Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...

Kør-selv-ferie i sommeren

Sommerferien nærmer sig og det samme gør kør-selv-ferien. Skal du på bilferie i løbet af sommeren, så får du her en guide til, hvordan du gør din bil ferieklar samt en huskeliste til bilferien.

Har du ikke nået at få bilen til serviceeftersyn inden sommerferien, er der flere ting du selv bør tjekke inden for at sikre dig, at din bil er ferieklar.

Tjek bilen inden ferien

Tjek dæktrykket: Det er vigtigt for din sikkerhed og dit forbrug af brændstof, at bilen har det rigtige dæktryk. Du finder det rette dæktryk i bilens instruktionsbog, men det kan også ses på et mærkat på en dørstolpe, i tanddækslet eller lignende. Det er dog værd at bemærke, at hvis bilen skal være tungt pakket, skal dæktrykket som regel være større.

Tjek dækmønster: Dybden på dækmønstret skal altid være minimum 1,6 mm, men hvis I skal på en længere bilferie, er det en god idé med en dybde på 3 mm.

Tjek olie, bremsevæske og sprinklervæske: Du bør altid tjekke om der er nok olie, bremsevæske og sprinklervæske på din bil inden du kører længere ture. Hvis der ikke er nok, skal du fylde op hjemmefra.

Tjek vinduesviskere: Der er aldrig garanti for solskin hele sommeren, så vinduesviskerne skal virke i tilfælde af regn. Hvis vinduesviskernes stand ikke er tilstrækkelig, skal disse skriftes inden afgang.

Tjek lys: Det er vigtigt at kunne se og blive set, så tjek lygterne hele vejen rundt på bilen og medbring gerne et sæt pærer på kør-selv-ferien.

Sikkerhedsudstyr i bilen

Når du har sikret dig, at din bil er ferieklar, er det tid til at tjekke sikkerhedsudstyret i bilen. Her er hvad du skal medbringe:

 • Advarselstrekant
 • Pulverslukker
 • Førstehjælpskasse
 • Sikkerhedsveste

Pak bilen sikkert

I tilfælde af kollision kan det være ekstra farligt med en forkert pakket bil. Vigtigst er, at bilen aldrig bør være proppet. Hvis al bagagen ikke kan være i bilen, er det bedre at pakke mindre, køre flere gange, hvis det er muligt, bruge en trailer eller lignende. Du kan her få tips til, hvordan du pakker din bil bedst muligt når du skal på bilferie.

De største og tungeste ting ligges nederst og længst fremme i bagagerummet eller i bunden af bilen. Derudover er det en god idé at putte løse ting i en boks, så de ikke kan bevæge sig ved hårde opbremsninger – selv de mindste ting bør være pakket ned, da disse også kan være farlige ved opbremsninger og kollision. Man kan bruge seler og stropper til at spænde bagagen fast. Desuden skal du sørge for, at der altid er frit udsyn bagud.

Hold pauser og sørg for underholdning til børnene

Selvom det er fristende at køre hele turen i ét stræk, så er den bedste løsning at holde pause undervejs og tage en overnatning halvvejs, hvis turen går længere ned sydpå. Pauserne undervejs vil både øge sikkerheden og komforten på turen. Derudover er det en klar fordel at have underholdning klar til dem, som ikke kører bilen, særligt hvis der er børn med på turen. Dette kan eksempelvis være bøger, film, spil, musik eller lignende. På den måde er børnene på bagsædet altid beskæftigede, hvilket sandsynligvis vil give mere ro og mindre forstyrrelser, så du sikkert kan fokusere på vejen.

Huskeliste til bilferien

 • Pas
 • Kørekort
 • Bilens registreringsattest
 • Sygesikringsbevis (både det gule og det blå)

Skal man bruge motorvejsmærkater i Europa?

Motorvejsmærkater – også kaldet vignetter – er små klistermærker, som sættes i forruden af din bil. Mærkatet giver dig tilladelse til at køre på visse motorveje i Europa. Hvis du ikke har et motorvejsmærkat, kan du risikere store bøder. Vignetter kan købes ved grænserne, på tankstationer eller hos kiosker på rastepladserne, men de kan også købes hjemmefra. Priserne varierer og der kan købes vignetter af forskellige varigheder – som regel enten 10 eller 30 dage.

Motorvejsmærkaterne er lovpligtige i:

 • Bulgarien
 • Rumænien
 • Schweiz
 • Slovakiet
 • Slovenien
 • Tjekkiet
 • Ungarn
 • Østrig

I Tyskland skal man ikke bruge motorvejsmærkater, men her er der indført miljøzoner i cirka 70 tyske byer. I disse byer er et miljømærke påkrævet. Flere andre europæiske lande kræver også miljømærker i nogle byer. Dette gælder eksempelvis i Belgien, England, Frankrig og Italien.

Forsikring på bilferien

Rejser du kun i EU, er registreringsnummer og telefonnummeret til SOS International nok. Hvis du rejser udenfor EU, kan du i nogen lande få behov for det grønne kort, som er et bevis på, at din bil er ansvarsforsikret. Det grønne kort kan bestilles gennem dit forsikringsselskab. I få lande kan det være nødvendigt med yderligere forsikring, som købes ved grænsen til det pågældende land.

Du kan også med fordel medbringe et dokument, der beviser, at du har en redningsforsikring i udlandet samt din rejseforsikring og en anmeldelsesblanket.

Det er altid en god idé at sætte sig ind i reglerne for de forskellige lande inden du kører afsted på bilferie. Det samme gælder med færdselsregler, da regler og bødetakster er forskellige afhængigt af, hvilket land du kører i.

Vejhjælp i udlandet

De fleste forsikringsselskaber tilbyder vejhjælp i udlandet. Det er dog en god idé at tjekke, om din forsikring indebærer vejhjælp i udlandet.

Ny bil inden ferien?

Skal du have ny bil inden sommerferien? Ved at bruge vores online vurderingsværktøj, kan du se hvad din bil er værd, og du kan nemt og sikkert sælge din brugte bil.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

 

Kilder: Andersen Biler & Biltorvet

Har du spørgsmål?