Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Grønne biler

Bedste elbil 2024

By 9. January 2024 January 22nd, 2024 No Comments

Hvordan finder du den bedste elbil?

Synes du også det er svært at finde den bedste elbil? Der kommer flere og flere elbiler på markedet i Danmark og det bliver også sværere at finde ud af, hvilken elbil, der er den bedste. Der findes både store og rummelige elbiler og mindre elbiler til dig, der ikke har behov for ekstra plads til familien. Samtidig kan du også læse flere tests om elbiler rækkevidde og historier om, hvordan de forskellige elbilers rækkevidder påvirkes i kulden om vinteren. Der er mange ting at forholde sig til og netop derfor har vi lavet denne guide, så du ved, hvad du skal kigge efter, når du skal finde den bedste elbil.

 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Hvilken model er den bedste elbil?

Hvis du er på udkig efter en elbil, vil du højst sandsynligt gerne vide, hvilken model, der er den bedste elbil. Desværre er det ikke så nemt at kåre den bedste elbil, da dette afhænger af flere faktorer – nemlig din situation og dine kørselsbehov.

Du kan bruge diverse test af elbiler for at finde den bedste model, men du bør altid have dine egne behov in mente, når du læser om dette. I stedet kan du bruge testene til at få bekræftet eller afkræftet om en elbil ser ud til at være noget for dig. Derfor skal du i stedet finde ud af, hvilken model, der er den bedste for dig.

Hos de fleste bilmærker kan du efterhånden finde en række forskellige modeller, der er elbiler. Mange af de allerede kendte modeller findes også som tilsvarende elbiler.

Årets bil er en elbil

De seneste fire år er titlen som årets bil i Danmark gået til en elbil. Den første i rækken var Tesla Model 3, der blev årets bil i 2020. I 2021 tog VW ID-3 sejren, som blev efterfulgt af Hyundai Ioniq 5 i 2022. Årets bil 2023 er VW ID.Buzz og faktisk bestod hele finalefeltet af fem elbiler.

Der er altså masser af gode elbiler i Danmark og leder du efter den bedste elbil, anbefaler vi, at du kontakter din lokale forhandler for at finde den bedste til dig.

Hvilken elbil kører længst?

Ligesom med brændstofbiler, har elbiler forskellige rækkevidder, men de fleste kan køre mindst 200 km – og mange kan køre længere.

Flere faktorer påvirker din elbils rækkevidde – heriblandt hastighed og temperatur. Derfor kan din elbil være særligt udfordret om vinteren. Dette skyldes, at elbilen skal bruge en større mængde energi, når temperaturen falder. Dette dræner batteriet og derfor falder rækkevidden også. Derfor er det en generel pointe, at elbilens rækkevidde falder, når der bruges mere energi i bilen – dette kan være gennem brug af klimaanlæg. Det er dog ikke kun gældende for elbiler, men også brændstofbiler.

Herunder kan du se, hvilke elbiler, der kører længst. I tabellen kan du også se, hvordan dette afviger fra den angivne rækkevidde. Tallene kommer fra Norges Automobil-Forbund, som har testet, hvilken elbil, der kører længst om vinteren. I testen indtog Tesla både 1. og 2. pladsen baseret på, hvor langt de kunne køre på en opladning. Tesla Model S AWD og Tesla Model X Plaid kunne køre længst med hhv. 530 km og 437 km på NAFs rute.

 

Top 15 elbiler med bedst rækkevidde
Model Angivet rækkevidde Rækkevidde i test Afvigelse
Tesla Model S AWD 634 km 530 km -16%
Tesla Model X Plaid 543 km 437 km -20%
BMW i4 eDrive40 565 km 434 km -23%
NIO ET7 AWD SR 580 km 434 km -25%
BMW i7 xDrive60 595 km 424 km -29%
Mercedes-EQ EQE 300 614 km 411 km -33%
BYD Han 521 km 406 km -22%
Nissan Ariya Advance 87 kWh 533 km 400 km -25%
Voyah Free Premium 501 km 391 km -22%
Hongqi E-HS9 120 kWh Prototype 515 km 389 km -24%
Volkswagen ID.5 Pro 77 kWh 526 km 378 km -28%
MG ZS EV Luxury Long range 440 km 352 km -20%
Kia EV6 GT 77 kWh AWD 424 km 349 km -18%
Hyundai Ioniq 5 LR AWD Premium 454 km 345 km -24%
Kia Niro EV 65 kWh Comfort 460 km 343 km -25%

Hvilken elbil skal jeg vælge?

Når du er på udkig efter den bedste elbil, er der flere ting du bør undersøge. Heriblandt er bilens rækkevidde, forbrug, ladehastighed og pris. Se vores guide herunder.

Rækkevidde

Når rækkevidden på en elbil opgøres, angiver det hvor langt bilen kan køre på et fuldt opladet batteri ved blandet kørsel. En bil med et større batteri vil også have en længere rækkevidde. Det er dog ikke altid nødvendigt at gå efter elbilen med den længste rækkevidde. En undersøgelse viser nemlig, at det kun er 1,4% af elbilister, der dagligt kører mere end 300 km. Derfor bør du tager udgangspunkt i dit kørselsbehov og rutiner.

Der er både fordele og ulemper ved en lang rækkevidde. For selvom du slipper for at lade helt så ofte, er bilen til gengæld dyrere og tungere pga. det større batteri.

Pris

Selvom du ikke kan vælge frit fra alle prisklasser, kan du ofte vælge mellem en del forskellige elbiler, da de lavere afgifter giver en mere overkommelig pris. Driftsomkostningerne er også lavere for elbiler end for tilsvarende brændstofbiler. Vi kan anbefale at kigge på de månedlige udgifter og omkostninger der vil være for de elbiler du overvejer at købe.

Mange forhandlere har elbiler til rådighed i alle prisklasser, så du kan altid få hjælp og vejledning til at finde ud af, hvilken elbil du skal vælge. Der kan dog fortsat være leveringstid på nye elbiler. Derfor kan det måske betale sig at undersøge brugtbilsmarkedet også.

Forbrug

Når man kigger på forbrug i en elbil, kigger man på, hvor meget strøm bilen kræver for at køre én km. Som udgangspunkt er det bedst at købe en elbil med så lavt forbrug som muligt. Dette er dog med undtagelse af tilfælde, hvor du har et bestemt pladsbehov. Større og tungere elbiler har et højere forbrug, fordi dens aerodynamik er dårligere, hvilket påvirker bilens effektivitet.

Hvis du ikke har særlige pladsbehov eller krav til bagagerum, kan det betale sig at finde en elbil med så lavt et forbrug som muligt. Sammenligner du biler i samme klasse, er dette et godt parameter at tage in mente. Beregninger har vist, at du på fem år kan spare op til 15.000 kr. i strøm med en elbil, der er 30-40% mere effektiv end tilsvarende elbiler. Spørg din lokale forhandler til råds, hvis du er i tvivl om hvilken elbil du skal vælge.

Ladehastighed

Hvis du forventer at skulle lade din bil op på farten, er det en god idé at kigge efter en elbil med høj ladehastighed. Langs landets motorveje kan du finde lynladere, som kan bruges til at lade bilen op på farten. Det er dog forskelligt, hvor hurtigt elbiler kan lade op og det er netop derfor du bør undersøge din kommende elbils ladehastighed.

Hvis du ofte kører længere ture, hvor der vil være behov for en eller flere opladninger, er ladehastigheden vigtig. Hvis du modsat kører mange korte ture, er det sjældent vigtigt at tage højde for ladehastigheden.

Når du undersøger elbilers ladehastighed skal du dog være opmærksom på, at det angivne tal kan være optimistisk sat – ligesom det er med rækkevidde. Derfor kan du opleve, at ladetiden er længere end angivet. Her er der flere faktorer i spil – nemlig temperaturen på elbilens batteri og mængden af strøm, der er på bilen, når opladningen startes.

Elbil familiebil

Der er i løbet af de seneste år kommet et større udvalg af elbiler og der findes elbiler til ethvert formål – også til familien. Som ved købet af enhver anden bil, skal du undersøge dit kørselsbehov og andre kriterier til bilen. Det kan være i har brug for god plads til børnenes autostole eller et stort bagagerum med plads til barnevognen. Hvis du ønsker at opgradere familiebilen til en grønnere familie elbil, kan du altså også finde en bil, der opfylder dine krav.

Bedste familie elbil

Der findes mange gode bud på familie elbiler, men også her er det vigtigt at tage højde for dine behov og krav til bilen. Derfor kan det være svært at finde den bedste familie elbil, men vi har samlet 10 gode bud på de bedste familie elbiler.

