Når du køber en brugt bil hos en forhandler, er dine rettigheder anderledes end hvis du handler med en privat bilejer. Det kan ses på prisen, som typisk vil være højere hos en forhandler end tilsvarende biler, der sælges privat. Herunder kan du læse om, hvilke rettigheder du har for garanti, når du køber en brugt bil ved en forhandler.
Indholdsfortegnelse:
- Hvornår gælder din reklamationsret?
- Formodningsreglen - hvad betyder det?
- Garanti på brugt bil
- Er din bil stadig dækket af fabriksgarantien?
- Hvordan undgår du brugtbilfælder?
- Forhandling af prisen på en brugt bil
- Er din gamle bil en del af handlen?
- Er en slutseddel bindende?
- Opmærksomhedspunkter ved afhentning af bilen
- Hvordan fungerer et online bilkøb?
Hvornår gælder din reklamationsret?
Du er sikret reklamationsret i to år, når du køber en brugt bil hos en forhandler – uanset om det er nedskrevet eller ej. Dette er i henhold til købeloven, hvorfor en forhandler ikke kan fraskrive sig dette. Det betyder også, at aftalen ikke er gyldig, hvis en forhandler udarbejder en aftale, hvor der står, at reklamationsretten ikke gælder.
Du kan reklamere over fejl, hvis årsagen var til stede, da du købte bilen. Det er dog ikke alle fejl, der giver mulighed for reklamation. Du kan gøre brug af din reklamationsret ved de fejl, der ligger ud over det, der normalt kan forventes af en brugt bil fra samme årgang, kilometerstand og pris. Det er køberens opgave at bevise fejl på bilen og du skal også kunne bevise, at fejlen var der, da du købte bilen.
Formodningsreglen - hvad betyder det?
Den 1. januar 2022 trådte den nye købelov i kraft. Ifølge den nye købelov gælder en formodningsregel i 12 måneder efter levering af den brugte bil. Formodningsreglen indebærer, at fejl, der viser sig inden for 12 måneder, er oprindelige. Tidligere gjaldt formodningsreglen i 6 måneder.
Dette kommer fra en formodning om, at fejlen var til stede på købstidspunktet, medmindre sælgeren kan sandsynliggøre, at dette ikke er korrekt. Dette kan eksempelvis gøre sig gældende, hvis sælgeren har en erklæring fra en uvildig tredjepart, der viser, at komponenten er undersøgt og at der ikke var fejl på den på daværende tidspunkt. I så fald er fejlen ikke omfattet af reklamationsretten.
Garanti på brugt bil
Hvis du ønsker at være dækket endnu bedre, kan du aftale med forhandleren, at der er garanti på bilen. Du har ikke krav på en garanti, men det kan tilføjes i slutsedlen som en ekstra sikkerhed. En garanti dækker de fejl, som opstår efter købet og inden den aftalte garantiperiode. Bilforhandleren har bevisbyrden for, at en fejl ikke er omfattet af garantien, hvis der opstår fejl i denne periode.
Er din bil stadig dækket af fabriksgarantien?
Når du køber en brugt bil, skal du være opmærksom på, hvor gammel den er. Det kan nemlig være, at den fortsat er dækket af fabriksgarantien. Nogle bilfabrikanter tilbyder 2 års garanti på fabriksnye biler, men du kan også møde fabrikanter, der tilbyder markant længere garanti. Dette kan være værd at undersøge, når du køber en brugt bil. For eksempel tilbyder Kia 7 års garanti på nye biler, hvorfor den brugte Kia du har købt, muligvis stadig er dækket af garantien. Toyota tilbyder en udvidet servicegaranti, hvilket betyder, at du får 12 måneders ekstra garanti hver gang bilen bliver serviceret på et autoriseret Toyota-værksted. Dette gælder indtil bilen fylder 10 år eller har kørt 185.000 km. Det kan altså betale sig at kigge på både bilfabrikantens garanti og om bilen har overholdt service på et autoriseret værksted.
Hvordan undgår du brugtbilfælder?
Mange synes det kan være nervepirrende at købe og sælge brugte biler. Der er dog flere ting, du selv kan gøre for at undgå brugtbilfælder. Herunder kan du få 7 gode råd til dette.
Forhandling af prisen på en brugt bil
Som udgangspunkt er prisen på en brugt bil altid til forhandling. Selv hvis forhandleren ikke ønsker at rykke sig på prisen, kan du ofte forhandle om ekstraudstyr og tillægsydelser som anhængertræk, rustbeskyttelse, radio, GPS eller lignende. Det er ofte også muligt at forhandle om finansieringsomkostninger.
Husk altid at kigge grundigt på bilen og få en prøvetur. Dette er særligt vigtigt, når du køber en brugt bil. Forhandlingen om bilens pris begynder, når I har gennemgået den brugte bil for eventuelle fejl og skader.
Læs mere om: Salg af brugt bil
Er din gamle bil en del af handlen?
Hvis du indgår en byttehandel med forhandleren, kan du typisk også forhandle med prisen på din brugte bil. Du skal dog være opmærksom på, at du ikke sælger din brugte bil for lavt, så det alligevel bliver dig, der finansierer rabatten på den brugte bil.
Du kan med fordel undersøge hjemmefra, hvad du kan få for din bil, så du er godt forberedt. Dette kan du gøre gennem Solgt.com, som giver dig en uforpligtende tilbudspris inden for 24 timer.
Her kan du læse mere om hvordan vi kan hjælpe dig med at sælge din bil.
Udregn din bils tilbudspris helt gratis:
- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000
Er en slutseddel bindende?
Når du handler brugt bil hos en forhandler, laver forhandleren en slutseddel, som er en slags kontrakt for jeres aftale. I skal begge skrive under på slutsedlen. Når du har skrevet under på slutsedlen, er aftalen bindende. Derfor skal du altid læse slutsedlen grundigt igennem inden du skriver under. Alle aftaler I har indgået mundtligt, skal fremgå af slutsedlen.
Du skal være særligt opmærksom på konkrete forbehold, som sælgeren har skrevet ind i slutsedlen. Sælgeren kan for eksempel tage det forbehold, at der er konkrete fejl eller skader på bilen, som I har aftalt, ikke skal udbedres. Dette bør dog altid afspejle sig i prisen.
Opmærksomhedspunkter ved afhentning af bilen
Når du afhenter bilen hos forhandleren, bør du gå rundt om bilen og tjekke, at bilen fortsat er i samme stand, som den var sidst du så den. Hvis I havde en aftale om nogle fejl eller skader, der skulle udbedres på bilen, bør du også sikre dig, at dette er gjort korrekt. Du kan også aftale med forhandleren, at du tager en kort prøvetur, hvis du skal tjekke for fejl under kørsel.
Hvis bilen er som aftalt og du har fået bekræftet at bilen er blevet omregistreret, kan du betale det aftalte beløb på slutsedlen.
Husk, at du aldrig må køre væk fra bilforhandleren uden den originale registreringsattest.
Hvordan fungerer et online bilkøb?
De seneste år er det blevet mere populært at købe bil online. Det bliver tilbudt af flere forhandlere, hvilket både har fordele og ulemper. Se dem herunder.
Fordele
- Du kan sidde derhjemme helt roligt og konfigurere bilen uden at føle dig presset af en sælger.
- Du har jf. Lovgivningen fortrydelsesret ved online bilkøb
Ulemper
- Det er svært at forhandle om prisen
- Det kan være svært at indgå en byttehandel med din brugte bil, som skal sælges samtidigt
- Det kan være forvirrende, hvem du skal henvende dig til ved eventuelle reklamationer
Udregn din bils tilbudspris helt gratis:
- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000
Af Laura Martens Christensen
Laura er Projekt- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en kandidat i IT, Kommunikation og Organisation. Laura har i gennem de sidste tre år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.
Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.