendt varebilen som en personbil på hvide plader.

Se vores guide til omregistering af varebil her.

Det er ikke alle varebiler, der kan komme igennem syn og godkendelse som personbil uden ombygning af bilen. Derfor bør du beregne udgiften af dette og have det med i dine overvejelser, når du undersøger om det kan betale sig at omregistrere varebilen.

Fra vægtafgift til ejerafgift

Hvis varebilen godkendes som personbil, skal du ikke længere betale vægtafgift af bilens totalvægt. I stedet skal du betale ejerafgift, som afhænger af, hvor langt bilen kører på literen. Dette er målt efter ECE-normen.

Vil du vide mere om ejerafgifter? Læs vores blogindlæg om dette her.

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp

Hov, det ser ud som om du ønsker at sælge mere end 5 biler!

Tag venligst personlig kontakt til solgt.com