Familie elbiler

  1. Toyota Proace City Verso
  2. Tesla Model Y
  3. MG5
  4. VW ID.4
  5. Hyundai Ioniq 5
  6. Opel Combo-e
  7. VW ID.3
  8. Peugeot e-2008
  9. Kia e-Niro
  10. VW e-Golf

Fordele og ulemper ved elbiler

Der er både fordele og ulemper ved en elbil, som da også er et ofte diskuteret emne. Elbiler er dog en stor del af fremtidens bilmarked og i januar 2023 stod elbilerne for over 20% af nybilssalget. Det er altså blevet mere attraktivt at købe en elbil og det er derfor også vigtigt, at vide, hvilke fordele og ulemper, der følger med denne bil.

Fordele
Stærk motor og acceleration

Elbiler har en kraftigere motor og dette giver en stærk acceleration, så du slipper altså for at vente på, at bilen kommer op i omdrejninger og skifter gear. Elbilen viser altså særligt sin styrke ved bykørsel, hvor der er meget start og stop kørsel.

Forvarmet om vinteren eller nedkølet om sommeren

I flere elbiler kan du indstille temperaturen på forhånd. Så når bilen lader op og du skal ud at køre, kan du indstille den til at være opvarmet, når du skal afsted.

Bedre for miljøet og klimaet – i drift.

Kørsel i elbil udleder ikke kuldioxid eller kvælstofoxider.

Billigere i drift

Billigere at køre i og færre omkostninger til vedligeholdelse – lavere afgifter, billigere brændstof og lavere ydelsesværdi

Mindre støj i kabinen

Motoren i en elbil støjer markant mindre, hvilket giver en bedre bruger oplevelse. Den er ikke helt uden støj, men du kan lettere føre samtaler imens det går stærkt og have en mere rolig oplevelse i kabinen.

Automatgear som standard

Elmotoren er designet til at tage mange omdrejninger og derfor kan den nøjes med et gear frem og et bakgear. Derfor har langt de fleste elbiler automatgear som standard og bilen har som følge en jævn acceleration.

Opladning hjemmefra – Start dagen på fuld tank

Med en elbil kan du lade bilen op hjemmefra imens den ikke bliver brugt. På den måde kan du altså stå op og starte dagen ud med en fuld tank hver dag. Købet af en elbil inkluderer nemlig ofte installationen af en ladestander i hjemmet samt et abonnement med ubegrænset opladning i hele landet.

Gratis parkering i flere storbyer

Der er fortsat flere storbyer, der tilbyder gratis parkering til elbiler. Flere kommuner har valgt at tilbyde gratis parkering og nogle endda også gratis brug af ladestandere for at fremme den bæredygtige transport.

Ulemper
Begrænset udvalg på brugtbilsmarkedet

Der er endnu et begrænset udvalg af elbiler på brugtbilsmarkedet – dog mærker vi hos Solgt.com en stigning i salget af brugte elbiler. Det tyder altså også på, at udbuddet bliver større og det bliver lettere at få fat i en brugt elbil.

Større forbrug ved højere hastigheder på motorvejen

Høj hastighed giver et højere strømforbrug og dermed er rækkevidden kortere ved motorvejskørsel. Hvis du kører meget på motorvej, bør du undersøge elbilens rækkevidde ved højere hastigheder inden du køber bilen.

Kortere rækkevidde om vinteren

Som nævnt tidligere bliver elbiler påvirket af de kolde temperaturer, da bilen skal bruge ekstra strøm. Se længere oppe, hvor meget de forskellige elbiler påvirkes af frostgrader.

Dyrere end tilsvarende fossile brændstofbiler – billigere i drift

Mange elbiler er en smule dyrere i indkøb sammenlignet med tilsvarende brændstofbiler. Dette skyldes de store batterier, som er dyre at fabrikere. Så snart mængden af elbiler, der produceres stiger, forventes det dog at falde. Til gengæld får du en billigere bil i drift, da der både er lavere grøn ejerafgift, færre udgifter til vedligeholdelse og billigere optankning.

Elbil er tungere i vægt – mærkbart i sving og nedbremsning

Elbilens batteri er stort og tungt og det kan mærkes i sving og ved nedbremsning. Batteriet er dog ofte placeret helt nede i undervognen og derfor er tyngdepunktet fortsat fornuftigt. Det er ikke noget du vil være mærket af i din daglige kørsel, da der trods alt stadig er en god køredynamik.

Mindre fleksibel optankning

Selvom du kan starte din dag på en fuld tank, kan yderligere opladning være udfordrende. Det er nemlig knap så fleksibelt, når din elbil skal lade, da det tager mellem en halv og en hel time at oplade til fuldt batteri. Desuden er lynladerne endnu ikke så udbredt i Danmark. Der er dog flere lynladeparker på vej til dig, der kører mange kilometer dagligt.

Batteriet mister kapacitet med tiden

Batteriet i en elbil holder ikke ligeså godt strøm efter flere års brug. Dette skyldes, at batteriet består af kemi som vi også kender det fra vores mobiltelefoner. Hvis batteriet i din elbil skal skiftes, er det en af de helt tunge poster. Derfor bør du undersøge bilen og dens batteri grundigt inden du køber den.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Billigste elbil 2024

Der sker meget med elbilerne på det danske marked, og bilerne bliver hele tiden forbedret; priserne svinger, nye modeller kommer på markedet og de elektriske biler har ikke længere helt så kort rækkevidde. For mange danske bilejere er det dog stadig et stort skridt at købe en elbil. Mange elbiler er nemlig dyre, men der findes efterhånden elbiler i alle prisklasser, men der er også kommet flere billige elbiler. Faktisk kan det godt lade sig gøre at finde en god elbil til under 300.000 kr. Herunder kan du se de 10 billigste elbiler 2024. De billigste elbiler 2024 er målt efter prisen med den billigste udstyrspakke – her findes alle 10 biler til under 300.000 kr.

Er du på udkig efter din første elbil? Så læs vores blogindlæg med ting du bør vide inden du køber din første elbil.

Top 10 billigste elbiler

1. Dacia Spring

Danmarks billigste elbil er en mini SUV, nemlig Dacia Spring. Denne mini SUV Dacia Spring har et lille batteri og er velegnet til bykørsel, hvor den desuden er tilladt i alle miljøzoner. Har du brug for en billig elbil til bykørsel er denne mini SUV fra Dacia altså en meget interessant elbil.

2. Nissan Leaf

Tager vi et kig på andenpladsen på listen over de billigste elbiler på det danske marked, har vi fat i en Nissan Leaf. Nissan Leaf fås med et mindre batteri på 39 kWh imens det store batteri er på 59 kWh.

3. Fiat 500e

På tredjepladsen finder vi den lille Fiat 500e, som i Danmark findes med et større batteri med en kapacitet på 42 kWh. Bilen har en motoreffekt på 118 hk og kan ifølge WLTP-målingen køre 321 km på en opladning.

4. MG4 Nordic Edition

Den kinesiske MG4 Nordic Edition minder om Renault Megane E-Tech og VW ID.3, men er markant billigere. Bilen har 170 hk og med et batteri på 51 kWh kan den køre 350 km på en opladning.

5. MG ZS EV

Der er 5.000 kr. i forskel mellem denne MG ZS EV og MG4 Nordic Edition, men denne bil har et markant højere udstyrsniveau, har mere plads og højere komfort. MG ZS EV kører dog kun 320 km på en opladning, hvor MG4 kører 350 km.

6. Opel Corsa-e

Den elektriske Opel Corsa har en god rækkevidde på 359 km på en opladning og med den billigste udgave, får du både aut. klimaanlæg, infotainment med 7″ touchscreen, Apple CarPlay, varme i rat og forsæder, læderrat, p-sensorer bag og 16″ stålfælge med i prisen.

7. Citroën Ë-C4

Denne Citröen Ë-C4 deler platform, batteri og elmotor med Opel Corsa-e, og prisen er den samme. Bilen er dog større end VW ID.3, så man får meget bil for pengene. Citroën Ë-C4 kører 354 km på en opladning, hvilket er en smule ringere end Opel Corsa-e.

8. Mazda MX-30

Denne elbil har et lille batteri, som både sparer miljøet for belastning og giver en billigere elbil. Rækkevidden er kun 200 km på en opladning, men det lille batteri kan hurtigt lades op igen.

9. Peugeot e-208

Peugeot e-208 fås både i en ny og ældre model. Den nye model har længere rækkevidde, nyt batteri og en stærkere elmotor. Modellen har 156 hk og en rækkevidde på 400 km på en opladning.

10. Mini Cooper SE

Mini Cooper SE er en kompakt og let elbil med en elmotor på 184 hk. Det er en sjov elbil – måske endda den sjoveste at køre i af alle elbiler. Batteriet er dog kun på 32 hk, hvorfor rækkevidde er 234 km på en opladning.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp