Den perfekte kør-selv-ferie i sommeren
Sommerferien nærmer sig og det samme gør kør-selv-ferien i egen bil. Kør-selv-ferier er særdeles populære for tiden og der er mange muligheder for at besøge populære destinationer, hvor du og familien eller vennerne har frie muligheder for at planlægge turen. Skal du på bilferie i løbet af sommeren, så får du her en guide til, hvordan du gør din bil ferieklar samt en huskeliste til bilferien.
Har du ikke nået at få bilen til serviceeftersyn inden sommerferien, er der flere ting du selv bør tjekke inden for at sikre dig, at din bil er ferieklar. Vores guide gør dig klar til at tage bilen på din næste ferie, så i kan opleve de største seværdigheder uden bøvl.
Tjek bilen inden ferien
Tjek dæktrykket: Det er vigtigt for din sikkerhed og dit forbrug af brændstof, at bilen har det rigtige dæktryk. Du finder det rette dæktryk i bilens instruktionsbog, men det kan også ses på et mærkat på en dørstolpe, i tanddækslet eller lignende. Det er dog værd at bemærke, at hvis bilen skal være tungt pakket, skal dæktrykket som regel være større.
Tjek dækmønster: Dybden på dækmønstret skal altid være minimum 1,6 mm, men hvis I skal på en længere bilferie, er det en god idé med en dybde på 3 mm.
Tjek olie, bremsevæske og sprinklervæske: Du bør altid tjekke om der er nok olie, bremsevæske og sprinklervæske på din bil inden du kører længere ture. Hvis der ikke er nok, skal du fylde op hjemmefra.
Tjek vinduesviskere: Der er aldrig garanti for solskin hele sommeren, så vinduesviskerne skal virke i tilfælde af regn. Hvis vinduesviskernes stand ikke er tilstrækkelig, skal disse skriftes inden afgang.
Tjek lys: Det er vigtigt at kunne se og blive set, så tjek lygterne hele vejen rundt på bilen og medbring gerne et sæt pærer på kør-selv-ferien.
Sikkerhedsudstyr i bilen
Når du har sikret dig, at din bil er ferieklar, er det tid til at tjekke sikkerhedsudstyret i bilen. Her er hvad du skal medbringe:
- Advarselstrekant
- Pulverslukker
- Førstehjælpskasse
- Sikkerhedsveste
Pak bilen sikkert
I tilfælde af kollision kan det være ekstra farligt med en forkert pakket bil. Vigtigst er, at bilen aldrig bør være proppet. Hvis al bagagen ikke kan være i bilen, er det bedre at pakke mindre, køre flere gange, hvis det er muligt, bruge en trailer eller lignende. Du kan her få tips til, hvordan du pakker din bil bedst muligt når du skal på bilferie.
De største og tungeste ting ligges nederst og længst fremme i bagagerummet eller i bunden af bilen. Derudover er det en god idé at putte løse ting i en boks, så de ikke kan bevæge sig ved hårde opbremsninger – selv de mindste ting bør være pakket ned, da disse også kan være farlige ved opbremsninger og kollision. Man kan bruge seler og stropper til at spænde bagagen fast. Desuden skal du sørge for, at der altid er frit udsyn bagud.
Hold pauser og sørg for underholdning til børnene
Selvom det er fristende at køre hele turen i ét stræk, så er den bedste løsning at holde pause undervejs og tage en overnatning halvvejs, hvis turen går længere ned sydpå. Pauserne undervejs vil både øge sikkerheden og komforten på turen. Derudover er det en klar fordel at have underholdning klar til dem, som ikke kører bilen, særligt hvis der er børn med på turen. Dette kan eksempelvis være bøger, film, spil, musik eller lignende. På den måde er børnene på bagsædet altid beskæftigede, hvilket sandsynligvis vil give mere ro og mindre forstyrrelser, så du sikkert kan fokusere på vejen.
Huskeliste til bilferien
- Pas
- Kørekort
- Bilens registreringsattest
- Sygesikringsbevis (både det gule og det blå)
Skal man bruge motorvejsmærkater i hele Europa?
Motorvejsmærkater – også kaldet vignetter – er små klistermærker, som sættes i forruden af din bil. Mærkatet giver dig tilladelse til at køre på visse motorveje i Europa. Hvis du ikke har et motorvejsmærkat, kan du risikere store bøder. Vignetter kan købes ved grænserne, på tankstationer eller hos kiosker på rastepladserne, men de kan også købes hjemmefra. Priserne varierer og der kan købes vignetter af forskellige varigheder – som regel enten 10 eller 30 dage.
Motorvejsmærkaterne er lovpligtige i:
- Bulgarien
- Rumænien
- Schweiz
- Slovakiet
- Slovenien
- Tjekkiet
- Ungarn
- Østrig
I Tyskland skal man ikke bruge motorvejsmærkater, men her er der indført miljøzoner i cirka 70 tyske byer. I disse byer er et miljømærke påkrævet. Flere andre europæiske lande kræver også miljømærker i nogle byer. Dette gælder eksempelvis i Belgien, England, Frankrig og Italien.
