Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
BilmarkedetSikkerhed

GSR-regler: Se de nye sikkerhedskrav til alle biler

By 12. August 2024 August 21st, 2024 No Comments

Den 7. juli trådte EU’s nye GSR-regler i kraft, hvilket sætter nye krav til særligt sikkerhedsfunktionerne i nye biler. Reglerne kaldes også General Safety Regulation og sætter en række nye standarder for bilers sikkerhed i EU- og EØS-landene.  

Reglerne betyder blandt andet skærpede krav til bilens kollisionszoner, de absorberer kræfter ved sammenstød, samt mere sensitivitet over for fodgængere og cyklister. Ifølge Dennis Lange, der er chefkonsulent i FDM, er det positivt, at mange af de moderne sikkerhedssystemer bliver obligatoriske på alle nye biler. Det er dog vigtigt, at føreren af bilen husker, at systemerne blot skal assistere føreren og ikke erstatte. Formålet med sikkerhedsfunktionerne er at reducere antallet af trafikulykker og være en ekstra hjælp for bilejeren. 

De nye regler gælder for samtlige personbiler, der nyregistreres fra og med den 7. juli 2024. Kravene har eksisteret for typegodkendelser siden juli 2022, hvilket har gjort, at bilproducenterne har haft travlt med at sikre teknikken i alle biler. Læs mere om de nye GSR-regler herunder.  

Sort boks registrerer acceleration og deceleration

Den sorte boks minder om den, der er kendt fra flybranchen og kan være integreret i airbagmodulet. Den sorte boks kaldes også EDR-boks og registrerer acceleration og deceleration i kørselsretningen og på tværs. Derudover registreres også position af speeder og bremse, motorhastighed, styrevinkel og oplysning om de blokeringsfri bremser og stabilitetssystemet, brug af sikkerhedsseler og aktivering af selestrammere og airbags. EDR-boksen optager ikke samtaler i bilen.  

Dataene bliver som udgangspunkt overskrevet, men hvis der sker en acceleration af en vis størrelse, vil boksen gemme oplysningerne. Når der registreres en hastighedsændring på mindst 8 km/t inden for 0,15 sekund, gemmes oplysninger fem sekunder før hændelsen og 0,3 sekund efter. 

Det er dog ikke lige til at få data ud af boksen. Der skal nemlig bruges en særlig enhed til formålet, der fysisk kobles til EDR-boksen.

Nye krav til alle biler

  • Fartalarm (ISA) 
  • Mere avanceret nødbremse med genkendelse af fodgængere og cyklister 
  • Aktiv vognbaneassistent 
  • Førerovervågning med advarsel 
  • Baksensor eller bakkamera 
  • Automatisk havariblink ved kraftig opbremsning 
  • Forberedelse for alkohollås 
  • ‘Sort boks’/EDR-boks (event data recorder) 
  • Nyt certifikat for datasikkerhed 

Den sorte boks indeholder personfølsomme oplysninger

De data, som opbevares i den sorte boks, er omfattet af GDPR, hvorfor dataene tilhører brugeren eller ejeren af bilen. Derfor skal bilisten også give tilladelse til, at myndigheder kan udlæse data. Ved alvorlige ulykker kan en domstol dog pålægge bilejeren at give adgang. 

Forhandlere risikerer at brænde inde med biler

Der er i en periode mulighed for at få dispensation for nogle biler. Blandt andet er biler, der er produceret mere end tre måneder før reglerne trådte i kraft, undtaget. Derudover kan bilimportører søge om dispensation til at sælge det, der svarer til ti procent af indregistreringerne de foregående 12 måneder. 

Brancheforeningen, Mobility Danmark (tidligere De Danske Bilimportører), der står for at søge dispensationer på vegne af bilimportørerne, oplyser, at der er tale om en hel del restkøretøjer. Derfor risikerer bilimportører og -forhandlere at brænde inde med biler, der ikke opfylder de nye krav og som derfor kan være svære at sælge. 

Muligheder for gode tilbud

Netop de mange restkøretøjer kan betyde gode tilbud og lokkende rabatter. Da importørerne skal af med de modeller, der ikke opfylder GSR-reglerne, kan det medføre lagersalg hos bilforhandlerne i den kommende tid.  

FDMs forbrugerøkonom, Ilyas Dogru, bemærker dog også en mere kedelig økonomisk nyhed i forbindelse med GSR-reglerne. Det bliver nemlig dyrere at producere små biler, hvorfor der på længere sigt kan blive færre biler at vælge imellem. Derudover har vi fortsat afgift på brædstofbiler, som defineres ud fra bilens pris. Det betyder, at både bilens pris og dens afgift risikerer at stige. 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Laura Martens Christensen

Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp