Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
BilmarkedetBiltipsGrønne biler

Nyt lovforslag kan give kommuner mulighed for at indføre nulemissionszoner

En ny aftale indgået mellem regeringen, SF, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet giver kommunerne mulighed for at indføre nulemissionszoner. Det vil sige, at der i flere områder vil være adgang forbudt for køretøjer med forurenende udstødninger. Dette er en udvidelse af de allerede-eksisterende miljøzoner og har til formål at fjerne diesel- og benzinbiler fra trafikken og dermed øge luftkvaliteten i byerne.  

Ifølge miljøminister, Magnus Heunicke, er problemet med luftforurening størst i byerne og benzin- og dieselos er blandt de største syndere. Derfor ønsker flere politikere at give kommunerne mulighed for at sætte ind, så der kan sikres renere luft lokalt.  

For at give kommunerne denne mulighed kræver det dog en lovændring, som et bredt flertal af partier på Christiansborg er blevet enige om at gennemføre. Lovforslaget forventes at blive fremsat i efteråret 2024. 

Borgmestre i de største byer er positive

Borgmestrene i både København og Aarhus ser positivt på lovforslaget, der giver dem mulighed for at oprette nulemissionszoner. 

Overborgmester i Københavns Kommune, Sophie Hæstorp Andersen (S), mener, at ændringen hænger godt sammen med deres mål om at gøre København fri for fossilbiler i 2030. Nulemissionszonerne er dermed et skridt tættere på en fossilfri by og selv foreslår Sophie Hæstorp Andersen Middelalderbyen som en oplagt nulemissionszone fra start. 

Borgmesteren i Aarhus Kommune, Jacob Bundsgaard (S), ser også nulemissionszonerne som en positiv udvikling mod en renere og sundere by uden benzin- og dieselforurening. Derudover er det et positivt tiltag, der kan understøtte den grønne omstilling på bilmarkedet. 

Et skub mod flere elbiler

Der er i aftalen blandt politikerne lagt op til, at kommunalbestyrelserne kan vælge mellem to typer af nulemissionszoner. Den ene omfatter kun persontrafik, hvorimod den anden omfatter al trafik inklusive varetransport. 

De nye nulemissionszoner skal mindske støj og luftforurening samtidig med, at de giver et ekstra skub mod flere elbiler på de danske veje. De vil nemlig øge incitamentet til at købe elbiler for de danskere, der vil blive påvirket af nulemissionszonerne.  

Der findes i forvejen miljøzoner i fem større byer i Danmark. København, Frederiksberg, Aalborg, Odense og Aarhus stiller nemlig allerede store krav til dieselbilerne, der færdes i byerne. Læs mere om dette her.  

 

Kilde: Ritzau 

 

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp