Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Biltips

Har du børn i bilen?

By 7. March 2023 October 16th, 2023 No Comments

Har du børn med i bilen? Så er det ekstra vigtigt, at sikkerheden er i top. Derfor er det vigtigt, at du ved, hvordan du sikrer en god og sikker bil samt kørsel - både når du står overfor et bilkøb og når du har købt bilen. Læs med herunder for at læse mere om, hvad du skal kigge efter inden du køber bil, hvordan børnene skal sidde i bilen samt hvordan du sørger for at køre sikkert hver dag.

Hvordan skal børnene sidde i bilen?

Børn under 135 cm skal ifølge loven sidde i godkendt sikkerhedsudstyr. En vigtig sikkerhedsfaktor er nemlig dit barns autostol, hvorfor det er vigtigt at finde den rette autostol. Derudover er det vigtigt, at barnet altid sidder korrekt og er spændt godt fast, da autostolen ellers ikke støtter dit barn hensigtsmæssigt.

Ifølge loven er det ikke tilladt at placere en bagudvendt autostol ved en aktiv airbag. Det er til gengæld tilladt at placere fremadvendte autostole ved airbags. Det er dog en god idé at tjekke producentens anvisninger. Dit barn bør dog altid sidde i en autostol de første 3-4 år. Derefter kan man skifte til en selepude – gerne med ryglæn. Ryglænet sørger sammen med hovedstøtten for, at selen holdes på plads ved hofte og skulder.

Kig efter ECE-mærker

Når du skal købe en autostol, skal du kigge efter et ECE-mærke, der indikerer, at autostolen lever op til EU’s sikkerhedskrav. Mærket er placeret på selve autostolen, som også typisk vil angive en bestemt vægtklasse, den pågældende autostol er egnet til. For at beskytte dit barn bedst muligt, bør du overholde de specifikke vægt- og størrelsesanvisninger, som producenten har angivet. Der er forskellige ECE-mærker, og følgende er lovlige:

  • ECE-44-03
  • ECE-44-04
  • ECE-R-129

Desuden bliver der hvert år lavet tests af autostoles sikkerhed. Dette kan du eksempelvis finde hos FDM, der også guider til det specifikke valg af autostol.

Bilens sikkerhed

Der bliver også lavet sikkerhedstests af biler, som stiller høje krav til bilproducenterne og dermed også øger sikkerheden for trafikanter. Når du har børn med i bilen, er der dog et par ting, som er ekstra vigtige at holde øje med, når du kigger efter din næste bil.

Airbags minimerer risikoen for voldsomme skader ved kollision. Nyere biler er ofte udstyret med flere airbags end ældre biler, og med børn i bilen er det vigtigt, at de også er beskyttet med airbags på bagsædet. Særligt gardinairbags er vigtige med børn på bagsædet.

Isofix er beslag, som forankrer autostolen til bilens sæde. Ifølge FDM har autostoletests vist, at autostole, der er monteret med isofix klarer sig bedre sikkerhedsmæssigt.

Pak bilen med omtanke

Du kan øge sikkerheden markant ved at pakke bilen med omtanke. Først og fremmest bør du undgå, at der ligger løse genstande i bilen. Disse kan slynges rundt ved kollision og dermed forværre skaderne. Hvis der er mange mindre ting, som børnene skal have med i bilen, kan en ryglænstaske være en god løsning.

Derudover bør du så vidt muligt undgå situationer, hvor du eller en anden førers opmærksomhed forstyrres. Dette kan undgås, hvis der eksempelvis sidder en voksen på bagsædet, som kan hjælpe børnene med drikkedunk, legetøj eller andet.

Sæt mobiltelefoner og tablets fast

Er dit barn udstyret med en tablet eller mobiltelefon på bagsædet, kan du med fordel sætte dette fast under kørsel, så barnet ikke selv skal holde det. Ved kollision vil tabletten højst sandsynlig ryge ud af hænderne på barnet og dermed ramme dem selv eller andre i bilen.

Husk børnelåsen

Børn er nysgerrige væsner og så snart de bliver større, begynder de også at pille ved alt i deres rækkevidde. Derfor er det vigtigt at slå børnesikring til på både døren og vinduer, så de ikke kan åbnes fra bagsædet. Hvis du er i tvivl om, hvordan dette gøres, kan du læse mere om det i bilens instruktionsbog.

Har du brug for vejledning til købet af din næste bil?

Når du sælger din bil gennem Solgt.com kan du også få vejledning til købet af din næste bil. Fortæl blot vores forhandler, at du er interesseret i en anden bil, når du møder op til inspektion. Her kan forhandleren hjælpe dig med at finde den rette bil til dig og dine børn.

 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp