Dette kan tage op til 30 sekunder
Vi henter data på din bil
Indlæser...
Bilmarkedetel varebilerIkke-kategoriseretVarebiler

Fordele og ulemper ved en el varebil

By 15. October 2024 October 18th, 2024 No Comments
Vurdering af prisen på en e-transit

Det er ikke uden betydning, når man skal vælge den rigtige varebil til virksomheden. Med det marked, vi er vidende til i øjeblikket, kan det være svært at navigere rundt i, hvilken varebil, der er den bedste til jeres kørselsbehov. 

Flere virksomheder er begyndt at vælge grønnere transportmuligheder, dels på grund af de kommende afgifter på dieselbiler fra 2025, men også som følge af regeringens varsling om EU-kvoter på dieselbiler fra 2027. Læs mere om dieselafgifter her.

Indregistrerede varebiler i Danmark

Seneste 12 måneder (nybilsregistrerede)

350.668 

21.088 

 

Vi ser dog en klar tendens i Solgt.com´s vurderinger. Andelen af vurderede dieselvarebiler fra oktober 2023 til september 2024 var 84,75%, hvilket indikerer, at diesel fortsat er den dominerende drivkraft inden for varebilssegmentet. Ifølge Mobility Denmark var 80,13% af nybilsregistreringerne i 2024 ligeledes dieselvarebiler. Denne popularitet skyldes sandsynligvis dieselmotorens langvarige pålidelighed. 

Vi bemærker en stigende andel af el-varebiler. I marts 2024 udgjorde el-drevne varebiler 11,8% af nybilsregistreringerne ifølge elbilviden.dk, hvilket understreger den voksende efterspørgsel efter grøn transport. Selvom andelen i maj faldt marginalt til 11,5%, er dette stadig en betydelig fremgang sammenlignet med året før, hvor andelen var 10,5%. Det giver en stigning på 1,3% på et år. Denne vækst viser, at el-varebiler for alvor har vundet plads og spiller en central rolle i overgangen til mere bæredygtige transportløsninger. 

Ifølge Mobility Danmark er salget af varebiler steget med 27,1% år-til-dato i forhold til sidste år. I maj udgjorde el-varebiler 11,5% af det samlede varebilssalg, hvilket yderligere indikerer den stigende interesse for bæredygtige transportløsninger. Hos Solgt.com udgør vurderingerne af el-varebiler dog kun 0,56% af det samlede antal. Ikke desto mindre er væksttrenden tydelig, hvilket viser en langsom, men stabil stigning i efterspørgslen efter el-varebiler. Dette styrker virksomhedernes overvejelser omkring alternative drivmidler.

I nedenstående tabel kan du se et overblik over de varebiler Solgt.com har vurderet fra oktober 2023 til september 2024. 

Brændstof 

Antal vurderinger 

Procentvis andel 

Diesel 

2.135 

84,75% 

Benzin 

338 

13,42% 

El 

14  

0,56% 

Hybrid 

29 

1,15% 

Hybrid (Diesel) 

3 

0,12% 

Total  

2.519 

100% 

 

Elbil rækkevidde kan ændre virksomhedens kørselsvaner 

Den gennemsnitlige el-varebil har en kortere rækkevidde end en dieselvarebil før den skal oplades. El-varebiler kan dog stadig tilbyde en tilstrækkelig rækkevidde uden at gå på kompromis med lastkapaciteten, hvis man vælger den rette model. Brugen af el-varebiler med lang rækkevidde er stigende, da bilproducenter justerer deres strategier for at imødekomme behovet for længere kørsel. Den øgede rækkevidde for el varebiler giver virksomheder mulighed for at planlægge længere ruter uden hyppige opladninger, hvilket resulterer i lavere driftsomkostninger og en grønnere profil, der appellerer til kunderne. Samtidig vokser opladningsinfrastrukturen, hvilket gør overgangen til el-varebiler endnu mere attraktivt. 

Nedenfor kan du se tre eksempler el varebiler med lang rækkevidde. 

El varebiler 

Rækkevidde 

Volkswagen ID. Buzz Cargo 

450 km 

Toyota ProAce City Electric 

Op til 330 km 

Peugeot e-Expert 

Op til 314 km 

E-Transit Custom 

Op til 317 km 

 

Fordele ved en el varebil 

De vigtigste fordele ved en el-varebil kan afhænge af den enkelte virksomheds behov, men én af de mest centrale aspekter vil være brændstoføkonomien. Selvom el-varebiler kan have en højere anskaffelsespris eller leasingaftalen kan være en smule dyrere, vil de samlede omkostninger for el-varebiler typisk være betydeligt lavere over en periode på 4-5 år. 

Desuden vil el-varebiler blive mere attraktive i forbindelse med de kommende initiativer om indskrænkede miljøzoner i de større byer i Danmark og sågar rundt i Europa. Flere kommuner planlægger at indføre strengere miljøkrav, som vil påvirke virksomhedsejere, der kører i dieselvarebiler. Derfor kan det være en fordel at vælge el-varebiler for at undgå disse restriktioner og de ekstra afgifter, som vi forventer at se i de kommende år. 

Udgifterne til vedligeholdelse af el-varebiler er generelt lavere sammenlignet med benzin- og dieselvarebiler. El-varebiler kræver færre serviceomkostninger, da elmotoren har et enklere design med færre dele, hvilket mindsker risikoen for mekaniske problemer. Desuden er der heller ikke behov for at skifte olie eller filtre, da disse ikke anvendes i el-varebiler.

 

Fordele ved el varebiler 

1.Færre udgifter til el 
2. Undgå restriktioner i byområdernes miljøzoner 
3. Færre udgifter til vedligeholdelse 

 

Ulemper ved en el varebil

El-varebiler har ofte en højere anskaffelsespris sammenlignet med benzin- og dieselbiler. Derfor kan det være en god idé at overveje, hvor længe man planlægger at eje bilen, da el-varebiler kan være mere økonomiske på lang sigt. De samme overvejelser gælder for el-varebilens restværdi, som har stor usikkerhed, da bilproducenterne hurtigt udvikler nye modeller. Den hastige udvikling kan gøre nyere modeller forældede på kort tid, hvilket skyldes den intense konkurrence og presset for innovation blandt bilproducenterne. Usikkerheden vil være med til at gøre leasingaftaler dyrere, da forhandlerne vil have sværere ved at gennemskue værdien efter leasingperioden. 

Hvis du glemmer at oplade el-varebilen derhjemme, eller hvis du ikke har mulighed for det, kan det påvirke dine medarbejderes arbejdstid. I sådanne tilfælde kan det blive nødvendigt at finde en ledig offentlig ladestander, hvilket kan blive tidskrævende og i nogle tilfælde kræve omveje på kørselsruten.

Ulemper ved el varebiler 

1.Højere anskaffelsespris 
2. Stor usikkerhed omkring restværdi 
3.Upraktisk, hvis varebilen mangler strøm i arbejdstiden 

Indtast varebilens nummerplade og udfyld kontaktoplysninger

Indtast venligst et gyldigt registreringsnummer. Se ofte stillede spørgsmål.
Danish License Plate
Tilføj flere biler

Ønsker du at få vurderet mere end 5 biler, så klik her.

Overvejer du at købe en el-varebil til din virksomhed? Vi kan hjælpe dig med at sælge din nuværende varebil og tage hånd om alt det administrative. Samtidig tilbyder vi rådgivning om dit næste køb af en el-varebil, så du kommer godt videre. 

Se her, hvordan vi kan hjælpe dig.

Af Amalie Andrea Lundberg 

Amalie er Content- og kommunikationsmedarbejder hos Solgt.com og er i gang med en bachelor i International Virksomhedskommunikation. Amalie har allerede erfaring med kommunikation og interesse for bilbranchen. 

Amalie vil gerne fokusere på, hvordan børnefamilien eller den almindelige bilejer får bedst mulig information omkring bilmarkedet. Derudover producerer Amalie også indhold på sociale medier og hjemmesiden til nytte for erhvervskunden, der gerne vil være godt kørende. 

Har du spørgsmål?

Glimrende, så mangler vi lidt supplerende info om dig

Dine personlige data vil blive anvendt til at indhente en tilbudspris i overensstemmelse med aftalen. Læs mere om dette i vores persondatapolitik.
Hjælp