Læs mere om reglerne for hvert land hos FDM her.
Forsikring på bilferien
Rejser du kun i EU, er registreringsnummer og telefonnummeret til SOS International nok. Hvis du rejser udenfor EU, kan du i nogen lande få behov for det grønne kort, som er et bevis på, at din bil er ansvarsforsikret. Det grønne kort kan bestilles gennem dit forsikringsselskab. I få lande kan det være nødvendigt med yderligere forsikring, som købes ved grænsen til det pågældende land.
Du kan også med fordel medbringe et dokument, der beviser, at du har en redningsforsikring i udlandet samt din rejseforsikring og en anmeldelsesblanket.
Det er altid en god idé at sætte sig ind i reglerne for de forskellige lande inden du kører afsted på bilferie. Det samme gælder med færdselsregler, da regler og bødetakster er forskellige afhængigt af, hvilket land du kører i.
Vejhjælp i udlandet
De fleste forsikringsselskaber tilbyder vejhjælp i udlandet. Det er dog en god idé at tjekke, om din forsikring indebærer vejhjælp i udlandet.
Udregn din bils tilbudspris helt gratis:
- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000
Kilder: Andersen Biler & Biltorvet
6 hurtige råd til kør-selv-ferien
Nedenfor kan du få svar på 6 typiske spørgsmål, der opstår inden bilferien.
1. Hvordan undgår jeg kø på kør selv-ferien?
Når man skal på bilferie i Europa, kan man ofte rende ind i køer og vejarbejde. Derfor kan man med fordel planlægge ruten, så man undgår kritiske punkter med vejarbejde. Du kan finde områder med planlagt vejarbejde og køprognoser på flere hjemmesider, herunder Vejdirektoratet og FDM.
Bruger du GPS på turen, kan du med fordel også få en medpassager til at holde øjnene åbne for alternative ruter, hvis I nærmer jer længere køer.
2. Hvordan finder jeg de lokale færdselsregler?
Selv for en erfaren bilist, kan det være en udfordring at køre på ferie i udlandet. Der kan nemlig være andre færdselsregler, som man skal forholde sig til. F.eks. er der skrappere fletteregler i Tyskland end vi er vant til i Danmark. Der kan også være andre regler for betjening af navigationsudstyr og rygning i bilen.
For at være godt forberedt til turen, kan du med fordel læse op på reglerne i de lande du skal køre igennem, så du undgår at få en bøde på ferien. Europakommissionen har lavet et overblik over færdselsreglerne i de europæiske lande, som du kan finde her eller i den gratis app Rejser til udlandet. Begge steder kan du få vigtige oplysninger om trafiksikkerhed for alle EU-landene. Appen giver desuden adgang til quizzer og spil til turen, så hent denne inden køreturen for ekstra underholdning i bilen.
3. Hvilke dokumenter skal med på rejsen?
Både du og dine passagerer skal huske de rette dokumenter, når I drager på ferie i udlandet. Har du overblikket over, hvilke dokumenter der er vigtige at have med? Hvis nej, kan du se vores liste over påkrævede dokumenter, anbefalede dokumenter og dokumenter, der kan være relevante i særtilfælde herunder.
Medbring altid:
- Kørekort (gælder alle førere af bilen)
- Pas til alle rejsende
- Det blå sygesikringskort til alle rejsende
- Original registreringsattest (medbring kun del 1 medmindre din attest er fra før den 5. december 2005)
Undersøg behovet for at medbringe:
- Motorvejsmærkater og vignetter (Se hvor dette er nødvendigt her)
- Miljømærkater og mærker (Se hvor dette er nødvendigt her)
- Telefonnummer til vejhjælp
- DK-skilt (Dette er nødvendigt, hvis du ikke har en EU-nummerplade)
- Dyrepas, hvis du rejser med kæledyr i EU
- Pillepas, hvis du medbringer medicin, der indeholder euforiserende stoffer
- Internationalt kørekort
- Rejseforsikring
Medbring i særlige tilfælde:
- Det Grønne Kort, der viser, at din bil er ansvarsforsikret (Gælder når du rejser udenfor EU)
- Fuldmagt til lånt bil
- Internationalt kørecertifikat, der er en oversættelse af din registreringsattest (Gælder lande uden for EU)
- Tolddokumentet Carnet de Passages (Gælder i lande uden for EU)
4. Hvordan er parkeringsreglerne på kør selv-ferien?
Danske p-skiver er ugyldige i flere europæiske lande og derfor kan du risikere at få en parkeringsbøde. Hvis du har en digital p-skive, skal du især være opmærksom, da flere lande ikke acceptere disse.
Der er ingen fælles regler for parkering i Europa og nogle lande har endda forskellige regler alt efter hvilken by du færdes i. Derfor er det vigtigt, at du orienterer dig i det lokale område, du ønsker at parkere i. De anderledes regler gælder især i områder, hvor p-skive er påkrævet, og derfor kan du undgå disse regler, hvis du holder et sted med betalingsparkering.
Skal du på kør-selv-ferie i Tyskland, kan du med fordel printe en tysk p-skive på forhånd. Denne ser nemlig anderledes ud end de danske, hvorfor den danske p-skive ikke gælder. Den tyske p-skive skal indstilles til den næste påbegyndte halve time. Det vil sige, at p-skiven skal indstilles til 12:30, hvis du parkerer 12:16. Find den tyske p-skive her.
5. Har du husket det lovpligtige sikkerhedsudstyr?
Nogle lande i Europa har andre regler om sikkerhedsudstyr i bilen end Danmark. Derfor er det vigtigt også at undersøge, om du skal medbringe yderligere lovpligtige sikkerhedsudstyr på turen.
Du kan finde information om lovpligtigt sikkerhedsudstyr på Europakommissionens hjemmeside eller i den gratis app Rejser til udlandet.
6. Hvad hedder benzin og diesel i udlandet?
Det kan være en udfordring af gennemskue skiltene på tankstationerne i udlandet, for hvad hedder benzin og diesel? I tabellen herunder får du et overblik over, hvad benzin og diesel hedder på forskellige europæiske sprog. Dette er dog vejledende, så hvis du er i tvivl, anbefaler vi altid at undersøge dette inden du tanker din bil.
Land | Benzin | Diesel |
Albanien | Benzinë pa plumb (95/100) | Diezel / gazoil |
Belgien | Super Euro (95), Super Plus (98), Ongelood (95/98), (Euro 95 and Super 98) | Diesel |
Bulgarien | бензинов A95 A98 | дизел ("dizel") |
Cypern | “Βενζ?νη Αμ?λυβδη” (“bentsini amolibdi”, 95/98/100) | Diesel Plus |
Estland | Pliivaba (95/98) | Diislikütus |
Finland | Lyijytön bensiini (95/98) | Diesel |
Frankrig | Sans plomb (SP) (95/98) | Gazole / Diesel |
Grækenland | “Βενζ?νη Αμ?λυβδη” (“bentsini amolibdi”, 95/98/100) | Diesel |
Holland | Ongelood (95/98) (Euro 95 and Super 98) | Diesel |
Belarus | бензін (Regular 93, Premium 95, Super 98) | дызель (“dizielnoho topliva”) |
Irland | Unleaded petrol (95) | Diesel |
Island | Blýlaust bensín (95) | Diesel |
Italien | Benzina senza piombo (også “Benzina verde”) Normale (95), Speciale (98) | Gasolio / Diesel |
Kroatien | Eurosuper 95, Eurosuper 98 | Dizel / Eurodizel |
Letland | Bezsvina (95/98) | Dizelis |
Litauen | Bešvinis benzinas (95/98) | Dyzelinas |
Luxemborg | Eurosuper 95, Superplus 98 | Diesel |
Makedonien | бензин (“besoloven”, “BMB”) Premium 95, Super 98 | дизел |
Malta | Petrol comb (95/98) (98-blyfri kaldes også “super”) | Dizil |
Moldavien | Benzină plumb Super (98), Premium (95), Regular (92), Normala (80) | Diesel / Motorin |
Monaco | Super sans plomb (SP) (95/98) | Gazole / Diesel |
Montenegro | Eurosuper (95/98) | Eurodizel |
Norge | Blyfri (95/98) | Diesel |
Polen | PB95 Eurosuper, PB98 Superplus | Diesel ("Olej napędowy", ofte “ON”) |
Portugal | Sem chumbo (95/98) | Gasóleo |
Rumænien | Benzină plumb (95/98) (98-blyfri kaldes også “super”) | Diesel / Motorin |
Rusland | Бензин (Normal 80, Regular 92, Premium 95, Super 98) | дизель ("dizielnoje toplivo”) |
Schweiz | Bleifrei (95/98), Sans plomb (95/98), Senza piombo (95/98) | Diesel |
Serbien | Euro Premijum BMB (95) | Euro Diesel |
Slovakiet | Natural (95) | Nafta |
Slovenien | Neosvinčen bencin (95/98) | Dizel |
Spanien | Sin plomo (95/98) | Gasóleo A |
Storbritannien | Unleaded (95), Super unleaded (98) | Diesel |
Sverige | Blyfri (95/98) | Diesel |
Tjekkiet | Natural 95, Natural 98 | Nafta |
Tyrkiet | Kurşunsuz benzin (95/98) (forkortes ofte K-benzin) | Motorin |
Tyskland | Super (95), Super Plus (98) | Diesel |
Ukraine | бензин (“benzin neetilovanyi”) A-92, A-95 | дизельне паливо (“dizielnoje toplivo”) |
Ungarn | Ólmozatlan motorbenzin (ESZ-95) | Gázolaj |
Østrig | EuroSuper (95), SuperPlus (98) | Diesel |
Kilde: Dansk Bilferie |
Af Laura Martens Christensen
Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.
Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.