Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Grønne biler

Grøn ejerafgift elbil

By 12. April 2024 May 7th, 2024 No Comments

Hvad er ejerafgift?

Som bilejer er ejerafgift en af de faste omkostninger, da denne skal betales igennem al dit bilejerskab. Den periodiske afgift, som er en samlet betegnelse for de forskellige ejerafgifter, opkræves oftest halvårligt og afhænger af forskellige faktorer alt efter, hvilken afgift du skal betale. Find ud af, hvilken periodisk afgift du skal betale herunder.

Der kan desuden være yderligere afgifter på din bil. Har du f.eks. en dieselbil, skal du betale en udligningsafgift oveni din ejerafgift. Har din dieselbil ikke et godkendt partikelfilter, skal du betale en partikeludledningsafgift, hvis køretøjet er under en vis totalvægt. Hvis din bil har papegøjeplader, skal du betale en privatbenyttelsesafgift. Til sidst gælder det for lastbiler over en vis totalvægt, at de skal betale vejbenyttelsesafgift.

Her kan du læse mere om: "hvad er grøn ejer afgift?".

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Hvornår betales grøn ejerafgift?

Afgiftsperioden er typisk på 6 måneder og perioden starter den dag bilen registreres. Regningen sendes som udgangspunkt til den registrerede ejer af bilen, medmindre der er registreret en anden bruger af bilen.

Du skal ikke betale afgift på bilen, hvis den er afmeldt. Hvis du sælger din bil og ejeren af bilen dermed skifter, skal den nye ejer betale afgiften. Den nye ejer skal desuden melde ejerskiftet ind til SKAT seneste tre uger efter købet, så dette registreres korrekt.

De tre typer af periodiske afgifter

Der findes tre forskellige ejerafgifter, nemlig vægtafgift, grøn ejerafgift og CO2-ejerafgift. Når du skal finde ud af, hvilken periodisk afgift du skal betale for netop din bil, skal du kigge på datoen for første indregistrering. Det er altså ikke hvornår du blev registreret som ejer, men hvornår den første ejer indregistrerede bilen.

Vægtafgift
Indregistreret før 1. juli 1997

Beregnes ud fra:

  • Bilens vægt
  • Brændstoftype
Grøn ejerafgift på bil
Indregistreret før 1. juli 2021

Beregnes ud fra:

  • Brændstoføkonomi
CO2 ejerafgift
Indregistreret fra og med 1. juli 2021

Beregnes ud fra:

  • Udledning af CO2

Vægtafgift

Du skal betale vægtafgift, hvis din bil er indregistreret før 1. juli 1997. Der er to afgørende faktorer for, hvor meget du skal betale i vægtafgift. Den ene er brændstoftypen. Den anden faktor er bilens vægt – jo tungere bilen er, jo mere slider den på vejene og desto mere koster den i ejerafgift.

Grøn ejerafgift

Hvis din bil er indregistreret første gang mellem 1. juli 1997 og 30. juni 2021, skal du betale grøn ejerafgift. Beløbet for denne afgift afhænger af din bils brændstoføkonomi og beregnes ud fra, hvor langt din bil kører på en liter brændstof.

Her gælder det, at jo længere bilen kører per liter brændstof, jo mindre skal du betale i grøn ejerafgift.

CO2-ejerafgift

Hvis din bil er indregistreret for første gang 1. juli 2021 eller derefter, skal du betale CO2-ejerafgift. Beløbet på denne afgift afhænger af, hvor meget CO2 din bil udleder. Den beregnes helt konkret ud fra, hvor mange gram CO2 bilen udleder per kilometer.

Jo mere CO2 din bil udleder, desto mere skal du betale i ejerafgift. Her kan du læse mere om "Elbiler vs Benzinbiler".

Hvad skal jeg betale i afgift?

Som beskrevet ovenfor er der ikke et fast beløb for de forskellige afgifter, da det afhænger af netop din bil. Hvis du ønsker at se, hvor meget du skal betale i ejerafgift, kan du beregne dette på SKATs hjemmeside her.

De periodiske afgifter stiger årligt som en del af aftalen om grøn omstilling af vejtransport. Dermed stiger afgifterne årligt til og med 2026 med udgangspunkt i følgende procentsatser. Fra 2027 og frem betales samme beløb som i 2026.

År Stigning i forhold til 2021-sats
2022 3,0 %
2023 9,7 %
2024 16,8 %
2025 24,4 %
2026 36,9 %

Læs mere om dette på skat.dk.

Grøn ejerafgift elbil

Elbiler er ikke fritaget for afgifter og skal ligesom andre biltyper betale periodiske afgifter alt efter, hvornår den første gang blev indregistreret. Grøn ejerafgift elbil beregnes ud fra bilens elforbrug, som oplyses af fabrikanten og bliver indtastet, når bilen oprettes i Motorregistret.

Se SKATs beregning af grøn ejerafgift elbil her.

Udregn din bils tilbudspris helt gratis:

- dog kun nyere biler fra og med årgang 2000

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate

Af Laura Martens Christensen

Laura er Content- og kommunikationsansvarlig hos Solgt.com og har en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Laura har i gennem de sidste to år undersøgt det danske bilmarked og skrevet et stort antal artikler herom for Solgt.com.

Laura har især fokus på at kommunikere til den almindelige bilejer, som kan have brug for tips og tricks til alt lige fra bilkøb og bilsalg til bilforsikring og vedligeholdelse. Derudover producerer Laura også indhold om varebiler, som er henvendt til erhvervskunder.

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp