Hvornår kan det bedst betale sig at sælge bilen? Og hvornår skal den repareres?
Kender du den situation, hvor din gamle bil får endnu en bule eller motorlampen for tredje gang begynder at lyse? Så bør du læse med her, hvor vi ser ind i, hvornår det kan betale sig at udbedre skaderne og hvornår man bør overveje et bilsalg.
Bilens værditab
Bilen er en stor økonomisk post, men det er altså typisk ikke en investering, du vil tjene penge på. Bilen taber nemlig allerede værdi, idet du kører væk fra forhandleren. Faktisk er det i løbet af det første år, at bilen taber mest værdi. Ifølge Bilbasens markedsanalytiker Jan Lang, er værditabet på en bil typisk 40-50% efter tre år. Det første år taber biler typisk 17-18% af deres værdi.
Når bilen bliver omkring 7-8 år gammel, er det dog ikke længere dens alder, der er vigtig. Det er derimod bilens stand, hvor langt den har kørt, og hvor godt den er vedligeholdt, der er vigtigt. Læs mere om, hvornår du ifølge Jan Lang bør sælge din bil her.
Læs mere om værditab på biler og se, hvilke biler, der holder prisen bedst her.
Fordele ved at reparere bilen inden salg
I de fleste tilfælde giver det mest mening at reparere skader på din bil - uanset om den skal sælges eller om du vil beholde den. Hvis du udbedrer skaderne, vil det både øge bilens værdi, vise at bilen er godt vedligeholdt og i sidste ende også gøre bilen mere attraktiv.
1. Øger bilens værdi
Når du reparerer bilen og får udbedret skader, vil din bils værdi oftest stige. Købere vil nemlig ofte betale mere for en bil, der ser velholdt ud og som ikke har skader, de selv skal udbedre.
2. Viser at bilen er vedligeholdt
Det sender et godt signal, at udbedre skaderne og vedligeholde bilen. Det kan tiltrække købere, der søger en vedligeholdt bil, der er pålidelig og uden skader, der skal fikses.
3. Gør bilen mere attraktiv
Alt i alt giver en reparation af skader altså en mere attraktiv bil, der tiltrækker flere potentielle købere. En vedligeholdt bil, der ikke har skader, vil være mere attraktiv i et bilsalg.
For og imod reparation inden salg
Hvis din bil har pådraget sig en skade, er der flere ting du bør have med i dine overvejelser inden du beslutter dig for, om du ønsker at udbedre skaderne eller sælge bilen. Det er særligt tre ting, nemlig omkostninger til reparation, bilens markedsværdi og tidshorisonten for dit bilsalg.
1. Omkostninger til reparation
Først og fremmest bør du undersøge omfanget af reparationen. Hvis udgifterne er større end bilens markedsværdi, er det måske ikke en god investering. Derfor kan du overveje om det er bedre med et salg af bilen uden reparation.
2. Bilens markedsværdi
Du kan også undersøge din bils markedsværdi. Hvis bilens markedsværdi allerede er lav eller hvis bilen er i dårlig stand, bør du igen overveje, om en reparation gør en forskel på bilens værdi. Hvis det ikke påvirker værdien betydeligt, bør du overveje, om det er en god investering.
3. Hvornår vil du sælge?
Du bør til sidst overveje, hvad tidshorisonten for dit bilsalg er. Hvis du ønsker at sælge bilen hurtigt, er det sjældent det mest praktiske eller kosteffektive at reparere en masse på bilen. Forventer du derimod at beholde bilen i noget tid endnu, kan det være en bedre investering at udbedre skaderne.
Hvornår skal bilen sælges?
Bilen mister mest værdi de første to til tre år, og derfor er det sjældent en fordel at sælge den så tidligt. Omvendt er det dog heller ikke altid en god idé at beholde bilen alt for længe. Derfor bør du løbende overveje de årlige omkostninger til bilen i takt med, at den bliver ældre. Her kan du kigge på de samlede udgifter på et år - måske det kan give mening at skifte bilen ud på trods af værditabet. Med alderen øges risikoen for dyre skader og reparationer, der skal fikses.
Hvis du oplever, at din bil får flere dyre skader og den kræver flere og flere reparationer, er der især tre tilfælde, hvor det ikke kan betale sig at få bilen repareret. De tilfælde kan du læse mere om lige herunder.
Sælg bil med skader gennem Solgt.com
Hos Solgt.com kan vi hjælpe dig med at sælge din brugte bil - også selvom den har skader. Hvis du ønsker at sælge din bil med skader, skal du blot indtaste din nummerplade, hvorefter du modtager en tilbudspris. Din bil er vurderet ud fra en forventning om, at standen er fejlfri - dog taget alder og km i betragtning. Derfor skal du være opmærksom på, at der ikke er taget højde for skader i din online vurdering. Når du modtager din tilbudspris, kan du booke en tid til inspektion hos en af vores forhandlere.
Til inspektionen vil forhandleren gennemgå din bil og skaderne, hvorfor prisen kan ændres. Forhandleren kan trække et beløb fra tilbudsprisen, hvis din bil har skader. Dette er dog typisk ikke det samme beløb, som det vil koste at få det lavet på et værksted, men istedet den reelle værdiforringelse af bilen, som ofte kan være lidt mindre end reparationsomkostningen. Når I har gennemgået bilen til inspektionen, får du den endelige garantipris, hvorefter du kan acceptere eller afvise handlen inden for 7 dage. Få en gratis vurdering af bilen.
Udregn din bils tilbudspris helt gratis:
- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000
Hvad med forsikringen?
I nogle tilfælde er det dit forsikringsselskab, der skal vurdere om en reparation kan betale sig. Hvis du har været ude for et uheld eller anmelder en skade til forsikringen, er det dit forsikringsselskab, der takserer skadens omfang og værdi. Det er også dem, der vurderer om din bil er totalskadet. En bil er totalskadet, hvis skaden er opgjort til mere end 75% af markedsværdien. Forsikringsselskaberne skal give ejeren af bilen et tilbud om kontanterstatning svarende til totalskade, hvis skaden opgøres til mellem 65% og 75%. Er skaden opgjort til op til 65% af markedsværdien, skal bilen repareres.
Taksering inkluderer en vurdering af bilen ud fra mærke, model, årgang, kilometerstand, udstyr, bilens stand og det aktuelle marked. Det betyder, at reparationsgrænsen er højere for en bil med en værdi på 250.000 kr. end en bil med en værdi på 50.000 kr.
Hvis din bil er under et år gammel, vil du som udgangspunkt være berettiget til en erstatning, der svarer til, hvad samme bil koster fra ny. For at dette gør sig gældende, skal skaden dog være takseret til mindst 50% af bilens nyværdi.
Valget mellem kontanterstatning eller reparation
Hvis din bil er skadet for mellem 65% og 75% af markedsværdien, kan du altså vælge mellem en kontanterstatning og reparation. Det er dog ikke altid en fordel at få en kontanterstatning, da denne typisk er mindre end bilens reelle værdi. Hvis du ikke kan få samme biltype for erstatningen, kan det i flere tilfælde betale sig at få bilen repareret.
Læs mere om dette hos Bilbasen, FDM og Santander Consumer Bank
Af Laura Martens Christensen
Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.
Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.