Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
BilferieBiltipsSikkerhed

Hvornår må børn sidde på forsædet?

By 18. January 2024 February 7th, 2024 No Comments

Familien er på vej ud ad døren og på vej ind i bilen starter den obligatoriske kamp om forsædet. Kampen, der både optages på den korte tur til supermarkedet og til køreferien. Det er helt sikkert en udfordring, de fleste familier kender. For de fleste børn drømmer om at sidde foran i bilen, når mor og far skal fragte flokken. Her er der både stolthed og opmærksomhed fra forældrene på spil. Ofte er kampen så hård, at forældrene må skære igennem og vælge det barn, der skal sidde på forsædet. Men hvornår må børn egentlig sidde på forsædet? Og hvad er reglerne med børn på forsædet i autostol? Vi præsenterer reglerne for børn på forsædet i dette blogindlæg. Men først vil vi kigge lidt på, hvorfor det egentlig er så vigtigt for børn at indtage forsædet.

Indholdsfortegnelse

Opmærksomhed fra mor og far

FDM har taget en snak med børneneuropyskolog Helle Kjærgård, der fortæller, at der for børnene er flere ting på spil, når de går ind i kampen om forsædet. Når børn får lov til at sidde på forsædet, handler det blandt andet om at placere sig højt i hierarkiet og de føler sig som den voksnes favorit. Generelt handler det dog om, at når mange børn vil have det samme, bliver dette mere prestigefyldt. Derfor er det fedest at sidde på forsædet selvom man i virkeligheden sidder lige godt på alle sæder - i hvert fald som barn. 

Desuden får barnet på forsædet den voksnes opmærksomhed til at vende stort og småt på køreturen. Helt praktisk er der også bedre udsyn, hvorfor mange vil opleve at blive mindre køresyge.  

Højden afgør sele og sæde

Børn skal altid være spændt fast i godkendt sikkerhedsudstyr, der er beregnet til deres alder, størrelse og vægt. Når et barn er højere end 135 cm er det lovligt at benytte almindelige sæder og seler, som voksne benytter. Alderen spiller ikke en rolle – her er det højden, der afgør om barnet må sidde på et almindeligt bilsæde.  

Selvom mange forældre kan være fristede til at tro, at det er mere sikkert at sidde på bagsædet, er det ikke nødvendigvis rigtigt. Der er nemlig fordele og ulemper ved alle bilens pladser. Fordelen ved at sidde på forsædet er, at der er selestrammere, sideairbags og mulighed for at indstille sædet. Dette har man som regel ikke mulighed for på bagsædet. Til gengæld sidder barnet ikke tæt på diverse knapper, når de sidder på bagsædet. De voksne kan nemlig låse døre og vinduer, så børnene ikke åbner døre eller vinduer imens bilen kører. Sidder barnet på forsædet, er der fri adgang til at pille ved diverse knapper. 

Skal airbaggen slås fra?

Det er bilens konstruktion, der afgør, om det er sikkert for et barn at sidde på forsædet. Bilproducenter konstruerer dog ofte forsædet efter en voksen, som i dette tilfælde regnes for en person, der er højere end 140 cm. Derfor kan du med fordel undlade at placere dit barn på forsædet så længe det er under 140 cm, da airbaggen i mange biler ikke er designet til børn. Hvis det på trods af det er nødvendigt at placere et barn på forsædet, bør airbaggen deaktiveres.  

Flere nyere bilmodeller har bedre airbags, der ikke nødvendigvis skal deaktiveres, hvis et barn sidder på forsædet. Dette vil fremgå af bilens instruktionsbog.  

Husk at du altid bør følge bilproducentens anbefalinger. Hvis du ikke er sikker på, hvad anbefalingerne er, vil det altid være mest sikkert at placere børn på bagsædet. 

Selen skal sidde rigtigt

Hvis dit barn skal sidde på forsædet, er der flere ting, som du skal være opmærksom på. Man skal nemlig sørge for, at sikkerhedsselen sidder korrekt. Sikkerhedsselen skal have et lige forløb henover barnet og må hverken sidde for løst eller gå for langt bagud fra skulderen. Sidder dit barn bedst på en selepude, kan det være en god idé at tage denne i brug selvom barnet er over 135 cm.  

 

Hvornår må børn sidde på forsædet?

Børn, der er lavere end 135 cm skal være spændt fast i godkendt sikkerhedsstørrelse, der er rettet mod barnets højde, alder og vægt. Børn, der er højere end 135 cm, må sidde på bilens almindelige sæder og benytte de sædvanlige sikkerhedsseler. For børn over 135 cm gælder nemlig de samme regler som for voksne. 

 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Hvornår må børn sidde på forsædet i autostol?

Børn på op til 4 år skal sidde i autostol. Hvis børn skal sidde på forsædet i autostol, skal airbaggen deaktiveres og sædet bør køres så langt tilbage som muligt. Det kan desuden være en god idé at lade børn sidde i en bagudvendt autostol så længe som muligt.  

Reglerne er en smule anderledes for børn på forsædet i fremadvendt autostol. Aldersgruppen går stadig op til 4 år. Det er dog ikke sikkert, at det er nødvendigt at deaktivere airbaggen – i hvert fald i nyere biler. I ældre biler bør du fortsat deaktivere airbaggen. Du kan læse bilproducentens anvisninger i din instruktionsbog. Hvis du er i tvivl, bør du altid placere barnet på bagsædet.  

Børn på forsædet med selepude

Børn, der er mellem 4 og 10 år og under 135 cm høje, bør sidde på en selepude. Her er det en god idé at bruge en selepude med ryglæn. Du skal også her sørge for, at selen har et lige forløb og sidder tæt henover barnets krop. Det er også vigtigt, at hofteselen flugter langs hoften – og ikke maven. Du kan læse i din bils instruktionsbog, om du skal deaktivere bilens airbag. Hvis du er i tvivl, bør du placere barnet på bagsædet. 

Børn på forsædet uden selepude

Når dit barn er højere end 135 cm, må det sidde på forsædet uden en selepude. Selen skal dog fortsat sidde korrekt henover barnets krop. Hvis dette ikke er muligt uden en selepude, kan man stadig bruge en selepude. Denne gælder dog typisk kun op til 36 kg. Ved børn over 135 cm bør du stadig kigge i din instruktionsbog, om det er nødvendigt at deaktivere din bils airbag. Hvis du er i tvivl, er det sikreste valg altid at placere barnet på bagsædet - uanset højde.  

Få et overblik over regler i tabellen herunder.

Højde og alder 

Regler  

0-4 år 

  • Barnet skal sidde i en bagudvendt eller fremadvendt autostol 
  • Ved bagudvendt autostol, bør airbaggen deaktivere og sædet skal køres så langt tilbage som muligt 
  • Ved fremadvendt autostol kan du læse i bilens instruktionsbog om airbaggen skal deaktiveres 
4-10 år og under 135 cm 
  • Barnet skal sidde på selepude – gerne med ryglæn  
  • Læs i bilens instruktionsbog om airbaggen skal deaktiveres 

Over 135 cm 

  • Barnet må sidde uden selepude på bilens sæder og med sikkerhedssele 
  • Læs i bilens instruktionsbog om airbaggen skal deaktiveres 

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp