Overvejer du at få en fri bil som en del af din lønpakke – eller har du allerede en firmabil og er i tvivl om, hvordan beskatning af fri bil fungerer? I denne artikel gennemgår vi, hvordan man beregner beskatning af fri bil, reglerne for fri bil samt, hvilke udgifter, du og din arbejdsgiver skal stå for. 

Sådan beregner du beskatning af fri bil 

For at beregne beskatningen af fri bil, skal du beregne firmabilens værdi. Her skal du tage udgangspunkt i bilens købspris eller nyvognspris og gange den med satserne fra skat.dk. Bilens værdi vil altid være minimum 160.000 kr. 

Hvis bilen er op til tre år gammel, bruges nyvognsprisen som udgangspunkt for beregningen. Bilens alder starter ved første indregistreringsdato. 

Hvis bilen er over tre år gammel, sættes værdien ned til 75% af nyvognsprisen, dog stadig med en minimumsgrænse på 160.000 kr. Selvom firmabilen er købt brugt, vil firmabilens værdi stadig være den oprindelige købsprisen, det vil sige, at beregningen tager udgangspunkt i denne værdi. 

Derudover skal du være opmærksom på, at miljøtillægget skal medregnes som en del af den årlige værdi af fri bil. Læs mere om miljøtillæg længere nede i artiklen. 

Hvis bilen kører på diesel, skal du ligeledes trække udligningsafgiften fra den periodiske afgift før beregningen laves. Hvis bilen derimod kører på papegøjeplader, skal du fratrække privatbenyttelselsafgiften. 

Du kan læse mere om reglerne for papegøjeplader her

Eksempel på beregning af beskatning af firmabil til under 300.000 kr. 

Din firmabil har en værdi på 250.000 kr., og den årlige periodiske afgift er sat til 660 kr. Satsen for 2025 er 22,5%, og satsen for miljøtillægget er 700%. 

Regnestykket ser således ud: 

  1. Beregning af bilens værdi: 250.000 x 0,255 (22,5%) = 56.250 kr.
  2. Beregning af miljøtillæg: 660 x 7 (700%) = 4.620 kr.
  3. Samlet årlige værdi af fri bil: 56.250 kr. + 4.620 kr. = 60.870 kr.
  4. Månedlig værdi af fri bil: 60.870 kr. / 12 mdr. = 5.072,50 kr.

Det betyder, at du hver måned skal betale 5.072,50 kr. i skat. Dette vil ligeledes fremgå af din lønseddel, men kan være meget rart at beregne inden man vælger, hvilken firmabil, man ønsker i lønaftalen. 

Fra 2025 er satsen for firmabiler til 500.000 kr. den samme som for biler til under 300.000 kr. Regnestykket vil derfor være det samme som ovenstående. 

Vi henviser til Skat.dk, hvis du måtte have yderligere spørgsmål.  

Læs mere om beskatning af fri bil her

(H3) Miljøtillæg 

Miljøtillægget vil svare til den årlige ejerafgift for firmabilen. Hvis bilen ikke indgår under reglerne for ejerafgift, vil miljøtillægget udgøre den årlige vægtafgift for bilen. 

Nedenfor kan du se den årlige udvikling i miljøtillægget.

År 

Sats for miljøtillæg 

Indtil 30. juni 2021 

150% 

Fra 1. juli 2021 

250% 

2022 

350% 

2023 

450% 

2024 

600% 

2025 og frem 

700% 

Beskatning af firmabil på papegøjeplader 

Selvom firmabilen er blevet registreret på papegøjeplader (gule plader med hvide reflekser), skal du stadig beskattes, hvis du benytter bilen privat. 

Du bliver beskattet på papegøjeplader, hvis bilen er til rådighed for privat kørsel, og den bruges til andet end erhvervsmæssig kørsel. 

Det betyder, at det er de samme regler, der gælder, som fri bil på hvide plader. Beskatningsgrundlaget bliver stadig fastsat ud fra bilens værdi, og du skal betale skat af fri bil, selvom bilen er registreret som varebil. 

Papegøjeplader bruges til at spare på registreringsafgiften 

Papegøjepladerne bruges ofte til at spare på registreringsafgiften, mens skattereglerne tager udgangspunkt i brugen af bilen, ikke nummerpladernes farve. Denne giver blot en indikation af, hvilken kørsel bilen er registreret til at måtte køre. 

Hvis man derimod kan dokumentere, at bilen udelukkende bruges til erhvervsmæssig kørsel, vil man undgå at blive beskattet af denne. Men det betyder, at bilen aldrig må benyttes privat – ikke engang til og fra arbejde. 

Hvad koster det at have firmabil? 

Selvom man betaler et givent beløb månedligt for at kunne have fri bil, er der stadig en række andre regler til udgifterne omkring firmabilen. 

Hovedreglen er, at hvis udgifterne har en driftsmæssig sammenhæng med brugen af firmabilen, så er det uden skattemæssige konsekvenser for medarbejderen. Det vil sige, at firmaet som udgangspunkt betaler udgifterne til den frie bil. 

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.

Udgifter, der skal betales af arbejdsgiveren: 

  • Service samt vedligeholdelse (herunder olie, sprinklervæske, vask og servicetjek m.m.)
  • Benzin, diesel eller el
  • Reparationer
  • Forsikring
  • Ejerafgift/vægtafgift

Udgifter, der skal betales af medarbejderen: 

  • Fart- og parkeringsbøder
  • Broafgifter og færgebilletter (medmindre dette bruges i erhvervsmæssige sammenhænge)

Hvordan beskatter man fri elbil? 

Fri elbil skal beskattes på samme måde som benzin- og dieseldrevne biler. El til elbilen bliver medregnet som en almindelig driftsudgift, som indgår i beskatningen af fri bil. 

Derudover skal værdien af batteriet medregnes i beskatningsgrundlaget for fri elbil, da denne anses som værende en integreret del af bilen. 

Skal el til privatkørsel beskattes? 

Hvis din arbejdsgiver vælger at stille el til rådighed, skal du som medarbejder beskattes af det beløb, du sparer i din privatøkonomi. Det beregnes ud fra markedsprisen for el. 

Skal el til erhvervsmæssig kørsel beskattes? 

Hvis du har en ladestander derhjemme, og du oplader din frie elbil, siger Skatterådet, at arbejdsgiveren ved visse betingelser kan refundere udgifterne til elopladning af den frie bil som et almindeligt udlæg (dog skal der påvises en regning). 

Hvis ikke der kan fremvises en regning til arbejdsgiveren, og arbejdsgiveren refunderer en cirka eludgift, bliver medarbejderen skattepligtigt påkrævet af dette beløb. 

Læs mere om dette via PwC her.  

Overvejer du at droppe firmabilen?

Med de ændrede regler for beskatning af fri bil vælger flere at sige farvel til firmabilen og i stedet eje bilen privat. Hvis du står i samme situation, er det oplagt at få din nuværende bil vurderet – og måske solgt. Hos Solgt.com gør vi det nemt og trygt at sælge bil, uanset om det er en tidligere firmabil eller din private bil.

Få en gratis og uforpligtende bilvurdering med det samme og lad os hjælpe dig med at få den bedste pris. Udfyld blot din nummerplade – så klarer vi resten.

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.

Skrevet af Amalie Andrea Lundberg

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen.

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende.

Læs flere nyheder om bilindustrien

Hvor mange kilometer må en brugt bil have kørt?

Når du skal til at købe en brugt bil, kan det være relevant at overveje, hvor mange kilometer den må have kørt.

Læs mere
Hvor meget CO2 udleder en bil pr. km?

Når vi taler om CO2-udledning, er det afgørende at vide, hvor meget en bil egentlig udleder pr. kilometer den kører. Svaret afhænger af flere faktorer, der kan være med til...

Læs mere
Beskatning af fri bil

Overvejer du at få en fri bil som en del af din lønpakke – eller har du allerede en firmabil og er i tvivl om, hvordan beskatning af fri bil...

Læs mere

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp